A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2020.05.18 ● Tippek

Mi a sikeres ismerkedés egyik leggyakoribb akadálya, és hogyan győzheted le?

Szerző: Pirchala Berta

A Miitt.hu egyedülállóknak szóló offline közösség vezetőjeként számos szinglivel beszélgetek a munkám során, és van egy visszatérő motívum, ami nem hagy nyugodni, mert bár gyökerét tekintve nem sok köze van az ismerkedéshez, mégis majd minden esetben szerepet játszik a lehetőségek elszalasztásában.

Ez pedig a félelem az elutasítástól.

A hétköznapokban rengetegszer részesülünk kisebb-nagyobb elutasításokban, amik egyáltalán nem viselnek meg. Például nincs a boltban az a termék, amit keresek, vagy a piacon az árus nem enged az árból, vagy a barátom nem ér rá velem eljönni koncertre, a kutyámnak nincs kedve visszahozni a botot…. és még sok más, amire 10 perc múlva már nem is emlékszünk. Ismerkedéskor viszont sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az ilyen helyzeteknek, és ha csak lehet, igyekszünk elkerülni. Ha kicsit mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy nem is az elutasítástól félünk, hanem attól ahogyan ezzel kapcsolatban érezni fogjuk magunkat. A saját reakciónktól rettegünk annyira, hogy emiatt vágyott lehetőségekről is lemondunk.

Gondolj csak bele! Ha egy barátod nem akar elmenni veled egy buliba, nem örülsz ugyan, de elfogadod, méghozzá anélkül, hogy azt gondolnád, hogy az egész lényedet utasítja el, eszedbe sem jut, hogy valami baj van veled, és főleg, nem fogod szégyellni magad a nemleges válasz miatt, az egód nem sérül. Ha azonban az elutasítás randi helyzetben történik, a kellemetlen érzelmek egész skáláját képesek vagyunk generálni.

Nem az elutasítástól félsz, hanem a saját reakciódtól. És ez a jó hír. A másik ember válaszára nem sok ráhatásod van, az viszont, hogy te hogyan reagálsz egy eseményre, a te kezedben van, és így változtatni is tudsz rajta.

Értem én, hogy introvertált vagy, nagyon elfoglalt, nem hiszel az…akármiben sem, a körülményeid ilyenek, meg olyanok. Viszont változni és változtatni csak változó tetteken keresztül lehet. Először lehet, hogy állati kényelmetlen a változtatás, később már nem annyira, végül pedig már erőfeszítés nélküli rutin. Biciklizni, valószínűleg, gond nélkül megtanultál. Tudod, hogy teljesen oké az elején felborulni, és azt is, hogy ha valamit sokat gyakorolsz, egyre jobb leszel benne.

Ezt olvasva, kb. most kezd felbuzogni benned az ellenállás, hogy a franc se akar hónapokig gyakorolni, küzdeni, tanulni és turkálni a lélek bugyraiban. Neked instant megoldás kell. Bocs, de olyan nincs. Viszont van egy nézőpont váltás, amit, ha bevállalsz, gyors sikereket hozhat:

Csavarj egyet a célodon az ismerkedésben! Legyen most az a cél, hogy „borulsz”! Hogy a bringás hasonlathoz visszatérjek. Feladat: Addig kezdeményezek és kísérletezem az ismerkedés folyamatában a héten, amíg nem szerzek 5 egyértelmű elutasítást!

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Minden elutasítás egy plusz pont az eredmény tábládon. Vegyük azt az alaphelyzetet, hogy simán hozzá mersz szólni a másik nem képviselőihez itt-ott, de a telefonszám elkérését már rendre elmulasztod, vagy nem hozod magad olyan helyzebe, hogy a másik elkérhesse a számod. Esetleg online ismerkedsz, de az első randin nem mered kijelenteni, hogy bírod őt, és szívesen látnád megint, mert úgy vagy vele, inkább majd írásban megoldod, nehogy szemtől szemben helyzetben derüljön ki, hogy ő más véleményen van. Na, az új célkitűzéssel ekkor az jön, hogy: Oké, de a héten még csak 1 pontot szereztem, és már szerda van! Ha Ő nem akar engem, akkor is legalább megvan a második pontom, és a hét végére elérhetem a kijelölt eredményt, és kijelenthetem, hogy legalább 5 alakalommal be mertem vállalni valamit, amit korábban nem.

Így sokkal játékosabb, ráadásul csak sikered lehet! Ha teljesíted a kitűzött feladatot, akkor jól teljesítettél – bevállaltad, megcsináltad, és közben erősödtél. Ha pedig sorozatos visszautasítás helyett néhány elfogadás is becsúszik, az dupla siker.

Sokkal ügyesebb vagy az ismerkedésben, mint gondolnád! Amint egy picit eltolod a nézőpontod, és más jelentést adsz az eseményeknek, ez is olyan élvezetes és könnyed lesz, mint bármi más, amit örömmel és kíváncsisággal csinálsz.

Ha ki akarod próbálni magad, a Miitt közösség programjain hetente többször is van alkalmad edzeni.

Mi lesz ezzel a trükkel a hét végére? Ötször „borulsz” a randibiciklivel. Ha ezek után, megint újra kezded a következő héten, akkor te vagy az az egykori, kemény kiskölyök, aki nem hagyja magát, addig megy, amíg meg nem tanulja, hogy hogyan kell egyensúlyozni.

A randizásban látványosan sikeres emberek is kapnak elutasítást bőven, csak nem érdekli őket. Ha úgy indulsz neki, hogy ismerkedni nehéz, akkor az is lesz. A kíváncsiság lehet a szupererőd. Ha eléred, hogy kíváncsibb vagy, mint amennyire félsz, nyertél. A kitartás és a rugalmasság, olyan, mint egy izom. Minél többet gyakorlod, annál erősebb lesz. Ha eljutsz oda, hogy a borulás nem izgat, megállíthatatlan leszel.

Egy próbát megér! Nem veszíthetsz!

Csatlakozz a Miitt Közösséghez, és találkozz új emberekkel kötetlen hangulatú társasági eseményeken, sport és kultúr programokon!

Kattints!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu