A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.06.23 ● Vélemények

6 párkapcsolati mítosz és azok cáfolata

Szerző: Pirchala Berta

Rengeteg párkapcsolati mítosz létezik, melyeket a különböző média források és romantikus filmek is támogatnak. Jessica Chou amerikai újságíró a neves terapeutával és párkapcsolati szakértővel, Esther Perellel átbeszélt néhány ilyen, helyenként határozottan káros mítoszt. Íme 6 mítosz, megcáfolva.

Mítosz #1: A boldog párkapcsolatban élők nem flörtölnek.

Az igazság: A "flörtölést" definíciója szerint sem kell komolyan venni. "A flörtölés egyáltalán nem az elégedetlenség jele" - mondja Perel.

De mint gyakran, itt is számít a kontextus. Egyetlen rövid flörtölés nem annak a jele, hogy valami nincs rendben, de "ha a partnered állandóan előtted flörtöl, és közben rád nem figyel, annak inkább a tiszteletlenséghez van köze" - mondja Perel. "A flörtölés a tiszteletlenség megnyilvánulásának egyik módja. Ez olyan, mintha mindig a telefonomat nézném ahelyett, hogy veled beszélgetnék".

"A flörtölés lényege, hogy van benne valami ártatlanság." - mondja Perel. "Akkor válik problémává, ha már nincs meg benne az ártatlanság".

Mítosz #2: Az őszinteség a legjobb politika.

Az igazság: Hányszor hallottuk már, hogy egy különösen kegyetlen, alattomos megjegyzést követően "én csak őszinte vagyok"? Néha az őszinteség a leggondoskodóbb, legtiszteletreméltóbb dolog. Néha pedig a legdurvább visszavágás." De ha nem akarsz valakivel együtt lenni, bármi okból, akkor úgy is lehetsz őszinte, hogy az illető évekig nem hallja ennek a durva őszinteséged visszhangját a fejében. Ez a tisztelet.

„Manapság divattá vált, hogy 'mindent el kell tudnom mondani neked'... és ha nem nyílsz meg, akkor biztosan van egy titkod" - mondja Perel. "De szerintem bölcs dolog bizonyos dolgokat csak gondolni, és nem mindent elmondani".

Kutatások kimutatták, hogy a hazugságok két különböző típusa ellentétes hatással van a kapcsolatokra. A „fehér hazugságok” (white lies), vagyis azok a hazugságok, amelyek valakinek az érzéseit védik, segíthetnek megerősíteni egy kapcsolatot. Eközben az olyan hazugság, amellyel el akarsz fedni valamit, amit rosszul csináltál - vagyis a megtévesztés - gyengíti a kapcsolatot.

3. mítosz: A rossz szex a kapcsolat végét kell jelentse.

Az igazság: Perel szerint különbség van a szexuális összeférhetetlenség és a rossz szex között. "Ha alapvetően hiányzik a vonzalom a másik iránt, például nem tetszik az illata, az probléma lehet" - mondja Perel. De ilyenkor általában nem is a szex a probléma.

Szerencsére a rossz szex helyrehozható. "A jó szex inkább önismeret, mint bármi más" - mondja Perel. "Az emberek nem ismerik a saját testüket és azt, hogy mit szeretnek. Tudják, mit nem szeretnek, de nem tudják megmondani, mit szeretnek".

Ha ezt egyszer kitaláltátok, beszéljetek róla! "A szexuális kommunikáció adásról, elfogadásról, kérésről, elutasításról, megosztásról és befogadásról szól."

Esther Perel

Esther Perel

4. mítosz: A párodnak a legjobb barátodnak kell lennie.

Igazság: Valószínűleg barátként kellene tekintened a partneredre, de nem kell a legjobb barátod legyen. "Személy szerint úgy gondolom, ha azt kéred egy embertől, hogy mindened legyen: szerető, legjobb barát, bizalmas, szellemi partner, társ a hobbijaidhoz…, akkor túl sokat kérsz egy embertől" Túl nagy az elvárás és a teher is a kapcsolaton, ha minden szerepet, amire szükséged van, egy embernek kell megtestesítenie.  

5. mítosz: A veszekedés annak a jele, hogy valami nincs rendben.

Igazság: A kapcsolatokban gyakran nem a veszekedés a probléma - hanem az, ahogyan veszekedtek. A párok stabilitását az határozza meg, ahogyan veszekedés közben interakcióba lépnek. Elfordulnak-e a partnerek és elutasítják-e egymást, vagy egymás felé fordulnak és kedvesen veszekednek? Általában nem a konfliktus hiánya a jó kapcsolat fő ismérve, sokkal inkább a konfliktus kezelés módja.

Nagy különbség van a bántásért és a vita megnyeréséért folytatott harc és a javításért folytatott harc között.

6. mítosz: Aki egyszer csal, az mindig csal.

Az igazság: A szakértők általában egyetértenek abban, hogy az "egyszer csaló, mindig csaló" nem általános igazság. Tanulmányok azt találták, hogy bizonyos tulajdonságok, mint például a nárcizmus, vagy az elköteleződés-fóbia, kapcsolatban állnak a hűtlenséggel. "Ha az emberek visszaesők, az általában azt jelenti, hogy más dolgokban is hazudtak"

Ha azonban ez az első eset a hűtlenségre, és ez az egyetlen bizalomvesztés, ami a kapcsolatban történt, akkor nem biztos, hogy a csaló újra csalni fog. "Az emberek többsége, akikkel dolgozom, évekig elég hűséges volt, mielőtt ténylegesen félrelépett volna". Vannak párkapcsolatok, melyek megerősödve kerülnek ki az egyszeri hűtlenség okozta kényszerű párkapcsolati rendrakásból.

Ha viszont olyasvalakivel randizol, aki már többször is megcsalt, akkor lehet, hogy nem is egy született csalóval, hanem szimplán csak egy seggfejjel randizol. (Talpra állítható egy párkapcsolat megcsalás után?)

(A teljes cikk angolul itt olvasható: https://r29.co/3HGWyF4)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu