A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.04.26 ● Tippek

Társkereséskor te választasz, vagy egy algoritmus választ helyetted?

Szerző: Pirchala Berta

A mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok képesek befolyásolni az embereket. Akár olyan fontos kérdésben is, mint hogy egy adott politikai jelöltet vagy romantikus partnert részesítsenek előnyben egy másikkal szemben.

Ujué Agudo és Helena Matute, a spanyolországi Bilbaóban található Universidad de Deusto munkatársai egy kísérletsorozatot végeztek, amelyekben a résztvevőknek azt mondták, hogy egy olyan algoritmussal lépnek interakcióba, amely a személyiségüket fogja megítélni. Az "algoritmus" valójában nem ezt tette: egy látszatalgoritmus volt, amely ugyanúgy reagált, függetlenül attól, hogy az emberek milyen információkat adtak neki. Miután a résztvevők válaszoltak a kérdésekre, az algoritmus olyan potenciális partnerek fotóit mutatta be nekik, akikkel randizhatnának, vagy olyan politikai vezetőket, akikre szavazhatnának - bár a "politikusok" és “lehetséges randipartnerek” egyszerűen csak ismeretlen emberek fotói voltak.

A látszat-algoritmus időnként kifejezetten ösztökélte a felhasználókat, hogy egy adott lefényképezett személyt válasszanak. Például úgy, hogy (hamisan) azt állította, hogy 90% kompatibilitást talált a felhasználó és a fényképen látható potenciális partner vagy politikus nézetei, programja között. Más esetekben a jelzés kevésbé volt nyomulós, például egyszerűen csak gyakrabban mutatott az algoritmus a felhasználónak egy bizonyos fotót.

Ezután megkérdezték a kísérletben résztvevőket, hogy melyik fényképezett embereket részesítik előnyben. A kísérelt alanyai nagyobb valószínűséggel preferálták azokat a politikai jelölteket, akiket a látszat-algoritmus kimondottan ajánlott nekik, viszont romantikus partner választásakor nagyobb valószínűséggel akartak randizni azokkal, akiket szintén az algoritmus választott ki nekik, de kevésbé egyértelmű módon, például többszöri megmutatással.

Hogy miért volt a politikus esetében hatékonyabb a direktebb javaslat, annak az lehet az oka, hogy a hétköznapi ember feltételezi, hogy az algoritmusok objektívek és semlegesek, valamint számokkal, szabályokkal működnek. Ez alapján egy racionalitást igénylő témában könnyebben elfogadják az algoritmus kimondott ajánlatát. Szívügyekben hajlamosak lehetünk jobban megkérdőjelezni az algoritmus direkt ajánlásait, mondván, nehogy már egy robot mondja meg, hogy ki tetszik nekem, kibe szerethetek bele. Viszont, ha nem megmondja, csak sugallja, észrevétlenül rávezet (a többszöri megmutatással), akkor is egyértelműen és sikeresen beleavatkozik a választásainkba. Ezt bármely program, algoritmus megteheti, ha úgy van megszerkesztve, hogy pontosan ezt tegye. Azaz, a választásaink, melyekről azt hisszük, hogy a miénk, nem feltétlenül azok, legalábbis erősen manipulálhatók.

A szerzők kiemelik: "Ha egy olyan fiktív és leegyszerűsített algoritmus, mint a miénk, képes ilyen szintű meggyőzést elérni anélkül, hogy ténylegesen személyre szabott profilokat hozna létre a résztvevőkről, akkor egy kifinomultabb algoritmus, amilyenekkel az emberek a mindennapi életükben rendszeresen kapcsolatba kerülnek, minden bizonnyal sokkal erősebb befolyást gyakorolhat."

Persze, ettől még nem kell lemondani az Internet előfizetést és elköltözni az erdőbe, de jó, ha tisztában vagy vele, hogy a döntéseidre hatalmas iparág épült. Követeli a figyelmed, pénzed, szavazatod, és a kutatás tanulsága szerint a szívedet is megkörnyékezheti úgy, hogy észre sem veszed.

Mi lehet ebből neked a tanulság? Fontos, hogy tudd, milyen értékrend mentén, kit keresel. Milyen ember az, aki a felszínes tulajdonságokon túl valóban boldoggá tudna tenni, és akit te is boldoggá tudsz tenni? Ha ez megvan, talán kisebb az esélye, hogy egy algoritmus el tud téríteni a saját utadtól.

Szívesen kihagynád az online piszmogást? Szeretnél inkább személyesen, természetes helyzetekben megismerni új embereket?

A Miitt.hu Offline Közösségben garantáltan nincs online manipulálás. Te választhatod meg az időt, amikor ráérsz és a program típust, ahol hozzád hasonló érdeklődésű szinglikkel találkozhatsz. Személyesen könnyebb eldönteni, hogy valakivel tényleg szívesen randiznál-e.

KATTINTS

Egy korábbi ide vonatkozó „IA” (mesterséges intelligencia) kutatás: Az algoritmusoknak lövésük sincs, kivel passzolnálnátok igazából

Forrás: 1.) newscientist.com  https://bit.ly/32OoLWY   2.) eurekalert.org https://bit.ly/3gDFlRf

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu