A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2017.01.16 ● Tippek

Ki fizet a randin?

Szerző: Pirchala Berta

Ez egy olyan kérdés, amin sokan sokat vitatkoztak már, és kultúránként eltérőek válaszok. Én ezért hazánkra és azon belül is a fővárosra vonatkoztatva szedtem össze a használható szabályokat.

Hallottam már mind férfiaktól mind nőktől egymásnak teljesen ellentmondó tanácsot és elvárásokat.

Kultúránkat számos behatás éri, változik a nők és férfiak gazdasági státusza, társadalmi elvárások szűnnek meg, és újak születnek. Ember legyen a talpán, aki ebben a folyamatosan változó, előítéletekkel és ítélkezéssel terhelt helyzetben határozottan tud dönteni.

Már ott elkezdődik a vita, hogy ki hívjon meg kit az első randira, és ki dönti el, hogy hol legyen a randi. Ezt most nem taglalom részletesen.  Általában a meghívó fél dönti el, hogy hol legyen a randi, és döntse is el, mert akkor legalább ezen a ponton nem megy tovább a bizonytalankodás!

A fizetéssel kapcsolatban csak pár alapszabályt fogalmaztam meg, ami ma Budapesten megállja a helyét, természetesen, azzal a kitétellel, hogy akár egy városon belül is mindenki másképp szocializálódott, mást tanítottak neki a szülei, a környezete, a személyes tapasztalatai, és ez irányítja az ő elvárásait és viselkedését.

KI FIZET A RANDIN?

Ha randira mész, legyen nálad készpénz! Nagyon kínos tud lenni, ha fizetéskor derül ki, hogy az adott helyen csak készpénzben lehet fizetni.

1. A legtisztább eset, hogy a meghívó fél a meghívással együtt kifejezi a szándékát, hogy ő fog fizetni. „Szeretnélek meghívni a/egy …… én fizetek.”Ez több okból a leghatékonyabb lépés. Ha te hívod meg a másikat, akkor te döntöd el, hogy mennyire költséges helyet választasz, és egyúttal elkerülitek a bizonytalankodást és félreértéseket a fizetésnél. Válassz olyan helyszínt és programot, amit biztosan ki tudsz fizetni 2 főre.

2. Első 1-3 randin ne válassz nagyon drága helyet! Zavarba hozhatod a másikat vele, ráadásul azt hiheti, hogy meg akarod vásárolni. Ez akkor is igaz, ha mindkettőtöknek kövér a pénztárcája. (Ebben az esetben akár unalmas is lehet egy drága vacsora, sokkal értékesebb lesz egy piknik a kilátónál – amibe energiát kell fektetned pénz helyett.)

3. Ha te vagy a meghívó és a meghívottad mégis szeretné kifizetni az ő részét, ezen ne sértődj meg! Könnyen lehet, hogy ő olyan környezetben él, ahol ez a szokás. Ha ragaszkodik hozzá, akkor engedd meg neki! Lehet, viszont, hogy csak udvariasságból teszi, ezért, ha mégis te szeretnél fizetni, akkor köszönd meg, hogy felajánlotta, és emlékeztesd, hogy már a meghíváskor jelezted, hogy ez a te köröd, és legközelebb engedni fogod, hogy fizessen, ha nagyon szeretne. Már, ha akarod, hogy legyen legközelebb. Ha nem, akkor véletlenül se utalj rá, hogy lesz. (Itt olvashatsz többet arról, hogy mit mondj a Randi végén.)

4. Ha te vagy a meghívott, és a randi partnered előre nem szólt, hogy ki fizet, akkor feltételezd, hogy feleztek, és legyen nálad elég pénz erre az alkalomra! Ebben az esetben fizetéskor jelezd, hogy a részedet kifizeted, és arra is készülj fel, hogy a meghívód ezt esetleg nem engedi! Ne légy félénk! Ha a meghívód ki akarja fizetni a részed, ezt úgyis határozottan teszi majd. Ha viszont nem, akkor ez is elég egyértelmű lesz. Határozottsággal kikerülhető a zavart bénázás. Bár te vagy a meghívott, a meghívásra igent mondtál, tehát te is ott akartál lenni, így ha fizetned kell a részed, az is normális. Ha végül mégsem kell, az is rendben van.

5. Ha a sokadik randi után is mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy felezzétek a költségeket, vagy folyton azt számolgatod, hogy ki mikor mit fizetett, akkor kicsinyesnek fogsz tűnni. (Érdemes átgondolni, hogy mi okozza ezt nálad!)

6. Vedd észre, ha valaki visszaél a nagyvonalúságoddal! Ha valaki mindig engedi, hogy te fizess, és soha még csak meg sem próbál beszállni a közös tevékenységek költségébe, akkor vagy nagyon elkényeztették eddig, vagy csak az ingyen szórakozásra hajt, esetleg nagyon szegény, vagy csak tapasztalatlan. Mielőbb derítsd ki, hogy mi az oka, hogy később ne legyen ebből nagyobb gondotok! (7 intő jel, hogy pénzügyileg felelőtlen emberrel randizol)

7. Ha azt szeretnéd, hogy minimum felezzétek a költségeket, akkor ezt jelezd egyértelműen! Ne hagyd magad beugratni válogatott technikákkal, pl. az illető a fizetéskor máshova néz, előre enged, nem veszi elő a pénztárcáját. Ha szerinted neki is fizetnie kell az ő részét, szerinte meg nem, akkor ez jó, ha hamar kiderül. Akkor valószínűleg egészen másképp kezelitek a pénzt, és mást gondoltok a közös programok költségviseléséről. Ez egyáltalán nem baj, ha kiderül már az ismerkedés legelején. Néma duzzogás helyett hasznosabb tiszta lapokkal játszani, mert lehet, hogy a különbségek megbeszéléssel áthidalhatók.

8. Ha valami fura, ráadásul ismétlődik, ne feltételezz, hanem kérdezz rá! Lehet, hogy komoly gondok vannak a háttérben, de az is lehet, hogy valami olyan egyszerű dolog, ami sem nekem, sem neked eszünkbe sem jut, pedig kezelhető, és megbocsájtható.

Bármilyen megoldás elfogadható, ha a két fél egyetért. Nem ciki ezt a kérdést tisztázni előre, vagy azonnal, a fizetés pillanatában.

Férfiaktól gyakran hallani azt az érvet a gáláns fizetéssel szemben, hogy elegük van az eredménytelen udvariassági "kávéztatásból". Ilyesmi akkor fordul elő, ha olyan online társkeresőn ismerkedsz, ahol a randi partnereiddel nem találkozol élőben a randi előtt. Ha viszont személyesen ismerkedsz, vagy olyan szolgáltatást választasz, ahol először személyesen és kötetlenül találkozhatsz a lehetséges partnerekkel, és már csak azt hívod el randizni, akivel megvan egy kölcsönös a vonzalom, akkor egész más a helyzet, hiszen egy ilyen randi már örömteli befektetés, amibe bőven belefér egy kávé ára és ideje.

Ismerkedj Személyesen!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu