A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2018.05.13 ● Tippek

80 évnyi kutatás után megvan a hosszú, boldog élet titka!

Szerző: Pirchala Berta

Megfordulhat a jól ismert mondás "Ép testben ép lélek"? Lehet, hogy a helyesen ápolt lélek az, ami az egészségedet is karban tartja? Egy élethossznyi, 80 éves kutatás alapján megvan a hosszú, boldog élet titka, ráadásul, mint kiderült, odafigyeléssel bárki számára elérhető.

A Harward Egyetem 80 éven át tartó kutatásából kiderül, hogy az idős kori egészség, és élethossz jobban előre jelezhető az emberi kapcsolatok  minőségéből, mint mondjuk az 50 éves kori koleszterin szintből. Az egyetem kutatói különböző társadalmi környezetből származó fiatalokat vettek be a kutatásba 80 évvel ez előtt, és végigkísérték őket az egész életükön át rendszeresen felmérve az egészségi állapotukat, megelégedettségüket és társas kapcsolataikat. Az élethosszon át tartó vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a genetika, a társadalmi helyzet, vagy az IQ kevésbé jelentős faktor a hosszú elégedett élet szempontjából, mint az ember családi, baráti kapcsolatainak és párkapcsolatának minősége.

A kutatók megfigyelték, hogy a magány az agyműködésre is hatással van. Időskorban a magányosok agyműködése is gyorsabban lassul, míg azok, akik minőségi kapcsolatokat ápolnak, ezzel a memóriájukat is karban tartják.

Az ember társas lény, és hogy ez a tulajdonsága mennyire meghatározó, még csak most kezd kirajzolódni, például az ilyen hosszú távú kutatásokból.

Sosem volt még ilyen könnyű kapcsolatot tartani, mint most az információs technika segítségével, mégis a magány a fejlett társadalmak első számú népbetegségévé vált. Az online kapcsolatokat az emberi lélek korántsem kezeli azonos szinten a személyes emberi kapcsolatokkal. Sőt, a személyes emberi kapcsolatok közt is hatalmas minőségbeli különbségek lehetnek.

Mint a legtöbb esetben, itt is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Nem a barátok és családtagok száma, hanem a kapcsolatok minősége az, ami befolyásolja az elégedettség szintjét. Önmagában nem igaz az, hogy a párkapcsolatban élők boldogabbak és egészségesebbek az egyedül élő, ám jól működő szociális hálóval rendelkező társaiknál. Egy rossz házasságnál sokkal többet érnek a minőségi baráti kapcsolatok.

Egyedülállóként is rendelkezésedre áll a "csodaszérum". A barátokkal, családtagokkal ápolt jó kapcsolat ugyanúgy hozzájárul a lelki és testi egészségedhez, mint egy sikeres párkapcsolat.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy azok, akik 50 évesen elégedettek voltak a társas kapcsolataikkal, legyenek ők házasok, vagy sem, egészségesebbek voltak 80 évesen.

Építsd tudatosan a szociális hálód! Ahogyan odafigyelsz a tested egészségére sporttal és egészséges ételekkel, pihenéssel, úgy a lélek egészségéért is tudsz tenni értékes társas kapcsolataiddal.

Már most is tehetsz a boldog, egészséges életért, például úgy, hogy TV-zés és online kapcsolattartás helyett személyesen és rendszeresen találkozol a barátaiddal, újraépíted a korábban elhanyagolt kapcsolataidat, megbocsájtasz valami rég elkövetett vétséget, és kibékülsz a családtagjaiddal, mindeközben pedig új barátokat szerzel, nyitsz új közösségek felé.

A boldog és egészséges jövőd a Te kezedben van. Sosem késő tenni érte.

A Miitt.hu segít új kapcsolatokat kiépíteni, és rendszeresen ápolni!

Forrás: TED Talk, Robert Waldinger

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu