A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2019.07.18 ● Társkeresésről

Mit tehetsz, ha pont a saját elvárásaid korlátoznak a társtalálásban?

Szerző: Pirchala Berta

Van egy sokak által képviselt nézet, miszerint a sikerhez, akár társkeresésről, akár az élet bármely más területén elérni kívánt sikerről van szó, először aprólékos részletességgel le kell írnod, el kell képzelned azt, amit akarsz. Utána pedig kérheted az Univerzumot, hogy megadja neked és/vagy elkezdhetsz dolgozni azon, hogy elérd. A társkeresésben ez a nézet egy mindenre kiterjedő elvárás lista formájában szokott kibontakozni.

A fent leírt elképzelés, amellett, hogy lehet egy hasznos olvasata is, komoly problémát is okozhat. A társkeresésben mindenképp.

Egyet tudok érteni azzal, hogy:

1.) Jó, ha tudod, hogy mi tesz boldoggá. Nem azt, hogy mit akarsz, hanem hogy valóban mi az, ami hosszan tartó megelégedettséget, és sok örömöt okoz. Ez a kettő ugyanis nem mindig egyezik. Azt, hogy mit akarunk gyakrabban irányítják külső elvárások, mint ahogy azt szívesen elismernék. Ettől függetlenül, Jó tudni, hogy hova tartasz az életben és ehhez milyen társra van szükséged, sőt, azt sem árt megkérdezni magadtól, neki, vajon, rád van-e szüksége ahhoz, hogy egy boldog együttműködő kapcsolatban tudjatok élni.

2.) Amire koncentrálsz, azt könnyebben észreveszed. Klasszikus példája ennek, hogy autóvásárlás előtt, ha kinézel magadnak egy autómárkát és modellt egy adott színben, hirtelen rengeteg ilyen autót fedezel fel a forgalomban, pedig korábban észre sem vetted, hogy ilyen sok van belőle. Tehát, ha valamire felhívod a figyelmed, nagyobb eséllyel veszed észre, amikor szembejön.

Mi a baj a részletes listával, és mit választhatsz helyette?

Gyakran akarunk dolgokat, és azt is tudjuk, hogy hogyan akarjuk ezeket, és amikor nem azt kapjuk, vagy nem úgy kapjuk, ahogy akartuk, akkor csalódottak és frusztráltak leszünk.

Amikor eldöntöd, hogy mit akarsz, és hogyan, akkor a saját tapasztalataidra támaszkodsz. Amikor elképzeled, milyen lehet az ideális társad, olyat képzelsz el, amilyet már láttál, tapasztaltál, vagy hallottál róla. A probléma az, hogy amiről nem tudsz, azt kívánni sem tudod.

Minél pontosabb az elképzelésed arról, mit akarsz, annál jobban szűkíted a lehetséges partnerek halmazát. Mi van, ha léteznek még emberek, akik nem olyanok, mint akit akarsz, és ahogyan akarod, mégis boldoggá tudnának tenni téged? Mi van, ha van még jobb is, mint amilyet akarsz, csak még nincs róla tapasztalatod? Mi van, ha ahelyett, hogy egy szoros elvárás-zubbonyt próbálnál ráráncigálni mindenkire, akivel találkozol, megengednéd, hogy megmutassa, ki ő, korlátozás nélkül. Hogy mi minden jót, rosszat, vagy csak mást tartogat, amit még nem ismertél?

 

Az online társkereső oldalak és applikációk hozzászoktattak bennünket, hogy a hibát keressük, azt, amiben a másik nem illik az elvárásainkhoz, és nem azt, amiben ő kiemelkedő, érdekes és szerethető. Sokkal könnyebb meglátni egyetlen dolgot, ami nem tetszik, mint jobban megismerni valakit, és megtapasztalni, hogy az ő egyéni személyiség csomagja mitől jó, és esetleg hogyan illeszkedhet a miénkhez.

Ha a részletes elképzelésedhez ragaszkodsz, azt fogod észrevenni, hogy a másik mely pontokon nem passzol bele. Ha a hibákra koncentrálsz, akkor meg is fogod találni azokat, mert addig keresel, amíg nem találsz valamit, amibe belekapaszkodhatsz.

Mi lenne, ha hibakeresés helyett az újdonságot keresnéd, azt, amivel még nem találkoztál, mi lenne, ha az értékekre koncentrálnál?

Gondolj bele, te mit szeretnél? Azt, hogy amikor találkozol valakivel, ő a hibát keresse benned, és azt, hogy miért nem érdemes időt fecsérelnie rád, vagy azt vegye észre, amitől különleges vagy, és ami miatt jó veled lenni?

Hajlandó vagy megadni legközelebb valakinek azt, hogy első sorban az értékeire koncentrálsz a hiányosságai helyett? Egész más energiával tudsz valaki felé fordulni, ebből az új nézőpontból. Megváltozik a kisugárzásod is, amikor nem pajzs vagy, hanem ajtó.

Lehet, hogy akivel legközelebb találkozol, még nem az, aki jó lesz neked, de ha arra figyelsz, ami izgalmas, új és különleges benne, mindenképp nyersz és tanulsz valamit a találkozásból. Ha a védekezés helyett a tapasztalást választod, akár egy új emberi kapcsolatot is szerezhetsz, ami talán nem párkapcsolat, de egy olyan kötődés, ami mindkettőtöket gazdagíthat.

Mi lenne, ha kíváncsibb lennél, mint amennyire félsz?

Megpróbálod?!

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu