A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2020.12.30 ● Szingli zóna

Újévi fogadalmak helyett, van sokkal hatékonyabb módszer!

Szerző: Pirchala Berta

Mind ismerjük a soha be nem tartott, vagy túl hamar elhanyagolt fogadalmakat. Csak a baj van velük. Rengeteg frusztráció és önvád okozója lehet. Egy rosszul kitűzött célhoz kötött fogadalom többet tud ártani, mint amekkora haszna lenne, ha megvalósul. A változás más módszerrel is elérhető.

Idén próbálj ki valami újat! Ne egy konkrét fogadalmat tegyél, inkább egy irányt jelölj ki. És azt úgy töltsd meg kisebb akció projektekkel (új szokásokkal, tevékenységekkel, vagy mások elhagyásával, stb.), mint ahogy egy színezőben a mintát a színes ceruzák színeivel. Élvezd a folyamatot, amiben te választhatod meg, hogy milyen „színt” (azaz tevékenységet/szokást) használsz a kitöltéshez.

HOGYAN VÁLASSZAK IRÁNYT ÉS MILYET?

Először is olyat, ami a tiéd. Ha valójában nem is tartod magad kifejezetten kövérnek, csak már rég nem vagy 18, és felszedtél útközben néhány kilót, és csak a média által sugallt képnek akarsz megfelelni, amit legbelül te is irreálisnak tartasz, akkor nehéz lesz. Ha tudod, hogy hasznos lenne még egy idegen nyelvet megtanulni, de baromira nincs kedved, mert azt is tudod, hogy az esti nyelviskola mellett már nem marad időd egy neked fontosabb időtöltésre, akkor lehet, hogy a befizetésig se jutsz el. Mit tehetsz? Írd össze a céljaidat és figyeld meg magad, melyikre reagálnak az érzéseid pozitívan, mi az, ami azonnal fellelkesít, és mi az , ami szorongással tölt el! Amit csak mások miatt csinálnál, az jobbára kellemetlen fizikai érzést kelt benned. Vizsgáld meg alaposan az indítékaid, és hallgass a testedben keletkező érzésekre!

Ha van olyan terület, amiben tudod, hogy nagyon fontos lenne előbbre jutni a boldogulásod érdekében, de egyáltalán nem dob fel, próbáld meg átfogalmazni. Például: Fogyókúra helyett egészségesebb táplálkozás. Az időre fogyás a legritkább esetben jön össze, viszont, ha még ma lemondasz egy egészségtelen nasiról, akkor máris követed a kijelölt irányt. Vagy spórolás helyett választhatod a valamire gyűjtést. Nem kell elkölteni végül az összegyűlt pénzt, viszont jó tudni, hogy megtehetnéd, ha akarnád.

A lefogyok 10 kilót „x” hónap alatt cél jól hangzik, de rohadt kemény, ha minden szokásod, és belső késztetésed ennek ellene megy. Az „egészségesebben élek” iránnyal előbbre juthatsz – persze, csak akkor, ha meg is töltöd az egészségesebb élet fogalmát konkrét jelentéssel – hogy mi is ez a gyakorlatban, és bele is vágsz.

SZERESD AZ ODAVEZETŐ UTAT!

Fontos, hogy legbelül te is akard azt, ami felé tartasz, és hogy lelkesedni tudj az odavezető útért is.

Gondold át, mivel tudnád segíteni a lelkesedésed, mi az a körülmény, amit meg tudsz teremteni annak érdekében, hogy élvezet legyen az új szokás, vagy legalábbis legyen benne öröm is az esetleges nehézségek mellett! Tedd szórakoztatóvá, menővé, kényelmessé a változást! Találd meg azokat az üres idősávokat, amiket felhasználhatsz, vagy azokat a rendszeres, már meglévő tevékenységeidet. amikhez kényelmesen kötheted az új szokást. Például a közlekedés ideje alatt zenehallgatás helyett lehet tanulni is, vagy a munkahelyen kihagyhatod a liftezést és mehetsz mindig lépcsőn, sőt szedheted kettesével is a fokokat. Beállíthatod a mobilodon, hogy az időrabló facebookozást hány percig engedélyezed magadnak egy nap, és ha elérted a limited, akkor azonnal 30 fekvőtámasz! Légy kreatív!

Készülj fel arra is, hogy az első lendület után eljön egy időszak, amikor újra át kell tekintened, hogy hogyan haladsz. Készíthetsz falújságot is magadnak online vagy offline verzióban, ahol jelölöd, amikor valamit jól csinálsz, amikor elérsz egy adott szintet. Ha valamiben megindult a fejlődés, ajándékozd is meg magad valami olyasmivel, ami szintén egy újabb „szín” az új szokások színeződben! Ilyen lehet például egy trendi, vizes üveg az asztalodra, hogy elég folyadékot igyál! Eleinte gyakrabban is jutalmazhatod magad, aztán ha már jól megy, akkor elég a nagyobb mérföldköveknél.

Egy tipp azoktól, akik már megjárták: Ne az ajándékozással kezdd! Először legyenek eredményeid! Ha útközben jössz rá, hogy a futás nem a te sportod, akkor kár volt kidobni a kezdésnél egy zsák pénzt a legújabb fejlesztésű futócipőre és márkás futóruhákra.

TE MAGAD LÉGY A CÉLOD!

Izomból, akaraterőből (külső kényszerítő erő híján) nehezebb változtatni. Ne kényszerrel próbáld! Nem a célod a leglényegesebb, hanem az, hogy Te megváltozol. Amint elkezdtél az új irányba haladni, érezd át, hogy már más vagy, mint azelőtt. Már az vagy, aki maga ez az új szokás, és az ezzel járó eredmények.

Tudatosítsd magadban, hogy „Az vagyok, aki egészségesen él, és idős korában is élvezheti az életét, vagy aki egész életében tanul, hogy előbbre jusson, vagy az, aki nyaranta utazik (mert sikeresen gyűjt rá)”. Bármi is a szándék, tedd magadévá, tudatosítsd újra és újra. Válj azzá, akinek az adott cél természetes.

Először furcsa lehet, de gondolj bele, ha már 2 hete kitartasz a kijelölt irány felé tartó szokások mellett, akkor MOST tényleg az vagy, akinek ez megy. Miért is hagynál fel vele pont most, amikor egyértelmű nyerésben vagy?!

Lehetnek nehezebb időszakok, botlások, de az irány megmarad, tehát, fel lehet állni, és tovább lehet menni az adott úton. Ha addig ment, akkor az a legjobb bizonyíték, hogy megy ez neked tovább is.

Bármikor válthatsz „színes ceruzát”. Ha valamilyen új szokás túl sok akadályba ütközik, lecserélheted ugyanoda tartó más szokásokra. Maradj mozgásban! Haladj előre. Néha gyorsabban megy, néha lassabban. Minden nap tegyél meg legalább egy kis lépést! Nem merevnek kell lenni, hanem kitartónak és tudatosnak, hogy ne téveszd szem elől, hogy ki vagy a megújult önmagadként, és merre tartasz.

Hajrá, én veled vagyok!

Ha az egyik célod az új évben a társad megtalálása, akkor jól jöhet az értékeléshez a Miitt.hu szingliknek szóló programszervező közösség gyakorlati tesztje, amiből megtudhatod, hogy nem akadályozod-e pont te magad a társtalálásban, és ha igen, mit tehetsz, hogy a már most is meglévő forrásaidat mozgósítani tudd a siker érdekében:

Iratkozz fel a Miitt.hu hírlevelére, és töltsd le INGYEN a TESZTET + Munkafüzetet, ami azonnali segítséget nyújt, hogy feltérképezd a jelenlegi állapotot és kijelöld a sikerhez vezető lépéseket.

KATTINTS a képre!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu