A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2023.01.09 ● Társkeresésről

Te randiznál magaddal?

Szerző: Pirchala Berta

Mondd csak! Ha te most az lennél, akit te keresel, randiznál a helyében magaddal?

Bárkit megkérdezel, hogy milyen párt keres, azonnal fel tud sorolni legalább 3 olyan dolgot, ami szerinte elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog legyen valakivel, és ha kap időt gondolkodni pikk-pakk hozzá tud tenni még 10 másikat, amit vár, szeretne a leendő partnerétől.

Szándékosan nem írok elvárást, mert az elvárás szó azt sugallja, hogy ezek megléte nélkül nem is megy bele a kapcsolatba, pedig ahogy körülnézel az ismerőseid körében, azonnal találsz olyan párokat, ahol egyszerre több, széles körben emlegetett kizáró ok is jelen van, és mégis együtt maradnak a párok.

Evolúciós szempontból sokkal fontosabb az, hogy szerelembe essünk, mint az, hogy a megfelelő partnerrel. A szaporodás szempontjából a hosszú távú elégedettség korántsem olyan fontos, mint a vágy. Emiatt is, amikor elkezdünk randizni, és megvan az a bizonyos „kémia”, amit oly sokan hajtanak, akkor egy szempillantás alatt feledkezünk meg az eredeti listánkról, hogy egy jó kapcsolatba nekünk mi fér bele és mi nem. Aztán, amikor levonul a rózsaszín köd, két dolog lehetséges:

  1. Pislogunk ki a fejünkből, hogy hogyan keverhettük magunkat ekkora slamasztikába, amiből kimászni egyéltalán nem olyan könnyű, mint belemászni.
  2. Jobb esetben pedig iderül, hogy a boldogságunknak semmi köze az eredeti listához, és valaki, aki sok ponton nem felelt meg az ideális partner képünknek, más tulajdonságai miatt remek párunk lett.

Mi már rég nem a szaporodás kedvéért randizunk.

Vagy nem csak azért. Mégis hajlamosak vagyunk az ismerkedés elején elsősorban olyasmiket elvárni a partnertől, mely tulajdonságok a vágy felkeltésében nagyobb szerepet játszanak, de egy párkapcsolat üzemeltetésében már szinte lényegtelenek.

Többek közt ez a hibás kritériumokra épített választás az egyik oka az 50% válási aránynak. Egy házasság nem fut el csupán azokon a tulajdonságokon, amik egy forró kalandot sikeresen összehoznak.

Listázol a lista kedvéért, vagy átgondoltan, tapasztalatból sorolsz jellemzőket?

Az elvárt tulajdonságok felsorolásai mit sem érnek, ha nem valós tapasztalatokon alapszanak.

Akkor van értelme kizáró okokat és elvárt dolgokat összeírni, ha már megtapasztaltam, hogy valamely tulajdonság jól működött, vagy pont hiányzott a korábbi emberi kapcsolataimban. Azaz, valóban feltétlenül szükségem van rá, vagy tényleg nem bírom elviselni.

Ha a múltbéli tapasztalataidra visszagondolsz, hogy mi működött, vagy mi hiányzott, szinte sosem a külsőségek jutnak eszedbe, hanem olyan tulajdonságok, amik egy közös munkában is jól jönnek, mint pl. a lojalitás, megbízhatóság, hatékony konfliktuskezelés, humor, kompromisszum készség, kedvesség, segítőkészség, stb.

Ha hosszútávban gondolkozol, és a személyes listádon egyértelműen több az olyan tétel, ami, mondjuk, egy üzleti partner személyében nem lenne lényeges, akkor jó, ha átgondolod a dolgot.

Egy párkapcsolat nagyon is hasonló egy közös vállalkozáshoz. Jó esetben együtt építetek fel egy közös életművet. Ehhez pedig a jó szexen túl (ami csak annyit jelent, hogy mindkettőtöknek pont úgy jó, amilyen) leginkább azok a tulajdonságok, jellemzők kellenek majd, ami ahhoz kellene, hogy például ketten együtt megépítsetek egy garázst a kert végében. Ott lesz reggel a másik a megadott időben, ahogy ígérte – tehát megbízható, szavatartó, vagy pont annyira lazán veszi a dolgokat, mint te, és ez neked kényelmes? Ha nem is ért a szereléshez, kiveszi a részét abból, amihez viszont igen, működik köztetek a munkamegosztás – jól kiegészít téged? Meg tudtok egyezni a festék színében, vagy veszekedés lesz a vége – passzol a kommunikációs stílusotok, és jók vagytok együtt konfliktuskezelésben?

Amikor azon megy majd a vita, hogy milyen suliba járjon a gyerek, kertes házban lakjatok vidéken, vagy lakásban a belvárosban, hozzá lehet-e nyúlni a megtakarításaitokhoz valamilyen célra, vagy hozzátok költözhet-e az idős nagyszülő, akkor nem az fogja megkönnyíteni ezeket a helyzeteket, hogy magas vagy alacsony a másik, és dús-e a haja vagy a mellkasa.

Hát te ki vagy?

Megvizsgáltad már magad a többi randizó szemszögéből? Mindazokban, amiket szeretnél a partneredben, te ott vagy a szeren? Vagy ha nem, akkor pont kiegészíted az ő előnyös tulajdonságait a tiéddel, és vajon, olyan tulajdonságokkal, amikre az vágyik, aki olyan, mint akit te leírtál, mint a keresett partner?

Másképpen: ha te most az lennél, akit keresel, randiznál Veled?

Ha jobban meg szeretnéd ismerni magad és azt, hogy kinek lehetsz te vonzó, megfordíthatod a dolgot, és írhatsz egy olyan listát, ami elsősorban olyan dologból áll, amiben te jó, vagy.

Amikor kész, olvasd el, és gondold át, hogy ki írna ilyen listát, hogy neki pont ez kell? És mik a kevésbé jó tulajdonságaid? Vajon, ki lenne az, aki még ezeket is elfogadná annak érdekében, hogy a meglévő, jó tulajdonságaidat élvezhesse?

Van még valami, amit szívesen hozzátennél ennek az elképzelt listaírónak az ideális partnerről szóló listájára amiben ma még nem vagy olyan jó, de fél év múlva már igaz lehetne rád?

Csak néhány példa, azokról az „elvárásokról”, amikben akár fél év alatt is sokat lehet fejlődni: jó kondiban van, nincs tartozása, igényesen öltözködik, képzi magát/felnőttként is tanul, hangulatos és tiszta az otthona, keresi az új élményeket (= érdekes, van miről beszélgetni vele)...stb.

Van kedved tenni azért, hogy bővüljön a rád jellemző erények listája?

Bármikor hozzátehetsz újabb előnyös jellemzőket, ha nekidurálod magad, és akkor máris nagyobb azoknak a halmaza, akiknek bejössz, és ha aktívan nem is keresik ezeket a tulajdonságokat, mert még a felszínesebb tételekre koncentrálnak, kellemesen meglepődhetnek rajta, és értékelhetnek érte.

Ha pontosabban belőnéd, hogy akit te keresel, keres-e téged, KATTINTS

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu