A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.03.29 ● Tippek

30-asok – Miért nehéz a társtalálás, amikor valójában semmi baj veled?

Szerző: Pirchala Berta

Létezik egy tipikusan kora harmincas társkeresőkre jellemző probléma, ami mindkét nemnek nehézségeket okozhat. A helyzet megértése segíthet, hogy a felek közeledhessenek és sikeresebben együttműködhessenek.

Szögezzük le, hogy Nő és Férfi nem szemben álló felek. Nem ellenségek, ütköző érdekekkel, hanem jó esetben együttműködésre törekvő partnerek, ahol a cél az, hogy mindkét fél elégedett legyen hosszú és rövid távon is.

Az emberek kora harmincas éveikre jellemzően túl vannak már legalább egy komolyabb kapcsolaton. Férfiak és Nők másképp dolgozzák fel a húszas, harmincas éveik első, hosszabb távú párkapcsolatát és annak a felbomlását.

Azok, akik több év együttélés után szakítanak, ezt gyakran kudarcként élik meg. Ezer oka lehet egy szakításnak, sokszor egyik fél sem igazán hibás, csak még nem tanultak meg egy közös célért együtt és önmagukon is dolgozni. Gyakran pozitív példák híján nincs is erre megoldó képletük.

Senki sem szereti a csalódást, érthető, ha igyekszik a következőt elkerülni. Viszont a feldolgozásra és újra próbálkozásra nem ugyanannyi idő áll rendelkezésre nőknek és férfiaknak. És ez itt a probléma gyökere.

A férfiakra inkább jellemző, hogy saját kudarcnak élik meg egy hosszú távú kapcsolat felbomlását, azt, hogy a befektetett energiának végül nem lett kézzelfogható eredménye. Nem meglepő, hogy egy férfi ilyenkor nem akarja rögtön kitenni magát egy újabb, hasonló élménynek. Ez nem feltétlenül önző és gyerekes hozzáállás, néha épp ellenkezőleg! Ha egy férfi hosszú távon komoly kapcsolatra, családra vágyik, akkor ezen a ponton inkább tapasztalni szeretne, rápihenni és rákészülni a következő menetre, hogy legközelebb sokkal jobban csinálhassa.

A nők gyorsabban dolgozzák fel a csalódást. Ehhez hatékonyabb érzelmi támogatást is kapnak a női barátok, családtagok személyében. Miközben alaposan kibeszélik az eseményeket, a lehetséges hibákat és megoldásokat, gyorsabban feldolgozzák az érzelmeket is. Nincs is idejük évekig lamentálni a múlton, ha gyereket szeretnének.

Míg egy férfi majdnem nyugdíjas koráig alapíthat családot, egy nő számára sokkal kisebb ez az idősáv. Míg a késő húszas, kora harmincas férfiakat nem hajtja az idő, ugyanebben a korosztályban a nők sürgetnék az elköteleződést. Ebből a különbségből jelentős súrlódások következhetnek, miközben a saját szempontjából mindkét félnek igaza van.

A férfi azért frusztrált, mert bárkivel megismerkedik, az „ráakaszkodik”, „túl gyorsan akar mindent”, a nő pedig azért, mert nem érti, miért nem képesek „felnőni” a férfiak.

Az első komoly párkapcsolat félresiklása után a férfinek, valószínűleg, eszében sincs megbántani a következő nőt/nőket, mégis hajlamos az éretlen viselkedésre, amivel csupán azt jelzi  - mellesleg, nagyon hatékonyan - hogy még nem kész komolyan újra megpróbálni. Ez a viselkedés nem a nő ellen irányul. Gyakrabban a nő felől érkező nyomásra reagál, amit jelen állapotában nem tud kezelni, vagy egyszerűen tudja, hogy van még ideje komolyodni, és mivel a legutóbbi hosszú távú kapcsolata nem volt sikeres, nem siet változni és változtatni egy hasonló kapcsolat kedvéért.

Mindeközben a nő átadná magát az új párkapcsolatnak, de mivel nem kapja meg azt az elkötelezettséget, ami a családalapításhoz szükséges lenne, elégedetlen, türelmetlen és követelőző lesz. Ilyenkor a férfinek értenie kell, hogy a párja, vagy randipartnere milyen hátránnyal indul. A sietsége teljesen jogos, megmásíthatatlan biológiai alapokon nyugszik. Nem természetéből fakadóan hisztis, csak a kialakult helyzet félelemmel tölti el. Fél, hogy méltatlan kapcsolatra pazarolja az idejét, és a félelme az ő szempontjából jogos. Különösen akkor, ha gyerekes viselkedéssel, vonakodással, távolságtartással találja magát szemben. Nem engedheti meg magának, hogy sokszor és még sokáig próbálkozzon. Szüksége van előremutató mérföldkövekre, közös célokra és visszaigazolásokra, hogy bízni tudjon a közös jövőben.

A sürgetés, megnevelési kísérlet, hibáztatás, manipulálás, vagy a másik félelmének, frusztrációjának lekicsinylése nem segít, sőt ront a helyzeten. Csak az építő jellegű kommunikáció működik, ami nem a saját érdek érvényesítésére irányul, hanem a megértésre, és nem a másik megváltoztatását célozza, hanem azt, hogy elég információt adjunk és szerezzünk arról, hogy hol vagyunk most és hova tartunk.

Ha valaki még nem kész, akkor nem kész. Aki viszont igen, az vajon, meddig várhat a másikra?

Nem azt mondom, hogy ha egy kapcsolatban elakadás van, akkor el kell dobni. Épp ellenkezőleg. Meg kell vizsgálni, hogy mennyi érték van benne, mennyit tudunk, akarunk mindketten fejlődni, elérhető-e az egyetértés, van-e közös cél.

Kérdezd meg őt: „Mire lenne szükséged most tőlem, hogy jobban érezd magad?”

Csak úgy, magától nem válik egy ember késszé. A majd lesz valahogy nem működő modell. A vonatkozó tapasztalatot nem lehet megúszni. Viszont, a tapasztalatszerzéshez is szükséges bizonyos fokú elköteleződés, minimum a fejlődés iránt. Ha a másik nem mutatja ennek még halvány jelét sem, akkor kár arra várnod, hogy majd egyszer megjön a kedve a fejlődéshez, mert könnyen lehet, hogy sosem fog, vagy veled nem fog.

Nem mindenkinél a fent leírtak okozzák a nehézségeket, de a harmincas társkeresők körében olyan gyakori és szembeötlő ez a jelenség, hogy kell beszélni róla.

Nem a pasi az infantilis, és nem a nő a hisztgép - Lehet, hogy elég az egyiknek kicsit felpörögni, a másiknak kicsit lassítani és türelemmel, bátorsággal összeigazítani a belső órákat.

Könnyebb elfogadni a másik viselkedését, ha megértem, hogy honnan érkezik, mi mozgatja. Így megérthetem azt is, hogy amikor olyat tesz, ami nem jó nekem, az nem rólam szól. Megvannak a saját küzdelmei, amiben vagy segítem, vagy hátráltatom. Azzal mindkettőnknek segíthetek, ha nem zsigerből és nem korábbi sérelmek alapján reagálok, hanem kérdezek és meghallgatok.

Nem minden konfliktus feloldható, de megértéssel, bántás és sérülés nélkül is kezelhető.

Ha már tudod mit akarsz, vagy szeretnéd hozzád hasonló egyedülállókkal együtt megfejteni, csatlakozz a Miitt.hu offline szingli közösséghez és ismerkedj, beszélgess színes programokon a járvány alatt is megfelelő óvatossággal, Online és Offline egyaránt.

Címkék

30-asok

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu