A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.12.16 ● Tippek

Milyenek a jól kijelölt, új évi CÉLOK, amikért könnyebb küzdeni?

Szerző: Pirchala Berta

Az új év kezdetén sokan jelölünk ki új célokat. De miért van az, hogy olyan nehéz megtartani az újévi fogadalmakat? Az egyik ok már a cél hibás kijelölésében gyökeredzik. De hogy ronthatjuk el a cél kijelölését?

A kérdés megválaszolásához nézzük, hogy mit jelent valójában egy cél!

VÁGY + TERV + HIT = CÉL

A VÁGY az, amit el szeretnél érni. Ennek a sajátodnak kell lennie, amit jó esetben nem azért fogalmazol meg, mert mindenki erre vágyik, mert trendi, hanem mert tényleg nagyon el akarod érni az adott állapotot.

A TERV a konkrét akcióterv, mérföldkövek, lépések az adott vágy elérésének irányába.

A HIT pedig a te bizalmad önmagadban, a bizonyosság, hogy a cél elérése lehetséges, és hogy Te képes vagy az adott tervet végigvinni.

Valódi célról akkor beszélhetünk, ha van egy erős belső motivációd, ami elvisz az elhatározásig, és ehhez megvalósítható, reális tervet is kapcsolsz, amit az önmagadba vetett bizalomra építesz.

Bármelyik elemet veszed ki az egyenletből, ami megmarad, az kevés a sikerhez. Hittel+tervvel még épp elkínlódhatod magad a célvonalig, vagy félútig, a kérdés az, hogy amikor odaértél, vajon, boldog leszel-e az adott eredménnyel.

Ugyanígy bele lehet csapni a lecsóba egy vágy+terv kombinációval, de ha magad sem hiszed, hogy a terv kivitelezhető, nem fogsz tudni elég keményen küzdeni érte, és valószínű, hogy hamarabb feladod, mint hogy bebizonyíthatnád magadnak, hogy bízhatsz a sikerben.

Nem újdonság a hír: kifogásokat keresni és fejlődni nem lehet egyszerre. Vagy az egyiket csinálod, vagy a másikat. Például a „le kéne fogyni” kijelentés, mint a VÁGY megtestesítője, önmagában hordozza, hogy nem fogsz lefogyni. Kb. ezt jelenti: "Le kéne fogyni, de (ide helyettesíthetsz be bármilyen frappáns kifogást)." Mert ha meglenne a valós motivációd, az elhatározásod és a hited, akkor már arról beszélnél, hogy konkrétan milyen diétát és edzéstervet fogsz követni, vagy már kezdtél is el. Ha elhangzik, hogy „kéne”, az már régen rossz.

Ugyanígy a társkeresésben is, ha nincs ötleted sem, hogy hogyan fogsz majd hozzá, akkor könnyen lehet, hogy a párod megtalálása megmarad a vágy szintjén. Különösen akkor, ha a saját tapasztalatod az, hogy a pártalálás magától nem történik meg.

Gondot tud okozni az is, ha van terved, de valós belülről fakadó, akadályokon átsegítő motivációd nincs hozzá.  Tegyük fel, eldöntötted, hogy lefogysz, megvan a diéta formája is, találtál hozzá társakat is, hogy együtt csináljátok, de ha tudod, hogy alapvetően nem is vagy vészesen kövér, így is egészséges vagy, és épp eléggé kelendő a társkereső piacon, akkor a vágy nem a tiéd, csak úgy érzed „illene”, „kéne” lefogyni, de igazából nem is akarod annyira. Tudod, hogy a vékony a trendi, de mivel tapasztalatod szerint nincs szükséged rá, hogy kövesd a trendet, sokkal kisebb lesz az erőd a feladatra. (Vagy a fájdalmad, hogy az alakod nem ilyen, vagy olyan, kisebb, mint amekkora fájdalommal járna neked az önmegtartóztatás.) Ilyenkor könnyen megfeneklik a projekted. Több más oka is van még annak, hogy nehéz új szokásokat kialakítani, különösen a táplálkozási szokások tekintetében, de ettől még igaz, hogy ha nincs meg a VÁGY+TERV+HIT kombó, akkor nem fog menni.

Nagyon fontos, hogy SAJÁT célokat fogalmazz meg, amit nem a környezet erőltet rád. Szerencsére, ehhez csak Te kellesz, és az, hogy alaposan elbeszélgess magaddal. Ha egy vágy megvan, de rájössz, hogy nem esik jól terveket kitalálni hozzá, vagy nem tetszik a terv, akkor megkérdezheted magad, hogy:

  • Hogyan kerülhetnék közelebb az álmomhoz másképp?
  • Hogyan csinálhatnám könnyebben?
  • Milyen más úton érhetnék el hasonló elégedettséget, mint amit az adott vágyam elérése okozna?
  • Milyen kisebb lépés, kisebb eredmény vinne közelebb a vágyam eléréséhez?
  • Mi az a kisebb vágy és lépés, amivel kapcsolatban bízom magamban, hogy meg tudom lépni a szükséges lépéseket?

Ha kisebb lépésekben haladsz, fokozatosan építed fel a HITED, a bizalmat önmagadban, hogy képes vagy végig vinni egy tervet.

Néha egy ügyes átfogalmazással megjön a kedv is a tettekhez. Például, ha a célod megkeresni X millió forintot, az lehet, hogy így, önmagában neked egy nehezen megfogható, megkedvelhető feladat, viszont egy saját lakás megvásárlása, hogy biztonságban tudd a leendő családodat, már egész másképp hangzik, pedig valójában, a tettek szintjén ugyanarról van szó. Érdemes a vágy mögé nézni, hogy miért az a vágyad, ami. Milyen további vágyak és értékek laknak mögötte, amik tényleg a tieid, mint például a biztonság, vagy szabadság, függetlenség vágya? Ha megtalálod a téged leginkább mozgató értékeket és azokon keresztül fogalmazod meg a célodat, könnyebben fogsz küzdeni érte.

Az új évi fogadalmaink nagyon gyakran csak vágyak, amik mögé nem állítunk be tervet, és nincs is igazán bizodalmunk a sikerben. Még gyakrabban ezek az új célok új szokások kialakításával, régi, rossz szokások elhagyásával járnak. Ha valamit 10-20 éve valahogyan csinálsz, és most hirtelen akarsz egy ilyen régi, rossz szokáson változtatni, akkor szükséged lesz a kitartáson kívül türelemre és megértésre önmagaddal szemben, hogy ha netán botlasz is útközben, ne add fel, hanem neki tudj futni újra onnan, ahol megcsúszott a terved. Gondolj bele, ha egy gyereket szeretnél megtanítani valamire, vagy egy jó barátot, vele is kedves és türelmes lennél, és motiválnád tovább. Légy önmagadnak is őszinte, de megértő és támogató, jó barátja! Legyenek rész-céljaid, amik kisebbek, könnyebben elérhetők! Néha a hiányzó hithez csak ennyi kell, hogy lebontsd vállalható lépésekre a nagy feladatot. Hibázni teljesen oké, amikor változást akarsz elérni. A hiba nem kudarc, csupán a folyamat része. A legnagyobb „trükk” az, hogy ezt elfogadod, tanulsz belőle, és a botlás ellenére is haladsz tovább.

A jó hír az, hogy minél több (akár kisebb) jó célt találsz és érsz el, annál ügyesebben választasz majd megint új célokat, és annál több célodnál lesz meg a hited is a sikerben.

Tudod mit?! Az sem baj, ha nincs friss, Új Évi Fogadalmad, és csilli-villi célkitűzéseid. Az elmúlt 2-3 év épp elég nehéz volt így is, nem biztos, hogy pont most kell plusz terheket magadra venni. Lehet, hogy idén is még többet kell majd improvizálni, mint mondjuk, 2020 előtt. Adj magadnak kis időt a pihenésre! Lehet, hogy a legjobb cél most az, hogy kialszod magad, és ha erre rámegy a január is, kit érdekel?! Nem mindig kell 100%-ot teljesíteni, vagy van, amikor a pihenésben kell ezt az eredményt hozni.

Van, hogy az elengedés jobb cél, mint a plusz feladatok kijelölése. Tegyél le idén olyan terheket, amiket régóta cipelsz! Hátha ez már magától is teret teremt valami újnak!

Megkérdezheted magadtól:

  • Mit törölhetek az életemből, ami időt, energiát vesz el tőlem, és cserébe nem teremt elegendő pozitív dolgot? Át tudom adni a feladatot másnak?
  • Hogyan egyszerűsíthetek egy vagy több energia- és időigényes feladatot az életemben? Ki, vagy mi tudna segíteni ebben?
  • Mi a legterhesebb feladatom az életemben, és azt hogyan csinálhatnám másképp, a forrásaim kisebb igénybevételével. Kitől kérhetek hozzá segítséget?

A rendszerezéshez hasznos segítséget nyújthat a lent elérhető teszt gyakorlat.

TESZTELD LE, mekkora esélyt adsz Te magadnak társkereséskor a mostani szokásaiddal!

Iratkozz fel a Miitt.hu hírlevelére, és töltsd le az ingyenes tesztet, amiből kiderül, a szokásaid támogatnak-e téged a társkeresésben:

Kattints

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu