A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.03.28 ● Tippek

Amikor úgy érzed, bármit is teszel, a helyzet nem javul, VAN megoldás!

Szerző: Pirchala Berta

Mi a köze a kellemetlen zajnak a bántalmazó kapcsolatban ragadáshoz, és hogy jön ehhez a politikai választás? Egy kis pszichológia következik:

Hallottál már a tanult tehetetlenségről?

A tanult tehetetlenség az a mentális állapot, mely során az ember az egymást követő kiszámíthatatlan negatív ingerek, események hatására feladja, hogy azokat megpróbálja elhárítani, még akkor is ha ezek egyébként elkerülhetőek lennének.

Egyszerűbben: „Annyi minden sz@r történik, és bármit csinálok, nem lesz jobb. Inkább nem is csinálok most már semmit. Semmi értelme. Úgysem segít semmi.”

Jó hír: Amikor az ember így érez, gyakran téved. Csupán sorozatos események tanították meg neki ezt az érzést, ezt a hozzáállást, de van kiút.

A tanult tehetetlenséget Martin E. P. Seligman, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa fedezte fel véletlenül egy kutya kísérlet során.

A kísérletet megismételték emberi alanyokkal is (az áramütést kellemetlen zajjal helyettesítetve). A vizsgálati személyeknek egy kísérlet során azt kellett megtanulniuk, hogy egy kapcsolótáblán elhelyezett gombok megnyomásával miként tudják megszüntetni a kellemetlen zajt. Az egyik csoport számára a feladat könnyen megoldható volt gomb megnyomásra a zaj megszűnt. A másik csoport egyik gomb megnyomásával sem tudta megszüntetni a zajt, mivel a kísérletvezetők így állították be előzetesen a rendszert. Az utóbbi csoportban a résztvevők egy idő után megtanulták, hogy a gombok nem működnek, és felhagytak a próbálkozással. Egy idő után visszaállították a rendszert ennél a csoportnál is, hogy a zaj kikapcsolható legyen gombnyomással, azonban, hasonlóan a kutyákhoz, nem minden résztvevő próbálkozott újra a helyzete javításával, a probléma megszűntetésével, még biztatásra sem(!).

A résztvevők viszonylag rövid idő alatt megtanulták, hogy nem tudnak segíteni magukon, és nem is próbálták meg többé.

Ez a jelenség olyan nehezen érthető reakcióra is adhat magyarázatot, mint amikor bántalmazott családtagok nem menekülnek el helyzetükből (pedig látszólag megtehetnék), vagy arra a hétköznapi helyzetben mutatott viselkedésre, amikor képtelen vagyunk munkahelyet váltani, pedig már rég óta rettenetesen érezzük magunkat az adott helyen. A politikában is jelentős szerepe lehet, például a szavazás jogának gyakorlásáról való lemondásban.

Seligman szerint a kísérlethez hasonló, való életbeli, megtanult, negatív előfeltételezéseknek más következményei is lehetnek, mint például az alacsony önértékelés, levertség, fizikai tünetek, vagy akár depresszió is.

Hogyan kerülheted el hogy a körülmények passzivitásra és negatív helyzetben maradásra tanítsanak?

Maradj aktív!

Emlékezz a kísérletre! A kilátástalannak tűnő helyzet lehet csupán időszakos. Amikor minden összedőlni látszik, és látszólag semmi sem segít, és úgy tűnik, bármit teszel, nem lesz jobb, ne add fel!

Ne segédkezz külső erőknek ahhoz, hogy tehetetlenné tegyenek!

Keress új utakat, új megoldásokat! Segít az is, ha nem szigeteled el magad. Csatlakozz közösségekhez, tanulj azoktól, akiknek sikerül! Kérj segítséget tőlük, vagy szakembertől!

Április 3-án választás! - Hogy jön ez ide?

Beszélgetek sok emberrel, és feltűnt, hogy azoknak a beszámolói, indoklása, akik nem terveznek szavazni, kísértetiesen hasonlítanak a kísérletbeli szituációhoz ("úgysincs értelme"). Annyiszor reméltek már, hogy egy ponton feladták.

Ahogyan a párkeresésben is megértés és feldolgozás után le kell zárni a múltat, úgy az élet más területein is fejlődést hoz az, ha nem hagyod a múltnak, hogy meghatározza a jövőd.

Miért fontos és hasznos szavazni a voksolás elsődleges célján kívül?

  1. Kikerülheted a tanult tehetetlenség állapotát, vagy kiléphetsz belőle.
  2. Tudatosul benned, hogy te is részese vagy az életed irányításának, nem csak sodródsz, és az élet más területein is könnyebben veszed majd a kezedbe az irányítást.
  3. Mindez aztán növeli az önbizalmad, az önértékelésed.
  4. Olyan irányt vehet a mindenkori politika, ami szerinted helyes. 1db szavazat is számít, ha az a döntő darab. Sosem tudhatod, nem pont a tiéd hiányzik-e!
  5. Nem csak önmagadért szavazol. Most tehetsz a gyerekeid, vagy leendő gyerekeid jövőéért.
  6. Egy szingli közösség, a Miitt.hu vezetőjeként, azt is lényegesnek tartom megjegyezni, hogy ha valakinek, akivel szívesen randiznál fontos a Választás, akkor az is fontos lesz neki, hogy randipartnere is él-e állampolgári jogaival. Nyerhetsz egy plusz pontot, vagy épp elveszíthetsz egy lehetőséget.
  7. Amikor szavazol, aktív részesévé válsz a tágabb Közösségednek. Ezt érezni is fogod. Klassz érzés.
  8. Az egészséges ember együttműködő és tevékeny. A lelki egészséget maga a tevékeny életmód és az együttműködő közösségi tevékenységek hozzák meg. Minden apró cselekedet számít, mert ezek összeadódnak.

Seligman felismerte, hogy a tanult tehetetlenségnek kell lennie egy „ellenpólusának” is. Vizsgálataival bizonyította, hogy a pozitív, optimista magatartás meghosszabbítja az élettartamot, és alapvetően jótékony hatással van az egészségre.

Nagyon fontos tudni azt, hogy a külső körülményeken túl, és azok ellenére komoly szerepünk van a saját boldogulásunkban. Ha lemondással reagálunk egy élethelyzetre vagy kapott esélyre, akkor garantált a kudarc! Ha viszont a problémahelyzetekben a figyelmünk a lehetséges megoldás megtalálása felé fordul, ha az adott szituációban nem az akadályokra koncentrálunk, hanem azt tudatosítjuk, hogy milyen képességekkel, erőforrásokkal és lehetőségekkel rendelkezünk, akkor máris jó esélyeket teremtünk a pozitív kimenetelhez.

Ha az aktív megküzdést választjuk, mindenképp jobban jövünk ki a helyzetből, jobb önértékeléssel és hasznos tapasztalatokkal.

Vasárnap gyere Te is szavazni!

Utána pedig várunk a Miitt Közösségben, ahol közösen teszünk az örömért, tartalmas szórakozásért és élménydús pihenésért!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu