A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.12.01 ● Társkeresésről

Tényleg kisebb az esélyed tartós kapcsolatra, ha online ismered meg a párod?

Szerző: Pirchala Berta

Egy Angliában készült felmérésre alapuló, "Viszonylagos Idegenek: A szociális tőke fontossága a házasságban” című, 2021. őszén készült tanulmány megállapította, hogy az Interneten megismerkedő párok nagyobb eséllyel válnak el a házasság eső három évében, mint a családon, barátokon, szorosabb közösségen keresztül megismerkedett párok.

Az online megismerkedett párok 12%-a válik el a házasság első három évében szemben a barátokon vagy családtagokon keresztül ismerkedő párok 2%-ával. Hét év elteltével ezek a statisztikák 17%-ra, illetve 10%-ra emelkednek.

Az első 3 év a kritikus. A válás extra kockázata az online megismerkedett pároknál az első 5 év után már csökken.

"Az eredmények nem ássák alá vagy csökkentik az online társkeresők fontos szerepét."- mondta el Harry Benson a tanulmány készítője. "De rávilágítanak a nagyobb kockázatokra és nehézségekre, amelyek egy viszonylag idegen emberrel való megismerkedésből adódnak, ahol a háttérinformációk és az azt követő társadalmi támogatás forrásai kevésbé állnak rendelkezésre.”

(A kutatást a Marriage Foundation megbízásából a Savanta ComRes brit közvélemény-kutató cég készítette.)

Ez a tanulmány kifejezetten a házasságokat vizsgálta, de a megállípításai alapján feltehető, hogy igazak a megállípításai hagyományos párkapcsolat esetén is.

Gondoljunk bele, ha valakiről nincs információnk, csak az, amit a másik elmond magáról legyen az igaz, vagy csúsztatás, vagy amit az illető tudatosan (átmenetileg) megmutat magából – egy kevésbé részletes és valós képet kapunk, mintha lennének mások is körülöttünk, aki más szemszögből, más helyzetekben szereznek vele kapcsolatban tapasztalatot, amit meg is osztanak velünk.

A kutatás szerint, miután a párok leküzdötték az első néhány rázós évet, amelyet sok házasságban tapasztalnak a felek, a kezdeti találkozásának módja már nem sokat számít.

Minden bizonnyal ezek a megmaradó kapcsolatok azok, ahol egyrészt az ismerkedés elején pontosabb (igazabb) információkat adnak egymásnak a felek, hosszabb a megismerés időszaka a házasság előtt, valamint rendelkezésre áll egy támogató közösség a felek körül, akikhez gondok esetén megerősítésért, támogatásért lehet fordulni.

A fentiek nem feltétlenül jelentik, hogy online kisebb az esélyed egy tartós házasságra – ha ez a célod – hanem azt, hogy több odafigyelésre és tudatosságra lesz szükséged a sikerhez.

Különösen nagy szükséged lesz:

  1. Stabil szociális tőkére – olyan családi, baráti és egyéb támogató közösségre, akik nem csak a bajban állnak melletted, de segítenek a megismerés időszakában is a saját meglátásaikkal, figyelmükkel és esetenként szerető védelmükkel. (Több a témában itt: Mennyire stabil a szociális hálód krízis idején?; Társaságra mindenkinek szüksége van! )
  2. Hosszabb és alaposabb megismerési folyamatra – arra, hogy ne kapkodj, ne akarj azonnal beleülni egy kész kapcsolatba, ne kezdj kötődni, mielőtt alaposan megismernéd a másikat. (Bővebben itt: Mennyi idő megismerni valakit?)

A gond az, hogy az online ismerkedést pont arra találtuk ki, hogy gyorsan és egyszerűen ismerkedhessünk, a legkisebb idő és energia befektetéssel, a szemtől-szembeni elutasítás kockázatának minimálisra csökkentésével. És pont ez a gyorsaság, energiatakarékos és megúszós szemlélet az, ami nem kedvez a tartós kapcsolatoknak.

Egyáltalán nem lehetetlen jól csinálni, függetlenül attól, hogy online, vagy offline ismerkedik az ember, viszont vannak felületek és eszközök, amik megkövetelik az extra tudatosságot, időt és türelmet.

Ha inkább kihagynád az online megoldásokat, akkor ismerkedhetsz személyesen, Közösségben is, természetes helyzetekben, szórakoztató programok kapcsán:

Címkék

online házasság

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu