A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2017.01.24 ● Társkeresésről

A Nagy Számok illúziója a társkeresésben

Szerző: Pirchala Berta

Mi történik, amikor társkeresőként megszámlálhatatlan választási lehetőséged van? Lehet a sok lehetőség túl sok? Mennyi az elég?

Ismered azt az érzést, amikor elmész egy hipermarketbe, és akárhogy is igyekszel, minimum dupla annyi időt töltesz ott, mint szeretnéd. Veszel egy csomó olyan dolgot, ami nem feltétlenül szükséges, viszont elfelejtesz olyat, amit pedig venni kellett volna. Míg, ha leugrasz a legközelebbi kisebb élelmiszerboltba, bár kisebb a választék, sokkal hatékonyabban vásárolsz és pikk-pakk végzel.

Vagy mondok egy másikat. Az étteremben eléd tesznek egy olyan étlapot, amiben csak főételből legalább 30-40-ből válogathatsz. Azon kívül, hogy sokkal tovább tart választani, nem is leszel benne biztos, hogy a legjobb tételt választottad, mert még 3-4 másik is tetszett (főleg ha éhes vagy). Ezzel szemben, egy olyan étlapból, amin összesen 14 étel szerepel (leves, előétel, főétel, desszert együtt), sokkal nagyobb biztonsággal választod ki a lehetőségekből a neked leginkább megfelelő ételt.

Társkereséskor ehhez nagyon hasonló dolog történik, amikor egy nagyváros szombat esti élete, vagy egy többezres létszámú online társkereső azt a látszatot kelti, hogy a lehetőségeid korlátlanok, és elhitetheti veled, hogy ilyen óriási választékból csak az nem talál párt, akivel valami baj van.

Valójában azonban nem ez a helyzet.

Amikor a látszólag korlátlan lehetőség között nehezen találod a párod, annak két olyan oka is van, ami pont a nagy számokból ered.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a nagyszámú választási lehetőség választási stresszt, majd úgynevezett döntési fáradtságot okozhat, ami végeredményként választási tehetetlenségbe, vagy épp logikát és józan észt mellőző rossz választásba torkollhat.

Mi ez a gyakorlatban? Minél több emberből lehet választani, annál tovább kell mérlegelni az egyes emberekkel kapcsolatos pro és kontra érveket, és ha netán akkora számú választási lehetőséged van, hogy nem is tudod felmérni, és megnézni mindegyiket, akkor állandósul egy érzés, hogy bárkit is választasz, nem tudhatod, hogy a legjobbat választottad-e, hiszen azok közt, akiket még nem láttál, akadhat sokkal előnyösebb választás is.

Tetemes mennyiségű időd és szellemi energiád megy bele a gyakran sikertelen folyamatba, mert félsz a „kevesebb, mint tökéletes” választásától. Sajnos, nem csak te, hanem azok is, akikkel próbálkozol.

A másik ilyen tényező, ami gondot okoz, hogy a fenti étlap példájával ellentétben, a nagyszámú opció koránt sem jelent valós választási lehetőségeket.

Társkereséskor az általad választottnak is választania kell téged, a kiválasztás után nem automatikus a kölcsönösség. Ráadásul a választottadra is ugyanúgy hat a fentebb leírt választási kimerültség és az a hozzáállás, hogy biztos van nálad jobb is, hiszen ő sem látta még az összes lehetőséget.

Mindezen kívül nem tudhatod, hogy azok, akikkel offline, egy fesztiválon, vagy a városi, éjszakai életben találkozol, valóban szabadok-e, és keresnek-e társat. Ehhez a bizonytalansághoz online felületeken hozzáadódik az is, hogy nem tudod, hogy egy fotó és egy leírás vajon valós embert takar-e.

Tehát, a nagy számok nem is feltétlenül olyan nagyok, mint amilyennek tűnnek,  mégis képesek hátráltatni téged a társad megtalálásában. A látszólag korlátlan számú lehetőség nem valós szám, csupán egy illúzió, ami többet árt, mint használ.

Mi történik, amikor kisebb számú választási lehetőséggel szembesülsz?

Az is kiderül a választásokkal kapcsolatos kísérletekből, hogy az, aki kevesebb lehetőségből választhatott, elégedettebb a választásával. Miért? Mert az átlátható, kisebb számú lehetőségből fel tudja mérni, hogy ő a neki leginkább tetszőt választotta.

Az egyedülállók aránya a nagyvárosokban a legnagyobb, pedig ott a legnagyobb a választék. Egy faluban az eladósorba került lányok és fiúk sokkal könnyebben választanak párt, és sokkal biztosabban ki tudják jelenteni, hogy az adott lehetőségekből a legjobbat választották. Azt sem lehet állítani, hogy a párkapcsolataik boldogtalanabbak lennének a kisebb választék miatt, hiszen ők, sokkal biztosabbak lehetnek a jó döntésükben, így elégedettebbek, és nem kérdőjelezik meg a döntésüket, minden adódó alkalommal.

Férfiak és nők hasonlóan működnek, amikor találkoznak. Ha adott például egy házibuli, akkor az eseményre érkezők nagyon rövid idő alatt eldöntik, hogy ki az, aki szimpatikus nekik, aki igazán tetszik. Ez a szinte instant és önkéntelen választás gyakran a buli későbbi történései ellenére sem változik.

Minden kisebb közösség, társaság, amelyik valamelyest összegyűlik egy adott időre, a résztvevők személyes „lakatlan szigetévé” (vagy falujává) változik, ahova együtt érkeztek, és ahol ebben a társaságban új erőviszonyok alakulnak ki. Előlépnek hangadók, lesznek követők, és közben kialakulnak - akárcsak fejben is - párok. Ez az elrendeződés természetes, önkéntelen, és mindig megtörténik.

A kutatások tanulsága szerint, a beláthatatlan számú lehetőség okozta választási fásultság, és választási blokk csökkenthető, és a társ kiválasztása utáni elégedettség pedig növelhető, ha szűkebb körben keresel. Ha egy nagyvárosban élsz, akkor erre a problémára a kisközösségek adnak megoldást. A belátható számú választási lehetőség megnyugtató, és segít a választásban.

Mennyi az elég?

Ha az adott házibulin/kiránduláson/csapatépítésen/kisközösségi eseményen… van annyi ember, hogy kialakulhatnak vonzalmak, és valóban összejön egy pár, ők a választásukat az adott körülmények közt tökéletesnek könyvelhetik el, és elégedettek lesznek vele. Hogy a kapcsolat kiállja-e az idő próbáját, az sok minden mástól is függ, de ők így már sikeresen elkerülhetik a nagy számok okozta nyomást, ami arra ösztönzi őket, hogy megállapodás helyett tovább keressenek.

Azt te tudod, hogy neked mennyi az elég. Ha egy közösségben, vagy egy adott eseményen akár csak egy ember is komolyan érdekel, mint lehetséges partner, akkor elérted az ELÉG határát. Hiszen alap esetben egyetlen párt szeretnél, nem pedig egy egész háremet. Innen még lehet bővíteni a kört, addig, amíg még képes vagy valamilyen formában találkozni az adott kör minden tagjával.

Ha megkeresed a saját, személyes szigetedet korlátozott számú lakóval, nagyobb biztonsággal választhatod ki a társad, akivel elégedett párt alkothattok.

Ezek a szigetek nagyon sokfélék lehetnek, és nem is kell egyetlen egyhez ragaszkodnod, választhatsz többet is, ha az érdeklődésed és az időd engedi. Lehet a te szigeted egy vallási közösség, vagy egy hobbi, vagy érdeklődés köré épülő közösség, pl. természetjáró klub, kórus, nyelvtanuló csoport, stb. Bármi, ahol emberek összejönnek, és ahol a csoport nem teljesen statikus, hanem időnként új tagokkal is bővül.

A TÖKÉLETES mindig ott marad valahol a tömegben. Az ELÉG JÓ itt lehet a közeledben is.

Ismerkedj Szingli Közösségben!

Társkereső Programok
 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu