A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2020.08.12 ● Tippek

Mennyi idő megismerni valakit, és eldönteni, hogy ő-e az igazi?

Szerző: Pirchala Berta

Amióta turbóra kapcsoltuk az életünket, és minden percet ki akarunk tölteni valami „hasznossal”, és instant ismerkedési módszereket használunk a társkeresés folyamatában, gyakrabban fordul elő, hogy mivel nincs elég információnk arról, hogy másik elég jó-e nekünk, azt érezzük, hogy nem az. A bizonytalankodás nem véletlen. Ahhoz képest, hogy egy egészséges kötődés kialakulásához az emberi léleknek mennyi idő kell, mi ennek töredéke alatt akarunk bizonyosságot. Nem akarunk időt pazarolni valakire, aki talán nem elég jó, miközben ahhoz, hogy valaki elég jó legyen, feltétel a ráfordított idő, figyelem és energia. Mit lehet tenni?

Ha hosszú ideje senkit nem találsz elég jónak, annak lehet az az oka, hogy te nem vagy elég kitartó és elkötelezett. Türelmetlenségből meg sem adod magadnak az esélyt, hogy valakit megismerj, kiismerj. Kapkodsz, sürgeted a folyamatot, termékként kezeled a másik embert, és ezáltal te magad teszed őt olcsó árucikké, pedig akár elég jó is lehetne. Nem kell nagy ész hozzá, hogy rájöjj, ebben a darálóban veled is pont ez történik.

A végtelenségig leegyszerűsített appok tárgyiasítják az embereket. Úgy lapozgatunk a lehetséges emberi kapcsolatok közt, mint egy webshopban. Nem csoda, hogy ebben a szituációban nagyot esik bárki értéke.

Lehet, hogy nálad épp fordított a helyzet, és rendszeresen azonnal ragaszkodsz, és mindig csak te? Ilyenkor ahelyett, hogy biztos alapokra építenéd a másikba vetett bizalmad és kötődésed, már az elején döntesz, hogy Ő kell neked, pedig még azt sem tudod kivel is van dolgod.

A szerelem döntés kérdése. A saját érzelmeid vezére te vagy. Senki nem vehet rá, hogy szerelmes légy belé, ha te erre nem adsz engedélyt neki. Ezt a döntésedet jobb, ha nem hormondrogos állapotban és azonnal hozod, hanem közös és széles körű tapasztalatra alapozod.

Az ismerkedés eleje nem kellene, hogy komplikált legyen, viszont az elköteleződés az elején is fontos. Akkor ugyan még nem a párkapcsolathoz, hanem az adott szóhoz és a döntéshez, hogy megismerd a másikat, nézd az ő érdekét is, és hogy mindeközben hiteles önmagad maradj.

Mennyi idő kell valaki megismeréséhez? Napra pontos válasz erre nincs. Körül-belül annyi idő kell, ami alatt:

  • Kiderül, hogy az illető tettei követik-e a szavait és ígéreteit, és ami alatt te is bizonyítani tudsz ezen a téren.
  • Kiderülhet, hogy amit a másik magáról mond, az igaz-e.
  • Felmérhető, hogy a másik viselkedése, karaktere állandó-e, vagy csak az ismerkedés idejére felvett legjobb álarca.
  • Megismerhető a másik konfliktus helyzetben.
  • Megfigyelhető a családja, barátai, munka kapcsolatai, és a másik nem körében.
  • Többféle helyzettel is megküzdhettek - nyaraláson napokig összezárva, vagy épp egymástól távol.
  • Kiderülhetnek a rossz tulajdonságaitok, és hogy ezekkel hogyan tudtok megbirkózni.

Ha mindent egybeveszünk, ez a folyamat legalább 3-6 hónapot vesz igénybe, és heti több személyes találkozó kell hozzá. Lehet, hogy nektek több kell, de kevesebb biztosan nem lesz elég a megalapozott döntéshez.

Ez az idő nem arra kell, hogy a fent említett pontokat kipipáld, hanem arra, hogy míg a fentieket vizsgálod, közen téged is figyel a másik, és alkalmad van bizalmat, tiszteletet ébreszteni, valamint megélni ezt a másikkal kapcsolatban is. Egy tartós párkapcsolat nem fut el csak a vágyon. A mély és megalapozott kötődéshez kellenek a közös tapasztalások.

Úgy, mint a zenében a hangok és a szünetek, az ismerkedés folyamatában az együtt és a távol töltött idő azonos fontossággal bírnak. Ha már az elején állanódan együtt vagytok, könnyen fullad be egy kapcsolat. Hiszen, furcsa érzés valakivel (szinte) együtt élni úgy, hogy még nem bízol benne tökéletesen, még nem is vagy igazán szerelmes, mindeközben azt érzed, a másik már nem sok újat tud mutatni. Ekkor érzi azt, legalább az egyik fél, hogy bármilyen intenzív is a kapcsolat, „kevés”. Érdemes már az elejétől lassítani. A szünetekben érnek be az együtt töltött idő alatti tapasztalatokból levont tanulságok és érzések. Ne sürgesd azt, ami magától is létrejöhet egy megfontoltabb tempóban!

Instant módszerek is hozhatnak valamilyen eredményt, de közel sem biztos, hogy olyat, amire vágysz. Ha felgyorsítod az ismerkedést, a saját értéked megítélésével is játszol. Adj időt magadnak és a másiknak, ízlelgesd a randizást!

Nincs baj a gyorsan sokat elvével sem, ha pont ezt keresed, és eszedben sincs megállapodni. Kereslet és kínálat megtalálja egymást. Az a fontos, hogy tudd, hogy mit akarsz, és ehhez igazítsd a tempód, figyelmed és elkötelezettséged mértékét.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu