A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.10.25 ● Szingli zóna

Meghozza a tél az utolsó lökést a párkapcsolathoz?

Szerző: Pirchala Berta

Van összefüggés a tél és a párkapcsolat iránti vágy közt. Az emberek hajlamosak arra, hogy a tél kezdetén kezdjenek egy kapcsolatot, és legalább tavaszig benne maradjanak. A Facebook Egyesült Államokban gyűjtött adatai azt mutatják, hogy az emberek Karácsony és Valentin-nap környékén gyakrabban változtatják meg a kapcsolati státuszukat, mint más időpontokban.

A párkapcsolatra törekvés oka biológiai, ideológiai és társadalmi egyszerre. A rövid nappalok + hidegebb időjárás + ünnepi időszak + társadalmi nyomás termékeny időszakká teszi a telet a romantika számára.

RÖVID NAPPALOK (SÖTÉT): Izgalmas, hogy az évszakok fizikailag hogyan hatnak a pszichológiánkra. Tanulmányok szerint az egyéni szerotoninszint (a hangulatunkat szabályozó hormon) csökken, amikor csökken a napfény. Ez az, amit "téli depresszió"-ként ismerünk. Ez a fokozott szorongás és magányosság hatással lehet a kapcsolatok iránti vágyra. A téli hónapokban megnövekszik az online társkereséssel és a társkereső alkalmazásokkal kapcsolatos keresések száma.

HŰVÖS IDŐJÁRÁS: Az összebújás egyértelmű, kölcsönös előnye mellett, van kutatás arról, hogy heteroszexuális férfiak a "kontraszt hatás" miatt télen vonzóbbnak találják a nők testét, mint nyáron. Ha nyáron a fürdőruhás vagy rövid ruhás nők látványa megszokott, akkor a teljesen felöltözött emberek látványa válik megszokottá, és ettől a ruhátlan test látványa sokkal nagyobb hatást tud elérni. Már a test lehetséges megpillantásának gondolata is erősebb hatással lehet.

TÁRSADALMI NYOMÁS: Talán a legnyilvánvalóbb növekedés a párválasztás iránti igényre ebben az időszakban a társadalmi nyomás miatt van. Többek közt ebben az időszakban találkozunk azokkal a rokonokkal, akik rákérdezhetnek, hogy mi a helyzet a párkapcsolati státuszunkkal, most kapják az egyedülállók a legtöbb tapintatlan kérdést, megjegyzést.

ÜNNEPEK SZEZONJA: A társadalmi nyomás még erősebb lehet az ünnepek idején. Azt az evolúciós mintát követjük, hogy hogy összefogva falkát alkotunk és életben maradásért, ugyanakkor azzal az üzenettel is bombáznak minket, hogy télen egyedülállóként lenni nem az, ahogyan ezt az évszakot meg kellene élni.

Forrás: https://bit.ly/3EdrppQ

Mindezek együtt elegendők, hogy növeljék a párba állásra való hajlandóságot.

Egyedülállóként ez az időszak embert próbáló tud lenni. A bezárkózás és elzárkózás a legrosszabb, amit ilyenkor bárki tehet. Akár magányos valaki, akár csak szimplán egyedül van (a kettő nagyon nem ugyanaz), a közösséghez tartozás, a társasági programok, a személyes találkozások segítenek átvészelni a téli időszakot. A rendszeres személyes kapcsolódás, legyen az romantikus, vagy baráti, nem csak szórakoztató, de a léleknek is, és ezen keresztül az egészség szempontjából is fontos.

A KERÍTÉS MÁSIK OLDALÁN:

Vannak a másik oldalon azok, akik ilyenkor sem akarnak véget vetni egy (rossz) kapcsolatnak. Sokan azért maradnak benne egy már nem igazán működő kapcsolatban, hogy ne legyenek egyedül az ünnepek alatt.

Az ő oldalukon zöldebb a fű?

Azok, akik csak azért maradnak együtt, hogy ne legyenek egyedül az ünnepek alatt, többnyire csak késleltetik a szakítást. Viszont, ha most nem csak átvészelnek, hanem újra elköteleződnek a kapcsolat összekovácsolása mellett, akkor az ünnepi időszakban a közös, élvezetes tevékenységek, egymásra hangolódás és minőségi kommunikáció pozitívan befolyásolhatja az ilyen „megfeneklett” kapcsolatok jövőjét.

MI LESZ MOST?

Amit nyáron szórakoztatónak és kalandosnak éreztünk – belevetni magunkat a nyári programok sűrűjébe, hátha alakul több is, mint egy-egy merész pillantás, már nem olyan könnyű, és nem is olyan vonzó. Keressük a biztonságot, a biztos eredményt, a stabil kötődést.

 

Szerencsére, nem feltétlenül kell párkapcsolat ahhoz, hogy az ember megtartsa az egészségét és a józan eszét a téli ünnepekre készülődés közepette, vagy a két bejgli közti, családi kioktatás alatt.

Ha van hova és van kivel menni az ünnepi hangulatú városban, akkor az le tudja vezetni az esetleges feszültséget, és tud belőle töltekezni az ember. Sőt, akár még az ismerkedés is könnyebb lehet most, amikor mindenki egy fokkal jobban vágyik a párra, mint mondjuk melegebb hónapokban.

Készülj te is a hidegebb időre, tárazz be jó fej társaságból, színes programokból szingli közösségben!

KATTINTS, és csatlakozz a legaktívabb offline (igen, személyesen találkozó) közösséghez!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu