A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2015.10.25 ● Szingli zóna

10 ok, amiért szinglinek lenni akár jó is lehet

Szerző: Pirchala Berta

Szinglinek lenni pont olyan rossz vagy jó, amennyire te hagyod. Tőled függ, hogy milyennek éled meg ezt az időszakot.

Szinglinek lenni egy állapot, valószínűleg átmeneti. Teljesen semleges értékű. Az érzésekkel már te ruházod fel az állapotot. (meg a "jó szándékú" környezeted) Ha most még utálod a helyzetet, akkor megnyugodhatsz, van remény, persze, csak akkor, ha nem ragaszkodsz görcsösen a rossz érzéseidhez. 

Nagyon sok okból lehet valaki egyedülálló, de mindig a résztvevő szemszögétől függ, hogy milyennek látja ugyanazt a helyzetet. Nézzünk példát:

 - Zsolt, aki erején felül dolgozott, hogy megteremtsen egy "tökéletes" életet nagy házzal, kutyával fehér kerítéssel, és észre sem vette, hogy a párja már rég nem boldog a kapcsolatban, egyszer csak azzal áll szemben, hogy az asszony elhagyja, mert talált valakit, aki jobban figyel rá. Neki a szakítás fájdalmas, és az egyedüllét bénító érzés, ő a veszteséget nézi, és nem tudja, mit kezdjen az életével így, hogy nincs kiért dolgozzon tovább.

 - Ágnes, akit a féltékeny férje lassan és szisztematikusan elszakított a barátoktól, és akit rendszeresen verbálisan bántalmazott, a válás után, felszabadultnak érzi magát. Újra kóstolgatja az életet, mindent ki akar próbálni, amit a férje nem engedett. Minden nap eszébe jut, mennyivel jobb egyedül, hogy mennyire kinyílt számára a világ.

- Márk és Eszter, akik a húszas éveik elején, szinte még gyerekként házasodtak össze, és sok évvel később jöttek rá, hogy már nem azonosak a céljaik az életben hogy egyikőjük lemaradt, míg a másik sokat fejlődött és többet vár az élettől, mint amit ketten együtt össze tudnak hozni. Most az egyik a veszteség fájdalma mellett azt a felemelő érzést is megéli, hogy végre szárnyalhat.  A másik szintén szenved a veszteségtől, de talán meg is könnyebbül, hogy végre nem kell számára túl magas elvárásokkal szembesülnie minden nap.

- Andi már elmúlt 30, leszámítva néhány pár hetes kalandot, évek óta egyedülálló, nem érti mi baj lehet vele, mert okos, kedves, ad magára, nála sokkal kevésbé értékesnek tűnő emberek is találnak maguknak párt, még ha nem is mindig örökre szólót. Andi nem tudja eldönteni, hogy keresse tovább a párját, vagy inkább belevágjon élete nagy álmába egy több hónapos sátras európai körútba. - Egyszerre érzi a hiányt és a végtelen lehetőséget, ami csak azért juthat neki, mert nincs társa, gyereke.

Egyéni történetek ezek, annyi féle, ahány ember. Ezek a helyzetek és a rájuk adott érzelmi válaszod az, ami befolyásolja azt, hogy hogyan tekintesz a tényre, hogy most egyedül vagy.

Nem könnyű felülírni a társadalmi elvárások és a környezet által sugallt érzéseket, de megéri. Megérdemled, hogy ne azok irányítsanak. Fontos, hogy ne kapaszkodj a veszteség és a hiány érzésébe, hanem keresd meg a jót a helyzetben. Bármilyen picinek látszik is elsőre. Minél gyakrabban keresed az előnyöket, annál gyakrabban találsz rá, és annál többre.

Összegyűjtöttünk 10 okot, ami miatt szinglinek lenni nem a világ vége, hanem inkább lehetőség. Ezek segíthetnek megtalálni a jót az átmeneti, vagy akár tartós szingli (=egyedülálló) állapotban.

1. Végre újra csinálhatod azokat a dolgokat, amiket régen szerettél, de valahogy a kapcsolatban ezek elmaradtak. Nem feltétlenül azért, mert a párod nem engedte, lehet, hogy csak azért, mert kényelmesebb volt a pároddal lenni, mint bármi mást csinálni. Járhatsz koncertekre, túrázni a barátokkal, festőműteremmé változtathatod a lakást...stb. Az idődet és energiádat arra is fordíthatod, amit eddig elhanyagoltál, pedig örömet okoz, kikapcsol, feltölt.

2. Van időd valamiben kiteljesedni, vagy valami újat megtanulni. Sokszor egy párkapcsolatban a kényelem elnyomja a tanulási, fejlődési vágyat. Most fordíthatsz aránytalanul nagy időt egy hobbira vagy tudás megszerzésére - megtanulhatsz játszani egy hangszeren, intenzív nyelvtanfolyamra járhatsz, sportolhatsz keményebben..stb. Ezek a tevékenységek nem csak hogy örömet okoznak, de egy ismeret elsajátítása, és az hogy egy területen jó vagy, önbizalommal tölt el és segíti a későbbi társtalálást.

3. Van helye a spontaneitásnak az életedben. Most nyitottabb lehetsz váratlan lehetőségekre. Amikor kapcsolatban vagy, és egy barátod váratlanul felhív, hogy épp itt-és itt van egy klassz buli, és gyere te is most rögtön, akkor nagy a valószínűsége, hogy nemet mondasz, mert már van közös tervetek a pároddal, vagy ha nincs is, nem akarod őt egyedül hagyni, pedig lenne kedved csatlakozni a barátaidhoz.

4. Van lehetőséged új helyeket felfedezni, új dolgokat kipróbálni. Párkapcsolatban gyakran felkerül egy pár egy sínre, ami mindig ugyanazokhoz az állomásokhoz visz. A programok nem nagyon változnak, van egy heti, havi, éves rutin, amitől nem nagyon tér el a páros. Ha egyedül vagy, könnyedén eltérhetsz a rutintól, minden magyarázat és egyezkedés nélkül és így egészen új élményekkel és ismeretekkel gazdagodhatsz.

5. Jut időd és energiád arra hogy átgondold ki vagy te, mik a céljaid. Talán ez a legfontosabb plusz, amit az egyedülálló lét adhat. Ez az az időszak, amit felhasználhatsz arra, hogy átgondold, mit akarsz kezdeni az életeddel. Úgy akarsz-e élni, mint korábban, vagy változtatni szeretnél, és ha igen, akkor most bele is vághatsz, hogy később olyan társat tudj választani, akivel közös céljaitok lehetnek, amiben egymást támogatjátok, és egy stabil kapcsolat alakulhasson ki köztetek.

6. Van időd az egészségedre. Több időd jut arra, hogy formába hozd magad. Többet sportolhatsz, van időd piacra járni és kistermelőktől egészségesebb termékeket vásárolni. A lelki egészségedre is szánhatsz több időt. Nem fog a párod rosszallóan nézni, ha nem vele, hanem egy coach-csal (tanácsadóval) töltöd már a harmadik szabad délutánod. Fogyókúrázni is könnyebb úgy, hogy nem kell végignézned, ahogy a másik jóízűen eszik.

7. Abban a helyzetben vagy, hogy választhatsz. Most az 5. pont mellett és segítségével abban a helyzetben vagy, hogy több lehetséges partner közül választhatsz. Ha rátalálsz, hogy mik a céljaid és milyen életet akarsz élni, könnyebben találsz olyan partnert, akivel élheted azt a vágyott életet.

8. Több időd van a családodra és a barátaidra. A kapcsolataid annyit érnek, amennyi energiát fektetsz beléjük. Ez igaz a családodra és a barátaidra is. Ha korábban egy kicsit elhanyagoltad a családi és baráti kapcsolataidat, most van időd felfrissíteni, értékkel megtölteni azokat.

9. Élhetsz a saját bioritmusod szerint. Reggeli típus vagy, vagy éjszakai bagoly? Ha reggeli típus vagy, most nem kell hajnalban lábujjhegyen járkálnod, csattoghatsz nyugodtan a konyhában a villásreggeli készítésével, vagy ha inkább éjszaka teljesedik ki az energiád, elmehetsz egy késő esti mozielőadásra is, vagy olvashatsz, hallgathatsz zenét anélkül, hogy zavarnád vele a párod.

10. Új embereket ismerhetsz meg. Szingliként kinyílik a világ. A 4. pontban említett sínről lelépve, az új helyek és élmények óhatatlanul új emberek megismeréséhez vezetnek. Szert tehetsz új barátokra, ismerősökre, vagy akár üzleti partnerekre, akik az 5. pontban említett céljaidhoz hasonló célokat tűztek ki maguknak és akikkel segíthetitek egymást. Egyedülállóként korlátok nélkül ismerkedhetsz. Nem kell az ismeretségeidet cenzúrázni, nem fog bántani senkit, ha ellenkező neműekkel barátkozol és ha velük több időt is eltöltesz.

A szingliség egy átmeneti állapot. Így alakult, és most épp Ez Van. Ha viszont már úgyis Ez Van, akkor találd meg benne a lehetőségeket, amiket kínál!

Tisztában vagyok vele, hogy egy egyedülálló, gyermekét gyedül nevelő szülő helyzete más, mint egy gyermektelen egyedülállóé. Egyrészről nehezebb helyzetben van, mert ugyanúgy egyeztetnie kell a programjait, mint egy párkapcsolatban, és igenis van elszámolni valója valaki(k) felé, és ideje is kevesebb van, de egyben könnyebb is a helyzete, mint a gyermekteleneknek, mert egy gyermekét egyedül nevelő szülő nem éli meg a "teljesen egyedül" érzését, mindig van mellette valaki, akinek számít, és aki feltétel nélkül szereti. Mindettől függetlenül, ha egyedülálló szülő vagy, rád is ugyanúgy igaz, hogy a te választásod az, hogy igyekszel-e a legjobbat kihozni az állapotból, és a te esetedben nem csak a saját érdekedben.

Hogy szingliként mit tehetsz most, a jövőbeli kapcsolatod érdekében, arról itt olvashatsz:

Rakj rendet az életedben!

Kész vagy egy új kapcsolatra?

Kattints ide!

 

Címkék

szingliség

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu