A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2017.09.25 ● Társkeresésről

Az algoritmusoknak lövésük sincs, hogy élőben kik passzolnának

Szerző: Pirchala Berta

Online társkereső oldalak gyakran állítják, hogy bizonyos, a felhasználóktól  regisztrációkor megkérdezett adatok alapján, algoritmusok segítségével előre meg tudják jósolni a kölcsönös vonzódást két ember között. Egy 2017. augusztus végén publikált és azóta széles körben megjelent tanulmány azonban ennek épp az ellenkezőjét bizonyítja.

Samantha Joel, a Utah Egyetem pszichológia professzora elmondta, hogy „A vonzódást adott személyhez megjósolni nehéz lehet, sőt, lehetetlen mielőtt két ember személyesen találkozik”

A kutatók két független csoporttól gyűjtöttek adatokat. Az első csoport társkereső adatait, melyben több mint 100 kérdésre kellett a résztvevőknek válaszolni személyiségjegyek, valamint preferenciákat illetően, majd egy 4 perces találkozás után valós vonzalomról kitöltött kérdőív eredményeit betáplálták egy a legújabb kutatásoknak megfelelő tanulni képes algoritmusba. A randi után kitöltött kérdések irányultak mind a társalgásra, az általános érdeklődésre a másik iránt, valamit a szexuális vonzalomra is.

Ezután a második, független csoport találkozás előtti kérdőívei alapján a már „betanított” algoritmus segítségével megkísérelték megjósolni, hogy a személyes, rövid randin kik között alakulhat ki vonzalom.

„Azt találtuk, hogy nem tudjuk előre jelezni, hogy kik lesznek azok, akik közt találkozáskor, egy rövid randi során kölcsönös vonzódás alakul ki.” – mondta el Joel. „Úgy hittük, hogy a 100 válogatott tulajdonság alapján legalább egy részét meg tudjuk előre jósolni a kölcsönös vonzódásoknak, arra nem számítottunk, hogy egyet sem."

forrás: University of Utah

Az algoritmus meg tud jósolni tendenciákat, hogy valaki általánosságban mennyire és általában milyen tulajdonságokat kedvelhet vagy ő általában mennyire lesz kedvelt bizonyos csoportok által, azonban a kölcsönös vonzalmat egyáltalán nem tudja előre jelezni.

„A párkapcsolat több, mint a két rész összege. A közösen megélt pillanat, a találkozó tapasztalata nem előre megjósolható.” – mondta el Joel. „Nagyszerű lenne, ha az emberek kikerülhetnék a szívfájdalmat és hercehurcát, ami a társkeresés folyamatával jár azáltal, hogy információt táplálhatnának egy számítógépes programba és az a tökéletes lelki társat prezentálná. „– monda Joel. „Megpróbáltuk, de nem tudtuk megcsinálni.”

Ráadásul számításba kell venni azt is, hogy  egyéb kutatások szerint az online társkeresők 80 százaléka füllent a társkereső oldalakon. Ezeknek a hazugságoknak a nagy része nem valami jelentős dolog. A nők jellemzően a súlyukról, a férfiak a magasságukról, és mindkét nem a koráról hazudik leggyakrabban. Ezen kívül nagyon gyakoriak az olyan nem is mindig szándékos csúsztatások, amik során a felhasználó nem a valós személyiségét, hanem egy vágyott karaktert mutat be, amilyen szeretne lenni. Leggyakrabban a nyitottságukat, társalgási képességüket, figyelmességüket és vidám, könnyen kezelhető természetüket nagyítják fel a társkeresők. Így a gépekbe táplált adatok már az indulástól sem pontosak.

Bár az algoritmusok nem tudják kiszűrni azt a társat, akivel kölcsönösen vonzódhatunk egymáshoz, a társkereső szolgáltatások az alkalmazott szűrő technikáktól függetlenül abban segíthetnek, hogy gyors hozzáférést biztosítanak egyedülállókhoz, akik szintén társat keresnek.

Innentől azonban a mielőbbi személyes találkozás az, ami érdemben dönteni tud. A személyesség nem megkerülhető. A mielőbbi találkozó a legfontosabb irányelv a randizásban.

(forrás: www.unews.utah.edu, augusztus 30, 2017.)

Kihagyhatod az online szüttyögést, és csatlakozhatsz Budapest és környékének legaktívabb OFFLINE közösségéhez, ahol korlátlanul válogathatsz a havi 60-90 programból és kötetlen találkozási lehetőségekből! KATTINTS ide:

Címkék

online kutatás

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu