A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2019.01.24 ● Tippek

Hogyan szakíts elegánsan, dráma nélkül?

Szerző: Pirchala Berta

Senki sem szeret kifejezetten szakítani. Előfordulhat, hogy te is a megúszósabb taktikák felé hajlasz, viszont azokkal gyakran csak megnehezíted a dolgod, ráadásul „szemét” szerepbe kényszerülsz.

Ha nem akarsz felesleges drámát, ezeket ne csináld:

Ne tűnj el minden szó nélkül!

Ha minden kontaktust megszüntetsz online és offline arra várva, hogy magától megszűnik a problémád, ez azon kívül, hogy éretlen húzás, meglepően hisztérikus és elkeseredett lépésekre kényszerítheti a párodat, aki mindenképp tudni akarja majd, hogy mi történt.

Ne szakíts távolról!

E-mailben, sms-ben, Messengeren stb. szakítani majdnem olyan gyáva lépés, mint szimplán eltűnni. Ha még csak néhány randitok volt, beleférhet, de ha már hónapok óta együtt vagytok, akkor légy felnőtt, és állj a párod elé!

Ne kényszerítsd a párodat szakításra!

Gyakori, hogy valaki úgy próbálja megúszni, hogy neki kelljen szakítani, hogy rémes viselkedésével rákényszeríti a párját a szakításra. Ezzel a módszerrel több a baj, mint az előny. Egyrészt ugyanolyan melós, mint jó fejnek lenni, másrészt közben akaratlanul is negatívan befolyásolod a magadról alkotott képed.

Nem mindig az szakít, aki (már) nem szereti a másikat Nagyon gyakran azért kell lépni, mert a kapcsolat ártalmas, esetleg olyat tett a másik, amit nem tudsz megbocsájtani. Akármi is az ok, bármit is tett a párod, akkor jössz ki ebből a legjobban, hosszú- és rövid távon is, ha méltósággal, szépen szakítasz.

Mit tehetsz, hogy a legkevesebb drámával, hatékonyan szakíts?

1.) Akkor szakíts, amikor megérett benned a szándék! Mikor már tudod, hogy szakítani fogsz, minden kedves dolog is, amit a szakításig teszel utólag hazugságnak fog tűnni a párod szemében. Egy ilyen, akár egész hosszan tartó hazugságot nagyon nehéz feldolgozni. Ne tedd ki a párod ilyesminek, és magadat se alacsonyítsd le vele!

2.) Jelölj ki magadnak egy fix időpontot, amikor személyesen lezárod a kapcsolatot! Ha halogatsz, és az alkalmas pillanatot várod, azzal csak az időd telik, ráadásul méltatlan helyzetben.

3.) Válassz nyilvános helyet, vagy semleges helyszínt, ami nem egyikőtök lakása. Egy jól megválasztott helyszín megkímélhet a hangos és elhúzódó drámától. Onnan könnyebb lesz távozni, mikor úgy érzed, hogy már megtettél mindent, és nem szeretnél tovább részt venni egy sehova sem vezető hisztiben.

4.) A saját érzéseidről beszélj! A párod tudni akarja majd, hogy MIÉRT szakítasz vele. Fontos, hogy ne az ő tulajdonságaira, vagy külső körülményekre hegyezd ki a mondandódat, hanem a saját érzéseidről beszélj. Abba ugyanis nem lehet belekötni, hogy te hogyan érzed magad a kapcsolatban. Válaszd ki az okok közül a legerősebbet, és ahelyett, hogy egy hosszú listát sorolnál, állj ki a legszilárdabb érved mellett, akár úgy is, hogy ismételgetned kell ugyanazt. A fókusz végig maradjon a te érzéseiden, ne kerüljön át a partnered értékelésére!

5.) Ne vitatkozz! Ha nem vagy boldog a kapcsolatban, azon nincs mit vitatni. Légy jelen, engedd meg a párodnak, hogy elmondja, hogyan érez, hallgasd meg, és kommentár nélkül viseld el, ha fájdalmában olyasmit vág a fejedhez, amivel nem értesz egyet! A te dolgod most nem az, hogy igazad legyen, hanem hogy minél gyorsabban és fájdalom mentesebben történjen a szakítás.

6.) Ne adj okot a reményre - Ha nincs visszaút, ne tégy úgy, mintha lenne! Ne mondd azt, amit hallani szeretne, csak azért, mert nem bírod elviselni, hogy szenved, vagy azt, hogy esetleg szemétnek tart! Csak további komplikációkat idézel elő vele.

7.) Kezeld a helyzetet elegánsan! Ne feledd, egyszer őt választottad! Ennek megfelelő tisztelettel és odafigyeléssel kezeld a helyzetet! Mondd el, mi volt az, amit becsültél a kapcsolatotokban, és amiért hálás vagy!

8.) Húzd meg a határt! Jelezd, hogy mostantól nem fogtok többet találkozni vagy beszélni, és mindkettőtök érdeke, hogy határozottan zárjátok le a kapcsolatot! Ehhez tartsd is magad! Akkor fog tudni a párod a leghamarabb továbblépni, ha most minden kapcsolatot megszüntettek egymással. Lehet, hogy később még lehettek barátok, de ehhez talán hónapoknak, vagy éveknek kell eltelnie.

9.) Tartsd magad a döntésedhez és a kijelölt határokhoz! Egy darabig kerüld el azokat a helyeket, ahova az exed jár! Ne tartsd a kapcsolatot a családjával, a barátaival, és semmilyen formában ne jelentkezz a közösségi médián sem. Legjobb, ha beállítod, hogy ne láthassa a bejegyzéseidet és te se kedveld, vagy kommentáld az ő bejegyzéseit. Légy te az erősebb ebben a kérdésben, ha kell!

Nem tudhatod előre, mi lesz a párod reakciója. Amit biztosan befolyásolni tudsz, az a te viselkedésed. Ha elegánsan és következetesen kezeled a helyzetet, az épp elég lesz ahhoz, hogy ne érezd magad szemétnek, vagy közönségesnek, és senki más se éreztethesse ezt veled.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu