A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2018.09.27 ● Társkeresésről

Elvárások és a valóság a társkeresésben

Szerző: Pirchala Berta

Az egyedülállók egyre részletesebb és kidolgozottabb elvárás listával indulnak neki a társkeresésnek. Nem az baj jól akarunk választani, hanem az, hogy tökéletesen, és közben elmegyünk az elég jó választások mellett. Ha a másik nem teljesít egy, gyakran akár elavult, vagy környezet által sulykolt elvárást, hajlamosak vagyunk azonnal leírni az illetőt, és nem vesszük számításba mindazokat a lehetséges pozitív tulajdonságait, amikről a megismerése nélkül nem is tudhatunk. 

Párkapcsolati elvárásaink, és a gyakorló párkapcsolatok valósága gyakran köszönő viszonyban sincsenek egymással. 

Lehet, hogy fordítva ülünk a lovon?

Egy rakás elvárással indítjuk a párkeresést, aminek az lenne a szerepe, hogy kiszűri nekünk az ideális társat. Ehelyett inkább az történik, hogy kizárja az összes lehetséges "elég jó" partnert. Úgy hisszük, jól kidolgozott elvárásaink megvédenek minket a csalódástól, holott eleve csalódásra ítélnek azzal, hogy a végletekig leszűkítik a választható partnerek számát. Majd amikor valami szerencsés véletlen folytán mégis belevágunk egy párkapcsolatba, akkor pedig hajlamosak vagyunk azonnal sutba vágni ugyanezeket az elvárásokat, annak érdekében, hogy megtarthassuk új párunkat.

Mi lenne, ha pont fordítva csinálnánk?!

Mi lenne, ha esélyt adnánk az elég jónak, vagy annak, akiről még szinte semmit nem tudunk? Mi van, ha valaki egy-két elvárásomnak nem felel meg, de kiderül, hogy valami másban, amire nem is gondoltam eddig, egészen különleges?! Nem muszáj azonnal dönteni.  A randizás hatékony eszköz arra, hogy a gyakorlatban megismerjük a másik rejtett erényeit. Az induló párkapcsolat során is letesztelhetjük az elvárásainkat, hogy itt és most mik azok az értékek, amikből nem engedünk, és melyek azok, amik elvesztik a súlyukat az adott kapcsolatban.

Az alkalmazkodás és a megalkuvás nem ugyanaz. Rugalmassággal megtalálhatja valaki a helyét egy adott kapcsolatban anélkül, hogy elfogadna olyan viselkedést, ami ártalmas rá nézve. Egy kutatás szerint ez a rugalmas alkalmazkodás tudat alatt is megtörténik:

A prágai Charles Egyetemen végzett kutatásban megkérdeztek társkereső egyedülállókat, hogy milyen lenne az ideális társ számukra, mellette pedig párokat is megkértek, hogy értékeljék párjukat bizonyos tulajdonságok alapján. Hat hónappal később megkérték ugyanezeket az embereket, hogy újra mondják el elvárásaikat az ideális párral kapcsolatban, és felkérték a korábban is párban lévőket. hogy újra értékeljék a társukat a korábban megadott paraméterek szerint, és az első felmérés óta párra talált emberekkel is elvégeztették az értékelést. Míg az első felmérés idején már párban élők ideálja és párjuk értékelése nem mutatott komoly változást a 6 hónappal korábban megadott értékekhez képest, a kutatók azt látták, hogy az elvárások az ideális párral kapcsolatban jelentősen módosulnak, amikor valaki új párkapcsolatba lép. Az elvárások idomulnak az új társ tulajdonságaihoz. Nem az történik ilyenkor, hogy párunk viselkedése, tulajdonságai pozitívan változnak, hanem az változik, hogy mennyire fogadjuk el, mennyire értékeljük a meglévő tulajdonságait. (Kutatás forrása: https://bit.ly/2CtQ7qG ) 

Teljesen rendben van, hogy az elvárásaink idővel változnak. Tanulunk, tapasztalunk, és magunk is változunk. Egy párkapcsolat dinamikáját nem csupán a két ember hozott értékének összege adja, hanem közös tapasztalataik is formálják. A rugalmatlan elvárásokat a gyakorló kapcsolatban felválthatja a megértés és elfogadás. Az elvárásaink automatikusan elmozdulnak, amikor kíváncsian megnyílunk az elfogadás felé. Csak arra kell vigyázni, hogy az elfogadást ne egy olyan kapcsolatban gyakoroljuk, ami nem tesz jót nekünk.

Az elmélet és a gyakorlat, mint az élet minden más területén, a társkeresésben is hozza a szokásos különbségeket. Ezért nagyon fontos, hogy az elméleti tájékozódást, és belső, önismereti rendszerezést mindenképp kísérje gyakorlati tapasztalat is. A randizás nem egy egzakt tudomány, gyakorlattal azonban saját, tapasztalati tudásra tehetsz szert.

Kipróbálhatod a rugalmasabb "fordított" hozzáállást terepen is, ha csatlakozol Budapest és környékének legaktívabb közösségéhez, ahol kötetlen hangulatban találkozhatsz jó fej egyedülállókkal természetes helyzetekben!

A Miitt.hu Közösségben havonta legalább 60 közös programból válogathatsz, ahol az ismerkedés nem feltétlenül cél, viszont szórakozás közben magától megtörténik.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu