A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2023.09.26 ● Társkeresésről

Nem kell, hogy tökéletes légy, csak ölelj át! – "Cuffing Season"

Szerző: Pirchala Berta

Hűl a levegő, hosszabbodnak a sötét, esti órák, többet vagyunk otthon és egyedül. Ebben az időszakban természetes, hogy még nagyobb szükségünk lehet valakire, akivel együtt bekuckózhatunk télre. Olyannyira, hogy nem is biztos, hogy a hosszú távú elköteleződés a fontos, inkább az, hogy kitartson tavaszig, de legalább Szilveszterig. Ennek az időszaknak jó ideje neve is van angolul: Cuffing Season.

Mi is az a Cuffing Season?

Cuffing = bilincselés – (mint magamhoz bilincselés), season=szezon

Cuffing Season az a kb. októbertől február végéig tartó időszak, amikor az egyedül töltendő hideg, sötét éjszakák, téli családi ünnepek réme ráveszi azokat is, akik eddig kivártak, hogy partnert találjanak legalább a téli időszakra, akivel lehet, otthon összebújni, főzni, filmezni és hancúrozni, míg odakint jeges szél fúj, és a barátok is inkább otthon ülnek. Az sem hátrány, ha az illetőt el lehet vonszolni a családi ünnepekre. Nőknél bónusz, ha még a Valentin nap is még belefér a talán csak alkalmi összekapcsolódásba.

A legtermészetesebb vágy, hogy ne legyünk egyedül a sötétben és hidegben. Nem szabad lenézi ezt az igényt.

Mi minden támogatja az őszi kötődési szezont?

Alap evolúciós igény a társaság, és ebből kevesebb jutna normálisan ebben az időszakban. Evolúciós szempontból a közelgő hidegben a túlélést segíti, ha van kivel összebújni. Igaz, ma már vannak hőszigetelt lakásaink, de az emberi agy és lélek nem sokat változott évszázadok alatt, hatnak ránk a sokszáz éves indítékok.

  • Létezik egy úgynevezett „bőr éhség”, amikor vágyunk arra, hogy megérintsenek és megérinthessünk valakit. Ez ebben a hideg időszakban ez az érzés növekedhet. Bár nem azonos a szexuális vággyal, könnyen összetéveszthető vele. Ebben az időszakban csökkenhet bizonyos öröm-hormonok termelése, viszont érintés hatására oxytocin, az egyik jól-lét hormon termelődik, miközben csökken a cortisol, a stressz hormon. Nem csoda, hogy nő az igényünk rá, hogy legyen kéznél valaki, akit megölelhetünk.
  • Egy Norvégiában készített felmérés szerint a férfiak tesztoszteron szintje október, november és december hónapokban tetőzik. Ez nem biztos, hogy minden éghajlaton ugyanígy történik, de bátran vehetjük európai mintának. Tehát ezekben a hónapokban hormonálisan is nagyobb a férfiak késztetése szexuális kapcsolatokra.
  • És akkor jönnek még a téli ünnepek, amikor a családban rendre felmerül, hogy „És te, mikor nősülsz/mész férjhez? Van már valakid?” Mikor mindenki a párjával érkezik a családi bulikra, akkor ha épp nem is állsz készen bemutatni a téli kalandodat, legalább azt szeretnéd tudni, hogy a bejgli után siethetsz haza, mert otthon egy orbitális hancúrozás vár.

Nem veszélyes engednem a nyomásnak és beújítani egy lehet, hogy csak alkalmi partnert?

Nem, nem az, HA tudod, hogy képes vagy a helyén kezelni a kapcsolatot, és megengedheted magadnak a sérülést is, azaz lelkileg erős és felkészült vagy arra, hogy lehet, hogy ezt a kapcsolatot csak a fent leírtak nyomása hozta létre, és talán, nem a legmegfelelőbb indokkal és fenntartásokkal vágtál bele, és meglehet, hogy csak egy szezonra szól.

Ahogyan egy mararton is megvisel egy futót, mégis belevág, mert neki megéri, és tudja, hogy fel fog tudni gyógyulni a sérülésből, úgy te is felmérheted, hogy a vágyad és a lehetséges jó érzések, együtt töltött pillanatok megérik-e, a kicsit kevésbé megalapozott, inkább egy szezonális igényre épülő kapcsolódás bevállalását.

Te tudod, hogy mire vagy képes.

Maradva a futós példánál, válassz olyan távot, amit elbírsz, ami kényelmes, felpezsdít megmozgat, kiránt a depiből. Lehet, hogy nem ez lesz a legparádésabb teljesítményed, de jobb lesz, mintha csak leülnél a startvonalon. Ahogyan a futó ismeri a testét és a korlátait, úgy neked is tudnod kell, hogy a randizásban mire vagy képes, mit tudsz elérni és milyen áron.

Egy rövidebb kaland is lehet értékes. Az emberi kapcsolatok mérője nem az idő, hanem a tartalom. Persze, van az a tartalom, amihez kell az idő is, de kizárólag a hossza alapján nem értékelhető egy kaland, középtávú, vagy hosszú távú kapcsolat. Ha itt és most szükséged van rá, hogy kötődj, hogy kapcsolódj, akkor tehetsz érte. Ha tudod mit csinálsz, akkor megéri, már ha tudod is majd értékelni, hogy van kihez hozzábújni, még úgy is, hogy a siker érdekében esetleg alacsonyabbra tetted picit a lécet. Még az is kiderülhet, hogy most került pont helyére az a léc, és ami egy téli mókának indult, hosszú távon is megállja a helyét.

Te tudod, mennyi „párkapcsolati másnaposságot” bír el a lelked a futó öröm érdekében. Mindenkinek más a lelki ereje és tűrőképessége. Érdemes egész évben, minden évben tudatosan erősíteni magad önismerettel, önértékelés és önbizalom növelő tevékenységekkel és a randi készségeid fejlesztésével, hogy amikor szükséges, tudj bátor és eredményes lenni.

Az egyik ilyen erősítő a közösség, ahol (újra) megtanulsz kommunikálni. Ha a randizás nagy részét már jó ideje online bonyolítod, akkor biztos, hogy veszítettél a kommunikációs készségedből ezen a téren. Maradva a sport példánál a kommunikációs készség és szociális képességek olyanok, mint egy izom, ha nem használod, elsorvadnak. Ha használsz online appokat, akkor mások már megmutatták neked, hogy mennyire. Ne gondold, hogy ők mind csak különösen hülyék és hogy rád bezzeg ez az online lustaság egyáltalán nincs hatással!

Keresd a lehetőségeket, személyes találkozásokat, közösségeket, ahol erősítheted a „szociális izmaidat”, hogy éles helyzetben számíthass rájuk.

Mielőtt belevágsz a sürgető téli-pár keresésébe kérdezd meg magadtól:

  1. Érintésre vagy szexre (vagy mindkettőre) vágyik a tested? Adj magadnak időt, hogy megértsd, megérezd, hogy ez a két igény különálló. Gondold át, hogyan lehet mindkettőt kielégíteni, vagy melyikre vágysz inkább! (Az érintést ölelés formában megkaphatod családtagoktól és háziállattól is.)
  2. Hogyan fogod kommunikálni az igényeidet egy potenciális partner felé? Hogyan tudnál kompromisszumot kötni, hogy ő is boldog legyen? Mik az abszolút elengedhetetlen feltételeid? Hol van mozgástér, kiből tudnál engedni?
  3. Vagy ha te nem is keresel télre partnert, kész vagy belemenni egy olyan kapcsolatba, ami csak a szezonra szól?
  4. Készen állsz arra, hogy újraértékeld a kapcsolatot, hogy elengedd, vagy dolgozz érte a tavasz érkeztével?
  5. Ha nem tudsz partnert szerezni a tél beköszöntéig, hogyan máshogy tudnád kielégíteni az igényeidet? Lesznek-e barátok, akik ráérnek az ünnepek alatt veled lenni? A Miitt.hu egyedülállóknak szóló programszervező közösséghez már most csatlakozhatsz, ahol garantáltak a programok és hozzá a társaság, ahol akár még párt is találhatsz, és nem csak a szezonra.

Akárhogy is van, a társaság mindig jól jön!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu