A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.06.24 ● Vélemények

Talpra állítható egy párkapcsolat megcsalás után?

Szerző: Pirchala Berta

A nemzetközileg elismert párkapcsolati terapeuta, Esther Perel, a téma alapos ismerője érthető és követhető útmutatást tud adni azoknak a pároknak használ, ahol mindkét fél szeretné megtartani a párkapcsolatot, és kész részt venni az újraépítő folyamatban.

Egyáltalán nem biztos, hogy aki egyszer csal, az mindig csal. A hűtlenségre való hajlandóság korral is változhat. Viszont a rendszeres visszaesőkkel már más a helyzet, különösen akkor, ha a megcsalás hátterében nem az adott párkapcsolatban egy helyzet kezelésének hibája, hanem inkább a hűtlen fél személyisége, fokozott kockázatkedvelés, vagy akár nárcizmus áll. Egyszer még mondhatjuk, hogy valaki elkövetett egy hibát, amit megbánt, visszatérő esetben már mintáról beszélhetünk, például, amikor valaki egy bizonyos helyzeteket a hűtlenséggel „kezel”, vagy egyszerűen csak nincs önkontrollja.

Ha egy megcsalás az első eset a hűtlenségre, és ez az egyetlen bizalomvesztés, ami a kapcsolatban történt, akkor nem biztos, hogy a partnerük újra meg fogja csalni, és ilyenkor van esély a kapcsolat „újraindítására”. Perel szerint ilyenkor nem a korábbi párkapcsolatot folytatják a felek, hanem egy újba kezdenek. Ilyenkor nem az a cél, hogy visszatérjenek a felek oda, ahol a megcsalás előtt voltak, hiszen onnan az út a hűtlenségig vitt. A cél, hogy egy új párkapcsolatot lehessen elindítani megtartva a régi értékeit, de felismerve a felek általános és új helyzet hozta igényét.

Néha a dolgok feldolgozása és annak megértése, hogy mi történt a kapcsolatban, rugalmasabbá teszi a kapcsolatot.

Nem segít ilyenkor a környezet, család, barátok, akik gyakran támogatás néven szégyenérzetet keltenek a hűtlenség áldozatában, sürgetve őt, hogy hagyja el a párját. Pedig gondoljunk bele, sok évnyi jó házasságot nem biztos, hogy egy félrelépésért el kell dobni. A hűtlenség ugyan megtörtént, de nem lehet szem elől téveszteni mindazt az értéket, melyet éveken át képviselt, a párunk.

"Az emberek azt gondolják, hogy ha úgy döntesz, hogy maradsz valakivel, akkor valami baj van veled, hogy alacsony az önbecsülésed" - mondja Perel. "De a viszony nem az egész kapcsolat összessége. Nem gondolkodhatunk ilyen azonnal fekete-fehérben. Néha a dolgok feldolgozása és annak megértése, hogy mi történt a kapcsolatban, rugalmasabbá teszi a kapcsolatot".

Minden házasság vagy tartós párkapcsolat egyforma abban a tekintetben, hogy a viszonnyal való szembesülés arra kényszeríti a párt, hogy a kapcsolatuk átértékelje, de különböznek abban, hogy a pár hogyan él együtt a kapcsolat örökségével, a félrelépéssel.

Három alapvető kezelési minta rajzolódik ki a pároknál a félrelépés után:

1. minta:

Néhány házasságban a viszony nem átmeneti válság, hanem egy fekete lyuk, amely mindkét felet csapdába ejti a keserűség, a bosszú és az önsajnálat végtelen körforgásában. Ezek a párok ugyanazt a csontot rágják, újra és újra, ugyanazokat a kölcsönös vádaskodásokat ismételgetik, és egymást hibáztatják a gyötrelmeikért. Hogy miért maradnak a házasságban, gyakran ugyanolyan rejtélyes, mint az, hogy miért nem tudnak túllépni a kölcsönös ellentéteken.

2. minta:

A második mintát azoknál a pároknál találjuk, akik azért maradnak együtt, mert tiszteletben tartják az olyan értékeket, mint élethosszig tartó elkötelezettség, a családi hűség és a stabilitás. Meg akarnak maradni közös baráti és családi közösségükben, vagy erős vallási kötődésük van. Ezek a párok túl tudnak lépni a hűtlenségen, de nem fejlődnek általa. A házasságuk visszatér egy többé-kevésbé békés változatához, ahogyan a dolgok voltak a megcsalás előtt, anélkül, hogy kapcsolatukban jelentős változás következne be.

3. minta:

Néhány pár számára azonban a viszony átalakító élmény és katalizátor lesz, a megújulás és a változás katalizátora. És ebben a megújult párkapcsolatban a felek a kapcsolat megerősödését tapasztalják.

Ha mégis úgy döntesz, hogy adsz még egy esélyt a kapcsolatnak, Perel szerint a "megbocsátani és felejteni" nem egészen a megfelelő mantra. "Először is, soha nem felejtünk" - mondja Perel. "És ugyan meg tudsz bocsátani, de először csak részben. A megbocsátás az út végén van."

„Egy párkapcsolat állapotáért két ember felelős, míg a hűtlenségért csak egy.” – mondja Perel

Ha a partnered megcsal, nem a te feladatod, hogy kényszerítsd magad a megbocsájtásra. "Nagyon nehéz megbocsátani valakinek, aki nem vállalja a felelősséget."

A félrelépő partnernek kell megdolgoznia a megbocsátásért; és először a bizalom újjáépítésén kell dolgoznia. Kérjen bocsánatot hitelesen, ismerje el az okozott fájdalmat, és dolgozzon azon, hogy megmutassa, hogy ismét megbízható. Ez pedig nem néhány hét munkája.

Ha megcsaltad, "légy a szokásosnál is megnyugtatóbb; éreztesd a pároddal, hogy tényleg számít" - mondja Perel. "Ha a hűtlenség azt mondja, hogy nem vagyok olyan különleges, akkor az egyik módja annak, hogy ebből kigyógyuljak, az, hogy újra és újra megmutatja a párom, hogy igenis számítok".

"Egy viszonynak van jelentése, van egy története, és ennek megértése fontos a gyógyuláshoz". Amire viszont nincs szükség, az a mocskos részletek. A Hol, Hogyan, Hányszor, vagy hogy jobb volt-e, nem előre vivő kérdések. Nehéz nem belekérdezni ezekbe amikor zaklatott állapotban vagyunk, de megéri elkerülni. „Azok a kérdések visznek előre, melyekre a válaszok megnyugtatnak, nem pedig felzaklatnak" - mondja Perel.

Annak a párnak van esélye a párkapcsolata megtartására, ahol mindkét fél akarja ezt, és ahol a hűtlen fél teljes felelősséget vállal a hűtlenségéért, és vállalja a plusz munkát, ami a bizalom helyreállításával jár, képes kitartani tudva, hogy az esetet nem lehet elfelejteni, és a bizalom újraépítése akár évekig is eltarthat.

Címkék

megcsalás

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu