A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.05.03 ● Tippek

Ghosting a társkeresésben – Hogyan kezeld a váratlanul felbukkanó Zombikat?

Szerző: Pirchala Berta

A társkeresésben gyakori jelenség a GHOSTING, amikor a randipartnered se szó, se beszéd eltűnik, nem reagál a keresésre sem, mintha a föld nyelte volna el. (ghost - angol szó, magyarul szellem.) Bárki, akinek van némi tapasztalata online társkeresésben, az találkozott már ezzel a jelenséggel. Akár úgy, hogy napok, vagy akár hetek óta tartó, aktív csevegésből lép ki a másik szó nélkül, vagy néhány randi után, ugyanúgy váratlanul. Mi van akkor, amikor a szellem, mint egy Zombi újra felbukkan? Mit tehet ilyenkor a gyanútlan hátrahagyott? Hogyan lehet hatékonyan kezelni a helyzetet?

Anélkül, hogy a ghosting viselkedést minősítenénk, érdemes leszögezni, hogy valaki, akivel nem vagy párkapcsolatban, akivel csak most kezdetetek randizni, és különösen az, akivel még nem is találkoztál személyesen, az alapvető udvariasságon kívül nem tartozik neked semmivel. Ha kilép a kezdődő kapcsolatból, az teljesen normális. Ez az ismerkedés, párkeresés természetes része. Az, hogy ezt hogyan teszi, az már más kérdés, és inkább róla mondd el sokat, nem rólad szól.

Általában az a vád éri a ghostert, a szellemet, hogy nem elég tökös, hogy elbúcsúzzon, hogy jelezze, hogy nem akar téged. A helyzet nem ennyire fekete-fehér. Vannak bőven szürke területek. Mi van, ha valaki más is felkeltette az érdeklődését, ez ismerkedés elején teljesen természetes, és nem akart eltűnni, de vívódik? Egyszerre nem tud két helyen lenni sem testben, sem lélekben. Nem mer téged még elengedni, de ki is akarja próbálni, milyen a másikkal lenni. És ahogy közben telik az idő, telnek a napok, aztán egy hét és kettő, úgy érzi, egyre furább lenne bejelentkeznie azzal, hogy bocsi, de mást választottam. Az ő fejében lehet, hogy te már tovább is léptél. Ez, persze, nem jó kifogás, de életszerű.

Amikor valaki nem jelentkezik, akkor nem akar jelentkezni. Azzal, hogy az egyértelműen jelzett szándéka ellenére te mégis teljes gőzzel nyomulsz, azzal pont az ellenkező hatást éred el, mint amit szeretnél. Nehéz ezt meghallani és elfogadni, de az ufórablások és váratlan, telefonelvesztéssel egybekötött súlyos balesetek száma olyan ritka, hogy inkább ne azzal számolj! 2-3 hét távolmaradás után már semmiképp se! Egy ilyen eltűnés nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, de ilyenkor neked nem dolgod, hogy bármit is helyrehozz. Nem te léptél ki, nem neked kell megoldanod a helyzetet. Nem is tudnád.

Egy hatékony dolgot tehetsz: a semmit. Hagyd a szellemet békén, ott, ahol van! Ne keresd semmilyen formában. Ne üldözd! Telefonon, e-mailen, közösségi média felületeken, barátokon keresztül…stb! Ha ő ebben a pillanatban nem akar téged, akkor sehova sem jutsz a teperéssel. Ha pedig csak időre van szüksége, hogy rendezze az érzéseit, akkor pedig meg kell adnod neki a teret, hogy érezhesse a hiányod.

Mi az a „double texting” és mi lehet vele a baj?

Kb. úgy fordítható, hogy duplázott üzenet. Ha valakire ráírsz, hogy „Szia, milyen volt a napod?”, mire ő semmit nem válaszol, és erre te ráírsz még egyszer, órák múlva, vagy napok múlva, hogy „Halihó! Eltűntél, mi van?” ez a double texting. Nem egy beszélgetés 2 külön sora, ami a normális csevegés része, hanem egy szünet utáni kapcsolatfelvétel duplázása. Amikor az első kommunikáció nyitásra nem jön válasz és te újra te nyitsz. Ezt egyik "randiguru" sem ajánlja. Egyébként, okkal.

Eseteként nem olyan gáz duplán írni. Ha már hónapok óta együtt vagytok, rendszeresen randiztok, és a másik váratlanul eltűnik, nehéz nem duplázni. Ez mindaddig oké, míg a két kapcsolatfelvételre irányuló üzenetet egy 3. nem követi. Már a másodiktól elkezd az üzenet, és annak bármely formája (e-mail, telefonhívás, üzenet) ellened dolgozni. Ha a második után sem tudod leállítani magad, beindulhat egy frusztrált üzenetokádás. Ilyenkor a magára hagyott, sértett fél, egyedül lejátszik egy egész, érzelmekkel telített vitát a másik aktív részvétele nélkül is. Először érdeklődik többször, hogy mi történt, majd mivel nem kap választ kiakad, és ezután jön a vállalhatatlan, gusztustalan hiszti, a másik elmondása minden ocsmányságnak. Ezt férfiak és nők egyaránt csinálják, kívülről nézve egyformán kiábrándító. Tematikus facebook csoportok telis-tele vannak ehhez hasonló, kifotózott hisztikkel. Ne kerülj be te is az archívumba! Amikor elpattan az agyad, és beleborítod az életed összes fájdalmát egy rakás cifra üzenetbe, biztos lehetsz benne, hogy azt a címzetten kívül más is olvasni fogja. Higgy nekem, tényleg fogja! Haverok, legjobb barátnő, vagy akár egy egész facebook csoport, és ha nincs szerencséd, az arcod és a neved is ott lesz a szöveg mellett!

Van az a régi mondás, hogy: Ne fuss olyan szekér után, ami nem vesz fel! Régi, de most is ugyanúgy helytálló, és pont ide illik. A ghoster a szekér, ami vígan elrobog nélküled. Lehet, hogy jön még egyszer a te utcádba, de MOST nem akar felvenni. Ne szaladj!!!

De mi van akkor, amikor egy Szellem újraéled, és mint egy Zombi visszatér?

Három helyzetet érdemes külön vizsgálni aszerint, hogy mennyi időre lépett ki valaki a képből. Rövidtávú, középtávú és hosszútávú eltűnés esetén picit másképp kezelendő a felbukkanó zombi.

Még mielőtt belevágok, elöljáróban annyit: Csak mert megtudod az okát egy seggfej húzásnak, nem kell automatikusan megbocsájtanod. A miérteknél maga a tett, főleg akkor, ha rendszeres, sokkal lényegesebb.

Rövidtávú eltűnés – (1-2 nap - max. 2 hét)

Egy ilyen eltűnésnek, ha a váratlan családi baleseteket nem is számítjuk, többféle oka is lehet, és nem mindig tiszteletlenség vagy tehetetlenség bújik meg mögötte. Feltételezd a legjobbat, de készülj fel a rosszabbra is!

Már az is árulkodó, hogy az illető hogyan tér vissza. Kérdés nélkül is azonnal jelzi, hogy tudja, hogy eltűnt, sajnálja, és kész magyarázatot adni, vagy szeretné, ha minden úgy menne tovább, mintha mi sem történt volna. „Szia, Mizu?”. Ha ez az utóbbi történik, akkor se robbanj fel, de bátran kérdezz rá! Mi történt? Úgy indulj neki, hogy biztosan van jó magyarázata. Ráérsz kiakadni, ha kiderül, hogy nincs.

Kérdezz rá egyenesen, hogy mi történt! Ez az a pont, ahol kommunikálod, hogy észrevetted, hogy mi történt, nem fogsz úgy tenni (sem most sem máskor), mintha nem történt volna semmi, és ez az a pont, ahol a másik helyre tudja hozni a dolgot egy hatékony magyarázattal.

Figyelj rá, hogy MIT és HOGYAN válaszol:

Ad egy nagyon jó okot a viselkedésre? - Pl. Édesanyám kórházba került, azt sem tudtuk hol a fejünk, borzasztóan sajnálom, hogy így eltűntem.
Úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, igyekszik elkerülni a magyarázatot? – Rengeteg dolgom volt mostanában. Mesélj, veled mi van?
Letagadja, hogy az eltűnés megtörtént, vagy ellened fordítja a kérdést, mintha veled lenne a baj? – Nem tűntem el, csak nem volt időm válaszolni. Most miért kell azonnal nekem ugrani? Aztán meg csodálkozol, hogy lelépek egy kis pihenőre.

A döntést te hozod meg, de figyelj nagyon a válaszra és annak módjára is. A második két esetben, ahol nincs logikus és elfogadható magyarázat, felelősségvállalás és a másik megbántottságának elismerése és/vagy bocsánatkérés, ott nagyobb a valószínűsége, hogy az eset újra előfordul majd.

Még ha van is egy jó magyarázat, pl. felmondtak neki a munkahelyén, gondold át, hogy ha az illető stresszes helyzetben mindig eltűnik majd, az jól lesz-e neked! Jelezheted neki, hogy máskor, ha ilyesmi történik, szeretnéd, ha nem zárna ki az életéből.

Középtávú eltűnés – 2 hét – 2-3 hónap

Ez az a típus, ahol a leghatározottabbnak kell lenned. Ennyi idős eltűnésnek nem sok jó okot tudnék kitalálni. Pont mire tovább lépnél, előbukkan a zombi, és kéri a figyelmed.

Ha csak egy Szia!, vagy Mizu?, vagy hasonló, olcsó üzenet jön, akár válaszolnod sem kell. Rajtad áll. Ha mégis reagálsz rá, légy rövid és határozott, ez nem az a pont, ahol humorizálni kellene és elbagatellizálni egy ilyen hosszú eltűnést.

Kérdezz rá határozottan és tárgyilagosan, hogy mi történt!

Csak különlegesen jól előadott és súlyos ok lehet az, ami itt működhet. Fontos, hogy a magyarázatban meglegyen három elem:

  1. A hiba elismerése, teljes felelősségvállalás.
  2. Nagyon jó ok megadása.
  3. Kifejezett szándék, terv arra nézve, hogy az illető hogyan fogja jóvá tenni a dolgot.

+1  - Mindezek után látni kell a sorozatos tetteket, amik a kiengesztelésre irányulnak. Bocs, de egy fergeteges szex nem jóvátétel. Egy csokor virág sem az, ha utána nincs következetes viselkedés, ami azt mutatja, hogy érzi a másik, hogy hibázott, dolgozik a javításon, és eszében sincs újra eltűnni.

Ha ez a 3+1 nincs meg, akkor nem sok jóra számíthatsz a jövőben.

Hosszútávú eltűnés – 3-6 hónap felett

Előfordul nagyon ritkán, hogy valakivel olyan, az életét felforgató dolog történik, hogy mindent hátra hagy, és csak hosszú hónapokkal később jelentkezik újra. Ilyenkor te már tovább is lépsz, és meglep a zombi felbukkanása. Rengeteg idő eltelt, ha ő most kapcsolódni akar, újra kell kezdenie szinte az alapoktól. Ha ezt tudja ő is, és kész is rá, akkor abból még lehet valami.

Ugyanazt a 3+1 dolgot kell figyelned, mint a közép távú eltűnésnél, csak az újrakezdéshez kell a másiknak több mindent bevetnie, mintha újra ismerkednétek. Elképzelhető, hogy változtatok is mindketten ennyi idő alatt annyit, hogy már egy új személyiséget kell megismerned, és neki is.

Minél előbb kibújik a szög a zsákból, annál jobb!

Amikor valaki magyarázat nélkül eltűnik, jusson eszedbe, nem is olyan rossz az, ha hamar megmutatja neked, hogy csak ennyire képes. Minél előbb kibújik a szög a zsákból, annál jobb. Te döntesz, hogy adsz-e második esélyt, de ha megteszed, jó okkal tedd, ne csak azért, mert kedves, empatikus ember vagy! Rengeteg szingli ember él a közeledben. Választhatsz a szellemek és zombik helyett valaki olyat, aki veled akar lenni a stresszes és a jó napjain is, minden héten. Nem kell kiborulni az ócska viselkedéstől, nem rólad szól, de nem is kell megelégedni vele.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu