A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2020.06.01 ● Tippek

Összekuszált érzelmek a járvány végén - Miért nem vagyok jól?

Szerző: Pirchala Berta

Megvan az az állapot, amikor egyszerűen csak nem vagy jól. Belül. Nem tudod mi a baj, de bujkál benned egy kellemetlen, meg nem fogalmazott, ki nem mondott érzés, amitől szabadulni akarsz, de ráül a napjaidra. Hiába múlik a járvány, hiába szűnnek meg sorban a korlátozások, mégsem érzed a várt eufóriát? Nincs veled semmi baj! Ez természetes. Brutális lendülettel rántotta ki alólunk ez a vírus a szőnyeget. Normális, hogy reagálunk rá az érzelmek széles skálájával. Van egy módszer, amivel enyhíthetsz ezen a csendes szorongáson.

Valószínűleg érzed, hogy kezdened kell ezzel a helyzettel valamit. Bekapcsolod a zenét, a TV-t, netflixezel, közösségi médiázol, bigyózod a telefonod, és reméled, ettől majd elmúlik. Persze, nem múlik. Sőt, ha a TV-ben, közösségi médiában megjelenő frusztráltságra és hangulatkeltésre figyelsz, azzal még rontasz is a helyzeten.

Ha azt akarod, hogy elmúljon, hogy kibogozódjon ez a keszekusza érzelem izé, akkor le kell jönni egy pillanatra a háttérzajról, és szembe kell nézni ezzel a mélyen a testedbe is beágyazódott érzés csomaggal.

HOGYAN?

1. Kapcsolj ki minden zavaró tényezőt! Mobil pittyegés, zene, TV, bármi, ami plusz impulzus. Keress ehhez egy békés helyet otthon, vagy egy parkban egy padon. Ülj le, és adj magadnak egy szabad órát, vagy akár többet is.

2. Engedd, hogy átjárjon az érzés! Mindegy, hogy jó vagy rossz, nem ezt kell eldönteni. Most csak légy kíváncsi a színeire, figyeld meg! Hol érzed fizikailag? Milyen intenzitással? Ha már adtál ennek elég időt, léphetsz a következő pontra. Hogy mennyi az elég idő, azt csak te tudhatod.

3. Jöhetnek a kérdések. Kérdezd meg magad: Mit érzek? Ha nem vagy gyakorlott az érzelmeid megfogalmazásában, akkor kicsit lassabban fognak beindulni a szavak, de légy türelmes, ha majd már nem először csinálod, egyre jobban fog menni. Segíthet, ha a Neten megnézed milyen szavakból válogathatsz. („szavak érzelmekre”) Ha eddig sosem kellett vagy lehetett megfogalmaznod az érzéseidet, akkor teljesen normális, hogy elsőre elkél a Google mankó. Használd!

Mit érzek? Fáradtnak érzem magam, szorongást, félelmet...(Mitől?), magányosságot, fenyegetve érzem magam, elveszettnek érzem magam, ...stb.

4. Menj végig egyenként az érzéseken, és tegyél fel további kérdéseket.  Hol érzem a testemben, mi okozza az adott érzést, honnan jön? És ha felmerül valami érdekes, kérdezz tovább! Mit érzek? Mitől? Miért fontos ez nekem? …  Nem azonnal jönnek majd a válaszok, és nem is biztos, hogy olyanok lesznek, mint amire számítasz. Az is lehet, hogy kiderül, az, amit haragnak érzel, az legalul valójában bánat, veszteség érzés.

Van a rossz érzéseknek egy olyan tulajdonsága, hogy ha ítéletek nélkül ránézel, és megnevezed őket, máris kevésbé gyötrőek. Ha pedig a származásukat is sikerül felkutatni, még előrébb juthatsz. Viszont, ha ellenállsz, és megpróbálod elkerülni őket, akkor lehet, hogy napokig, hetekig, vagy még sokkal tovább görgeted őket előre javulás nélkül.

Hatékonyabban kezelhető a rossz érzés, ha rájössz, mi okozza, és hogy az valóban lényeges-e, számít-e itt és most, és számít-e annyira, amennyire rossz érzést kelt, és nem lehet-e, hogy már van megoldásod a problémára, csak mivel nem akartál figyelni a kényelmetlen érzéseidre, nem jutottál tovább az automatikus és megszokott reakciókon túl. Ne ijedj meg, ha netán elerednek a könnyeid. Nem mindenkivel és nem mindig fordul elő, de teljesen normális, és akár jól is eshet.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon gyakran valami olyasmi okozza a szorongást, amit már el is felejtettem. Például: Valaki reggel mondott nekem valamit, ami megnyomott rajtam egy gombot, amire én automatikusan félelemmel reagáltam, és annak a nyoma ott maradt bennem egy meg nem fogalmazott érzés formájában, miközben ez a reggeli beszélgetés már ki is ment a fejemből, és nincs is jelentősége. Sajnos, a médiából ömlő szenny is ilyen bújtatottan tud nagyon csúnya érzelmeket generálni anélkül, hogy tudnánk, honnan is származik az érzés.

Van még egy nagyon hatékony eszköz a szorongás leküzdésében: ALUDJ eleget! A krónikus kialvatlanság azon kívül, hogy fizikailag is megviseli a szervezetet, mentálisan is leépít. Ha rendszeresen kevesebbet alszol, mint amennyi neked elég, akkor sokkal könnyebb kibillenteni az egyensúlyodból, és ez minimum szorongáshoz vezet.

Ha egy sötét állapot tartósan fennáll és a "házi" módszer nem segít, akkor számos lehetőségből választhatsz. Nem kell hónapokig, vagy évekig szenvedned!! Igénybe veheted szakember segítségét. Nem ciki, és nem olyan drága, mint az elpazarolt idő, az elpazarolt élet, ami szebb is lehetne.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu