A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2020.11.17 ● Vélemények

Teszteltem a Facebook társkeresőjét – Nagy Durranás, vagy pici puki?

Szerző: Pirchala Berta

Hónapok óta kering a hír, hogy a Facebook beindította a társkereső funkcióját. Magyarországon fáziskéséssel indult, mint minden más újdonság is. A szolgáltatás egyelőre csak mobilról elérhető. Az elsők közt pattantam rá, hogy megnézzem, mit tud.

(Ez itt nem technikai összehasonlító elemzés, hanem felhasználói vélemény.)

Nehéz egy társkereső szolgáltatásról úgy írni, hogy felsorolom a pozitív, majd a negatív tulajdonságokat, mert van olyan plusz, ami egy másik szemszögből mínuszt eredményezhet, másrészt mindenki másképp és másra használja, és ami nekem nem tetszik, az másnak lehet előny is. 

Először is ingyenes. Ez pedig hozza magával mindazt, amit egy ingyenes szolgáltatás túl könnyű elérése okoz. Ha olvastál már Facebook hozzászólásokat egy valamelyest megosztó témában az ott magukat megkérdőjelezhető módon képviselő szereplők itt is ugyanúgy jelen vannak. A skála nagyon széles a „rémisztőtől” a „tényleg tök normálisig”. Viszont az arányok pont olyanok, mint a Facebook egészén. Döntse el mindenki maga, hogy ez neki jó, vagy sem.

Alapvetően egy kézenfekvő eszköz, ha sokat használod a Facebookod. Nagyon sok újat nem tud a cucc, viszont sokkal könnyebb regisztrálni, mert az már félig-meddig kész is. A profilfotódat és amely adatokat jóváhagysz, azokat áthúzza a normál profilodból. Ezzel érdemes vigyázni! A szerteágazó személyes adataidból könnyű megtalálni, beazonosítani a Facebookon. Minél több adatot engedsz át, vagy adsz meg később, annál könnyebben vagy lekutatható. A fotót lehet később cserélni, és célszerű is. Ezzel is megnehezíted az esetleges kukkolós zaklatónak, hogy megtalálja az alap profilod.

Ami előnynek tűnik az az, hogy mivel ott van már úgyis a kézben, félig kész a regisztráció, olyanok is kipróbálják majd, akiknek egyébként eszük ágában sem lenne online társkeresőzni. Ez jó is lehet, mert olyanokhoz is lesz hozzáférésed, akikhez eddig sehol sem, viszont benne van a pakliban, hogy ezek az emberek, mivel az online keresés idegen tőlük, nem veszik komolyan még a laza kapcsolat keresését sem, és feleslegesen húzzák lagymatag üzengetéssel annak az idejét, aki határozottabb céllal érkezett – legyen ez a cél bármi. Egyelőre a saját tapasztalatom az, hogy inkább csak nézelődnek az emberek és még mindig sok az igénytelen profil – értem ez alatt a fotó minőségét, tartalmát, egyéb infó hiányát. Viszont egy hónap alatt még senki nem k*rvázott le, vagy nevezett prűd pics@nak, csak mert nem megyek bele az első üzenetváltás után valami izzasztó szextingbe egy vadidegennel. Még dick-pic sem jött, igaz, ez sem hiányzik. (Mi a baj a dick-pic-kel?)

Először rengeteg profilt felhozott a rendszer, de a 2. hét végére már jelentősen csökkent a kínálat, és folyamatosan csökken azóta is, és mivel ami van, az is meglehetősen vegyes, nem vagyok lenyűgözve. Az is igaz, hogy még nem minden Facebook felhasználónak nyilvánvaló, hogy működik ez a szolgáltatás. Belépni a társkeresőbe a normál profilról, például nem olyan egyszerű (nekem), és nem mindenkinek néz ki teljesen ugyanúgy a felület - ezt egy férfi felhasználóval egyeztettük is.

Mivel nem nagyon tud többet, mint a többi applikáció, sőt, időnként kicsit lebutított verziónak tűnik - bár ezt a szubjektív véleményemet nagy hirtelen megindokolni sem tudnám - kicsit olyan, mint a 2 az 1-ben samponok. Elviekben jól hangzik, hogy a Facebook mindent is tud egyszerre, de a gyakorlatban nem biztos, hogy olyan jó.

Van egy trükkös része azonban, ami nagyon más. Ugyan azt ígéri már a legelején, hogy bejelölt ismerőseiddel nem fog összeboronálni, nekik nem mutat meg, és őket sem neked, az ő ismerőseiknek viszont igen. Két fontos lélektani hozománya van ennek. Az egyik, hogy ha a másik látja, hogy vannak közös ismerőseitek, talán valamivel normálisabban viselkedik, nem ír le akármit, ami visszaüthet rá. Nem tudom, törődnek-e ezzel az emberek eléggé. Az, aki magától is kulturáltan kommunikál, az jellemzően igen, aki meg alapból seggfej, azt nem biztos, hogy meghatja 1-2 közös ismerős.

A másik hatása, amivel érdemes óvatosnak lenni, hogy jobban megbízunk abban, akivel vannak közös ismerőseink. Feltételezhetem, hogy a 2-3 közös ismerősünk biztosíték arra, hogy az illető jó fej, hiszen én is az ismerősük vagyok, és akkor biztosan jó ízlése van, és jó emberekkel veszi körül magát. De gondolj bele, az összes Facebook ismerősödet nagyra értékeled és ők is téged?! Ma már sok olyan felhasználó van, akinek többezer ismerőse van, akik közt sok olyan is van, akivel sosem váltott 2 mondatnál többet, vagy akár nem is találkozott vele személyesen. A közös ismerős, akit esetleg kedvelsz is, még nem jelent sokat, mert nem tudhatod, hogy az ő viszonyuk milyen, kedvelik-e egymást egyáltalán.

Egészében véve engem nem nyert meg. Teljesen szűretlen tömeg, közel ugyanaz, mint mindenhol máshol, 40 felett még gyengébb is a felhozatal, egyelőre létszámban és minőségben is, és a technikai háttér nem ad többet, mint a többi appnál. DE! Minden eszköz jó valamire. Olyan nincs, hogy egy platform csak rossz. Ki lehet tanulni, hogy az adott eszközt hogyan lehet a legjobban használni. Az elérhető appok kisebb-nagyobb cifrázással ugyanazt nyújtják. A sikert már rég nem az adott technikai háttér biztosítja, hanem te magad, a te képességeid, azok közül is leginkább az, hogy hogy hogyan kommunikálsz. Érted-e, hogy nem mindig a másik a hülye (Ő az idióta, vagy te vagy túlérzékeny?), viszont itt is viselkedni kell? Ismered-e magad annyira, hogy tudd, milyen körülmények közt hozod a legjobb formád, hogy mit keresel, és hogy azt hogyan érheted el. Ismered-e az értékedet az adott demográfiai csoportban, amit célozni kívánsz?

Eszköz ide, vagy oda, nem ugyanaz a stratégia kell egy laza kapcsolat eléréséhez, mint egy elkötelezett párkapcsolathoz, és aki, teszem azt, nem kész párkapcsolatra, azt bármely fórumon találod is meg, bármit is teszel, nem lesz elérhető elkötelezett partnerként. Nem hátrány, ha képzed magad ismerkedés, randizás témában. Számos videó és írott anyag elérhető a Neten. Válassz inkább szakembert, ne olyanokat, akik „olcsó trükköket” tanítanak!

A kommunikációs stílusod sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen appot használsz.

A kommunikációs stílusod sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen appot használsz. Ez az, amit az ilyen összehasonlításokkor elfelejtenek megemlíteni. Ahogy egy jó szakács béna eszközökkel is jobban főz, mint egy hozzá nem értő egy luxus konyhában, úgy egyik társkereső app sem tesz egy csapásra szuper sikeressé a randizásban. A nagy egészet nézve a technikai különbségek és algoritmusok szerepe elenyésző. Te vagy a legizgalmasabb tétel az egyenletben, és az a jó, hogy magadat folyamatosan fejlesztheted.

Ha nem akarsz tesztelgetni, hanem rögtön személyes találkozót szeretnél, csatlakozz a Miitt.hu szingli közösséghez, ahol a járványügyi szabályok betartása mellett most is találkozhatsz személyesen kötetlen hangulatú, közösen szervezett eseményeken és online programokon is.

KATTINTS!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu