A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.05.17 ● Társkeresésről

Az álláskeresés és a társkeresés stratégiái több ponton hasonlítanak

Szerző: Pirchala Berta

A randizás sokban hasonlít az álláskereséshez. Szoktam említeni a társkeresőknek, mennyire téves az a hozzáállás, hogy majd lesz valahogy, majd csak „betoppan a szerelem”.  Mert ahogyan az álommeló, úgy az álom pár sem így "jön" magától. Pontosabban akkor nem lesz meg, ha aktívan gátolod az egymásra találást. Pl. nem jársz társaságba, vagy egyáltalán nem jársz el otthonról, maximum edzőterembe, amikor meg mégis elhagyod a lakást, akkor a telefonodat bújod, ahelyett, hogy körülnéznél. Az álláskeresést azért jó párhuzamba állítani a párkereséssel, mert könnyebb belátni, hogy igenis hatással vagyunk rá, hogy jön-e, mikor és milyen társ. Nem lehet otthonról az állásajánlatokat kizárólag online böngészve állást szerezni. Ugyanennyire nem működik a társkeresés sem ezzel a módszerrel.

Íme 10 szempont, amiből nézve nagyon is hasonló az álláskeresés és a társkeresés:

1. Ki kell mozdulnod.

Ugyanúgy, ahogy egy jó állás, egy megfelelő partner sem kopogtat be az ajtódon. Neked kell elébe menni. Általában némi erőfeszítést igényel az ismerkedés. És, pont mint az álláskereséshez is, kell kitartás, következetesség és pozitív hozzáállás Nem elég csak alkalmanként elküldeni egy-egy önéletrajzot. Nem elég csak néha kidugni az orrod az otthonodból. Sőt, a kapcsolatépítés a társkeresésben is segíthet. Milyen klassz is lenne, ha egy új ismerősöd mutatna be a leendő randi-partnerednek, nem igaz?!

2. Ellenőrizd!

Mielőtt találkozol valakivel egy társkereső alkalmazásból, előzetesen igyekszel felmérni, ki is az illető. Ahogy álláskereséskor, társkereséskor is fontos, hogy ne mondj igent az első szembejövő ajánlatra anélkül, hogy megbizonyosodnál róla, hogy valóban, az, amit keresel.

3. Igyekezz jó formádat hozni!

Ahogy mondani szokták, az első benyomás a mindent eldönthet. Randevúra készülve különös gonddal választunk ruházatot, tudva, hogy a megjelenés önmagában olyasmi, ami, ha nem is szerez meg egy állást, vagy partnert, a hibásan megválasztott megjelenés képes a szerződéskötés vagy második randi útjába állni. Vagy például, ahogy állásinterjún sem babrálhatsz a mobiloddal, annak a randin is a zsebedben, táskádban a helye lenémítva.

4. A testbeszéd fontos.

Akárcsak az állásinterjúk világában, a testbeszéd a társkeresés folyamatának is kulcsfontosságú eleme. A testtartásod apró finomságai jelentősen befolyásolhatják az életedben zajló események kimenetelét. Legyen szó arckifejezésről, gesztusokról vagy szemkontaktusról, a nonverbális jelzések dönthetnek az állásajánlat megszerzése vagy sikeres randi felől. Számos anyagot találsz a testbeszédről a Neten, érdemes fejleszteni magad.

5. Bízz a megérzéseidben!

Ha papíron jól néz ki az állás, de mégis úgy érzed, hogy valami nem stimmel, vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Ha negatív fizikai érzést tapasztalsz, amikor az új pozícióra gondolsz, az általában annak a jele, hogy valamiért ez az állás nem oké. Bár egy kis szorongás normális az álláskeresés során, a kétségbeesés vagy a pánik érzése nem az. Ugyanígy van ez a társkeresésben is. Akivel egészségesen passzoltok, annak a jelenléte, a vele való beszélgetés nem merít ki, nem húz le, nem ijesztő. Helyette inkább feldob, jól érzed magad a bőrödben közben és utána is.

6. Hosszú távon az értékrendnek stimmelnie kell

Álláskeresésnél is fontos, hogy az adott cég és vezetőinek értékrendszere passzol-e a tiédhez. Céljaik és módszereik olyanok-e, melyekhez szívesen csatlakozol. Társkeresés során is olyan embereket keresel, akivel az élet legfontosabb területeit tekintve egyet értesz és akivel ezeken a területeken harmóniában együtt tudsz működni.

7. Ne érd be kevesebbel, mint amennyit érsz!

Az egyik legjobb mondat a Thelma és Louise című filmből származik, amikor Susan Sarandon karaktere azt mondja: "Azt kapod, amivel megelégszel". Akár randizol, akár egy interjúra készülsz, ismerd az értékedet! A fizetés szempontjából a piaci értéked az, amit a képességeid és a tapasztalatod, valamint a pozíció és a helyszín alapján meg kellene keresned. Ha tudod ki vagy, és mit érsz, valamint felkészülsz rá, hogy amikor valaki kevesebbet ígér, (=nem bánik veled megfelelően), akkor azt nem fogadod el, vagy van terved rá, hogy hogyan kérsz többet, azaz, hogyan mutatod meg neki, hogy mi az a színvonal, amit elfogadsz, akkor nagyobb az esélyed a boldogságra.

8. Kettőn áll a vásár.

Mint az álláskeresés, a társkeresés sikere is két félen múlik. És bár a társkeresésnél is igyekszel a legjobb formádat hozni, a feladatod kevésbé önmagad eladása, mint inkább annak megfigyelése, hogy milyen gördülékeny a „tárgyalás” és az együttműködés. Annak eldöntése, hogy a másik elég jó-e neked ugyanolyan fontos, mint jól bemutatkozni. Sőt, az első randikon mindkét fél a másikra kell koncentráljon őt kell figyelje, megismerje, nem önmagát kell promóznia.

9. Légy kész arra, amiért ott vagy!

Akarnod kell ott dolgozni, ahova jelentkeztél, és késznek is kell lenned ezt bizonyítani. Ha nem is érdekel a cég, minek ülsz ott az interjún? Látszani fog rajtad a nemtörődömség. Ugyanígy fordítva is rém idegesítő, amikor az állást már betöltötték, de behívnak kamuból interjúzni. Te ne csinálj ilyet a randipartnereiddel! Ha nem vagy kész a kapcsolatra, ne „interjúztass”, és ne is vállalj be randikat!

10. Lehet, hogy meg kell csókolni néhány békát mielőtt…

Az álláskeresés és időnként a társkeresés is fárasztó folyamat tud lenni, ezért kritikus fontosságú, hogy türelmes legyél. Az igenre várva a legnehezebb az, hogy sok nemet kell hallanod az út során. Tudd, hogy ez természetes és a folyamat része! Nem rólad szól, hanem ez egy ilyen sport. Vedd könnyedebben! Ha tudod, mit érsz, akkor azt is tudni fogod, hogy előbb-utóbb olyannal ülsz majd szemben, akinek pont rád van szüksége.      (Forrás: Caroline Castrillon, karrierr és life coach, Forbes-ban megjelent felvetése nyomán.)

Mennyivel könnyebb lenne, ha nem egyetlen első randin kellene mindent is bizonyítani, hanem alkalmad volna valakivel többször is találkozni kötetlen körülmények közt, és jobban megismerni egymást!

HOPP! Ez már lehetséges is. Hogyan? KATTINTS!

 

Címkék

stratégia

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu