A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.03.08 ● Tippek

Minél nagyobb a választék a randiappon, annál elégedetlenebb leszel a kínálattal.

Szerző: Pirchala Berta

Az online társkeresésnek köszönhetően minden eddiginél több lehetőség van új partnerekkel való találkozásra, ugyanakkor a nyugati társadalomban soha nem volt még ennyi egyedülálló ember. Érdekes ellentmondás. Egy holland pszichológuscsoport felfedezte, hogy minél több társkereső profilt látnak az emberek, annál valószínűbb, hogy elutasítják azokat.

Tehát, a nagy számok ahelyett, hogy növelnék az esélyt a pár megtalálására, idővel pont ellenkező hatást érnek el. Minél több profilból választhatsz a randiappokon, annál elégedetlenebb leszel a kínálattal. És nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy ezt mások is így élik meg. Tehát azok, akiket te keresel, szintén elégedetlenebbek lehetnek veled.

A Social Psychological and Personality Science című szaklapban közzétett tanulmány szerint a lehetőségek végtelennek tűnő áradata növeli az elégedetlenség érzését a párkeresés folyamatában, ami a potenciális jelöltek elutasításához vezet.

A tanulmány készítői három vizsgálatot végeztek 18 és 30 év közti egyedülállókkal, azzal a korosztállyal, amely a leggyakrabban használ online randiappokat.

Az első vizsgálatban résztvevőnek potenciális partnerek képeit mutatták meg egy számítógép képernyőjén, és azokból kellett kiválasztaniuk a nekik tetszőket, úgy, mint egy appon. A második vizsgálatban a résztvevők saját fotóit is használták, arról tájékoztatva őket, hogy lehetséges a „találat” (match), azaz kölcsönös kiválasztás. A harmadik vizsgálatban a potenciális partnerekről sorban mutatott képeket 10-es blokkokra osztották, és minden blokk befejezésekor a résztvevők kérdésekre válaszoltak a feladattal kapcsolatos tapasztalataikról, érzéseikről.

A kutatók azt találták, hogy az elfogadási arány (a profilok pozitív megítélése) mindhárom vizsgálatban fokozatosan csökkent a szimulált online randizás során. Az utolsó tanulmány szolgáltatott támpontot, hogy miért. A résztvevők a feltett kérdésekre válaszolva arról számoltak be, hogy idővel egyre kevésbé voltak elégedettek a képekkel, azaz, szerintük egyre kevésbé voltak megfelelők a mutatott partnerek, és közben egyre borúlátóbbak lettek azzal kapcsolatban, hogy ők tetszenek-e majd valakinek.

"Az online társkeresés során a potenciális partnerek szinte korlátlan tárházához való folyamatos hozzáférés az embereket pesszimistábbá és elutasítóbbá teszi" - mondta Tila M. Pronk a tanulmány egyik készítője. "Ennek következménye, hogy az emberek idővel egyre inkább "elzárkóznak" a párválasztási lehetőségektől, amikor online randiznak".

Ez az elutasító tendencia különösen erősnek tűnt a nők körében, pedig ők már eleve sokkal kevesebb profilt választanak ki online randizáskor, mint a férfiak.

Ha tehát ez az elutasító magatartás kialakul és fokozatosan erősödik a megtekintett profilok számának növekedésével, akkor nem csak mások elfogadása nehezebb, de ebben a folyamatban minket is egyre kevésbé találnak vonzónak az appokon az ellentétes nemű nézelődők.

Mit tehetsz?

A komfort érzeted kedvéért:

  • Iktass be időnként szüneteket! Néhány hetet, amikor nem használod az appot.
  • Naponta csak rövid időt szánj a profilok közti válogatásra (5-8 percnél nem többet)

Azért, hogy téged is könnyebben válasszanak:

  • A fent említett kevesebb lapozgatás miatt felszabaduló időt fordítsd a már létrejött induló kapcsolatok ápolására.
  • Ne mondj le az offline ismerkedésről!
  • Csatlakozz a Miitt.hu szingli közösséghez, ahol személyesen ismerkedhetsz, közösen szervezett programokon, kötetlen hangulatban!

Olvass tovább a témában: A nagy számok illúziója a társkeresésben

/Forrás: Psypost.org, Rejection Mind-Set: Choice Overload in Online Dating - Tila M. Pronk, Jaap J. A. Denissen./

Címkék

kutatás kísérlet

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu