A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2023.07.29 ● Tippek

Egyre terjed egy toxikus randitrend a Ghostlighting

Szerző: Pirchala Berta

A Miitt.hu programszervező és társkereső közösségének vezetőjeként rengeteg történetet hallok az online társkeresést megunt, inkább személyes ismerkedésre vágyó, újonnan érkező tagjainktól rémes online viselkedési trendekről. Terjed már jó ideje egy idegesítő és egyben káros szokás, különösen az online ismerkedésben, ami most már saját nevet is kapott: Ghostlighting. Ez az amikor valaki se szó, se beszéd eltűnik a randizás folyamata során, majd később előkerül, de nem hajlandó elfogadható okot mondani az eltűnésére, vagy úgy tesz, mintha nem történt volna bizalmi visszaélés, mintha még a számonkérés is sértő lenne.

(Ghosting + Gaslighting) = Gostlighting

A "ghosting" az, amikor a kommunikáció hirtelen és figyelmeztetés nélkül véget ér a randizók közt. Az egyik fél, mint egy szellem (ghost) eltűnik a kapcsolatból.

A "gaslighting" pedig egy manipulatív taktika, amikor valaki úgy csavarja a valóságot, hazudik, mellébeszél a történtekről, hogy az, akit megbántott a viselkedésével kétségbe vonja a saját ítélőképességét, elbizonytalanodik, hogy valami egyáltalán megtörtént-e, és ha igen, vajon úgy, ahogy ő emlékszik rá. Ennek egyik tipikus és egyszerűbb esete az „Én ilyet nem mondtam!” – Amikor határozottan emlékszel, hogy de, az illető igenis mondta, de addig magyarázza, hogy ő ilyet több okból sem mondhatott, hogy idővel elkezdesz kételkedni a memóriádban. Ez a viselkedés jellemzőbb online ismerkedéskor és távkapcsolatoknál.

Bár nem világos, hogy mikor alakult ki ez a szokás, az online társkeresés előretörése csak erősíti ezt a káros és manipulatív gyakorlatot, ami az elszenvedőjében komoly önbizalomhiányt tud generálni.

A ghostlighting okai

Érdemes külön vizsgálni a két jelenséget a ghostingot és a gaslighting szokást. Míg az elsőt okozhatja az is, hogy sok ember szorong, ha valakit meg kell bántania, és úgy érzi, azzal okozza a legkisebb kárt, ha csak szimplán eltűnik, az utóbbi határozottan manipulatív szokás és sem jó szándék, sem pozitív személyiségtípus nincs mögötte.

Okozhat ghostingot, hogy a társkereső egyszerre több emberrel randizik és amikor kiválasztja azt, akivel együtt marad, nem mer, vagy nem akar szólni a többinek, hogy nem őket választotta. Ha idővel a választott pár nem jön be, az illető újra feltűnhet a színen. Nagyon nem mindegy, hogy ezen a ponton vállalja-e a felelősséget a döntéséért.

A gaslighting egy sokkal súlyosabb probléma. A tűzzel játszik az, aki olyan emberrel folytat kapcsolatot, aki nem képes és nem akar felelősséget vállalni a tetteiért, jelen esetben a ghostingért. Szinte mindegy, hogy azért nem vállalja az illető a teljes, és rá nézve negatív sztorit, mert szégyelli annak részleteit és fél az elutasítástól, vagy mert egy alapvetően manipulatív seggfej. A végeredmény az, hogy ez egy olyan gyakorlat, melyben az illető elvárja, hogy minden magyarázat nélkül fogadja el a másik a megkérdőjelezhető viselkedést. Csak, mert ez neki így lenne jó. És aki ilyesmi ellenére belemegy a további kapcsolatba, az gyakorlatilag megtanítja a másiknak, hogy vele bármi megtehető következmények nélkül.

Hogyan ismerjük fel ghostlightingot?

  • Ha te másképp emlékszel, de ő azt állítja, hogy a dolog nem úgy történt, pl. azt állítja, hogy megegyeztetek abban, hogy nem keres többé. Vagy azt állítja, hogy te mondtad, sugalltad, hogy látni se akarod, te akartad.
  • Ha úgy van beállítva, hogy valójában te viselkedésed okozta az eltűnést, téged hibáztat.
  • Ha elmarad a bocsánatkérés, és felháborodik a számonkérésen, mintha az nem lenne jogos.
  • Ha elbagatellizálja az érzéseidet az eltűnésével kapcsolatban, és negatív értékítéletekkel eltereli a figyelmet a saját tetteiről és a te valós, vagy kitalált gyengeségeidre koncentrál – Túl érzékeny vagy, nem vagy elég spontán, merev vagy, stb.

Mi a teendő, ha ilyen feltámad szellem, lelki zombi áldozata lettél?

A ghosting bár nem kellemes, sokszor túl komolyan is vesszük a randizás előtti szakaszban, amikor esetleg még személyesen nem is találkoztak a felek. Az online időszakot még randizásnak sem nevezhetjük, nemhogy kapcsolatnak. Ha később történik az eltűnés, valóban rémes, de nem biztos, hogy gonosz, manipulatív szándék van mögötte.

A gaslighting már egész más tészta. Veszélyes. Az, aki ilyen taktikákat alkalmaz, egészen biztos, hogy egyéb, a lélekre nézve veszélyes manipulatív játékokat is folytat. Bármennyire vonzó is az illető (és kezdetben gyakran az) a legokosabb elkerülni.

Olvass többet a ghosting és ghostlighting fajtáiról! Hogyan kezeld, mikor mire figyelj: Mi a teendő a Zombikkal?

Mi a teendő, ha te akarsz hirtelen lelépni?

A legtöbb ember nem akarja megbántani a másikat szándékosan, így a passzív eltűnés vonzó opciónak tűnhet. Nők és férfiak egyaránt élnek ezzel a gyakorlattal. Valójában azonban pont azzal, hogy „nem csinálsz semmit” teszel valami bántót.

Ha azért választod ezt a megoldást, mert nem akarsz egy ajtót véglegesen becsukni magad mögött, sokkal jobb esélyed van a visszatérésre, ha itt és most jelzed, hogy az életed olyan fordulatot vett, hogy mostantól nem leszel elérhető, és elbúcsúzol. Olyan gyakori lett a ghosting, hogy már azzal ki lehet tűnni a tömegből, ha valaki ilyet nem tesz, hanem tisztelettudóan elbúcsúzik. Ha mégis úgy alakul, hogy újra felvennéd a kapcsolatot a másikkal, akkor azt tiszta lelkiismerettel teheted, úgy, hogy nem kell magyarázkodnod az eltűnésed miatt, és ő is pozitívabban reagál, mivel korábban korrektnek ismert meg.

Ha pedig azért választanád ezt a módszert, mert soha többet nem akarsz az illetővel találkozni, akkor is jobb, ha ezt jelzed neki. Nem fog jól esni neki, lehet, hogy dob is egy hisztit miatta, de akkor az egy egyszeri hiszti, egy általad irányított időpontban, és kisebb az esélye az olyan kellemetlen eseteknek, hogy az illető váratlanul megjelenik a munkahelyeden, vagy zaklatni kezd telefonon és egyéb social media platformokon. Az egyértelmű, udvarias, rövid, de informatív elutasítás téged véd, a másiknak pedig segít továbblépni.

Személyes ismerkedésnél, sokkal ritkábban fordul elő, hogy valaki váratlanul eltűnik. Ha pedig vannak közös ismerőseitek is, akkor még ritkábban, hiszen a megkérdőjelezhető viselkedésnek híre mehet. A közösség felelősséggel ruházza fel tagjait, és magasabb minőséget követel.

Tudtad, hogy ismekdhetsz szingli közösségben is?

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu