A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.02.22 ● Vélemények

Ki mondja meg, hogy ki vagy, és mit akarsz?

Szerző: Pirchala Berta

A Miitt.hu szingliknek szóló offline közösség vezetőjeként több mint 6 éve tanulmányozom a társkeresőket a társkereső szolgáltatásokat az online kommunikációs kultúrát és az ide vonatkozó kutatások eredményeit. Úgy néz ki, fel kell kötnünk a gatyát, ha nem akarjuk, hogy megvezessenek minket!

Nem azt mondom, hogy most nehezebb, mint kétszáz éve, amikor szintén kívülről jött az útmutatás, hogy hogyan kell és szabad párba állni és boldognak lenni. Nem rosszabb a helyzet most, csak mások a nehézségek. Kevesebb a fix szabály, viszont sokkal több forrásból és sokkal gyakrabban érkezik az üzenet, hogy nem csinálod jól, ha nem így, vagy nem úgy csinálod.

Az a gyanúm, gyakran nem is tudjuk kik vagyunk, és mit akarunk. Nem tudjuk, hogy ahhoz képest, amire vágyunk, mi tenne valóban boldoggá, mindemellett mire vagyunk képesek, alkalmasak az adott pillanatban.

Ahelyett, hogy kérdéseket tennénk fel, mások által meghatározott, kész válaszokat keresünk, vagy fogadunk el, azon az alapon, hogy mi jön szembe először, vagy a leggyakrabban, a leghangosabban.

A social- és egyéb médiával az a baj, hogy sokszor nem azért nyitod meg, mert egy konkrét valamiről szeretnél olvasni, tájékozódni, hanem „szórakozásból”, vagy csak ki akarod kapcsolni kicsit az agyad, és hagyod, hogy az adott média mondja meg neked, hogy mit akarsz. Minden alkalommal, amikor határozott cél nélkül használod, nézed, kiadod a kezedből az irányítást, és hagyod, hogy oda vezessen, ami neki hasznos.

Megvan az, ahogy görgeted a hírfolyamot, és várod, hogy kiköpjön valami érdekeset? Ne gondold, hogy a sok irreálisan szépre filterezett kép, túlzó magánéleti-kirakat, vagy a kattintásvadász félelemkeltés és az ezekhez kapcsolódó otromba hangvételű viták, acsarkodások nem hagynak benned nyomot! 

Angolul ezt a felületet találóan “feed”-nek hívják, amit durván “etetésnek” lehetne lefordítani. Sőt, a „beetetés” sem lenne túlzó fordítás. Valahányszor szimpla lazításként, idő kitöltésként közösségi médiázol, vagy bekapcsolod háttérzajnak a tévét, valójában felteszed a két kezed, és rábízod a lelked ezekre a médiumokra -  "Vezess, etess!” Mindezt úgy, hogy már fel sem tűnik.

Minél inkább átadod az irányítást algoritmusoknak, hogy a saját céljaik szerint formálják a gondolataid és véleményed, annál kevésbé fogod tudni, hogy ki is vagy te, és mit is akarnál enélkül az irányítás nélkül.

Nem lehet az online világtól távol maradni és nem is kell. Viszont aki nem tudatos, azt durván meg lehet vezetni. Annyira, hogy képes belebetegedni abba, hogy egy mesterségesen gerjesztett, virtuális ideálnak nem tud megfelelni, vagy abba, hogy nem teljesít be olyan vágyakat, amik nem is a sajátjai.

Biztos, hogy párkapcsolatot akarsz? És pont olyat, amilyet előrajzoltak neked? Mire van neked szükséged, ahhoz képest, ami most épp menő? Ha bármi lehetséges lenne, de tényleg bármi, akkor hogyan nézne ki az a kapcsolat, ami a mindennapokban boldoggá tenne? Szeretnél és tudnál változni és változtatni úgy, hogy ez lehetséges legyen?

Annyi jó kérdés lehetséges, ha ezek a saját kérdéseid, neked és rólad szólnak. Ezek akkor is hatékonyak tudnak lenni, ha elsőre nincs is pontos válaszod. Amikor magaddal beszélgetsz, végre a felismerés, a megismerés lesz a fontos, és nem az, hogy valaki másnak bizonyíts. Ez egy saját, felfedező út lehet a mások által kihelyezett korlátok közti botorkálás helyett.

Kérdezz! Kérdőjelezz meg mindent, mielőtt befogadod! Ezt is, amit itt most írtam! Nem biztos, hogy neked és rólad szól, de ha elgondolkodtat és kérdésekre ösztönöz, talán, megérte elolvasni.

Töltsd le a Miitt.hu ingyenes Tesztjét! Segít vizsgálódni, ellenőrizni, hogy a tetteid párhuzamban vannak-e a vágyaiddal, és értékrendeddel! Elgondolkodtató kérdéseket is találsz a teszt végén a két plusz munkalapon.

KATTINTS a képre!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu