A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.05.16 ● Vélemények

A szerelmesek hat típusa - Te melyik vagy?

Szerző: Pirchala Berta

A szerelem összetett és erőteljes erő. Az ókori görögök a szerelem több különböző típusát írták le. A görögök nyomán John Alan Lee szociológus szerint a szerelemnek hat stílusa létezik. Bár ezeket a szerelmi stílusokat "típusoknak" tekinthetjük, nem feltétlenül vagyunk csak egybe bezárva. Izgalmas megvizsgálni, hogy melyik kategóriába tartozhatunk épp most, vagy milyenek voltunk legutóbbi kapcsolatunkban.

Lehet, hogy van egy uralkodó szerelmi stílusunk, de a többi stílusból is lesznek elemek, melyek jellemzőek lesznek arra, hogy a szerelmet megéljük, ahogy abban működünk.  A szerelmi stílusunk idővel is változhat a partnereinkkel szerzett tapasztalataink alapján.

A 6 szerelmi stílus John Alan Lee szerint:

Eros

Ezt a stílust jellemzően romantikus, mesebeli szerelemként éljük meg. A testi szépség fontos ennél a szerelmi stílusnál. A vonzalom intenzív és azonnali, és az Erósz típusú szerelmes ember sürgős késztetést érez arra, hogy érzelmileg és fizikailag elmélyítse a kapcsolatot.

Mivel ezek az emberek imádják a szerelem érzését, hajlamosak a „sorozatos monogámiára”, addig maradnak egy kapcsolatban, amíg az frissnek és vonzónak tűnik, majd továbblépnek, hogy ugyanazokat a lángoló érzéseket újra átélhessék valaki mással.

Storge

A Sztorgi típusok általában stabilak és elkötelezettek a kapcsolataikban. Nagyra értékelik a társaságot, a lelki közelséget és a bizalmat. Ezeknél az egyéneknél a szerelmi kapcsolatok néha barátságokból nőnek ki, így a szerelem alattomosan belopja magát a párba. Ez a szerelmi stílus tartós, és az ilyen ember hosszú távra tervez.

Ludus

A ludusz stílussal rendelkező emberek a szerelmet játéknak tekintik, amelyet a győzelemért játszanak. Gyakran ez egy többszereplős játék is lehet! A ludikus szerelmes gyakran él csalással és a manipulációval. Hajlamos az alacsony elkötelezettségre, és gyakran érzelmileg távolságtartó.

Mivel a ludikus emeberek inkább a rövidtávra koncentrálnak, hajlamosak nagyobb jelentőséget tulajdonítani párjuk fizikai tulajdonságainak, mint a többi szerelmi stílus és a rendszeres szex kalandok is inkább rájuk jellemzők.

Pragma

Ennél a típusnál a gyakorlatiasság uralkodik. A logikát használják a kompatibilitás és a jövőbeli kilátások meghatározására. Ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek érzelemmentes megközelítést alkalmaznak a kapcsolataikban, inkább tudatosak abban a kérdésben, hogy potenciális társuk alkalmas lesz-e az igényeik kielégítésére.

 

Ezek az igények lehetnek szociális vagy pénzügyi jellegűek. A pragmatikusok kíváncsiak, hogy a leendő partnerüket elfogadják-e a család és a barátok, vagy hogy az illető partner jól bánik-e a pénzzel. Az érzelmi adottságokat is ugyanígy számba veszik; például, hogy a leendő partner rendelkezik-e olyan képességekkel, hogy stresszhelyzetben is nyugodtan tudjon kommunikálni.

Mania

Ez a megszállott szerelmi stílusra utal. Az ilyen emberek hajlamosak érzelmileg függők lenni, és állandó megerősítésre van szükségük egy kapcsolatban. Az ilyen szerelem-stílussal rendelkező személy az öröm csúcspontjait és a bánat mélypontjait attól függően éli át, hogy a partnere mennyire képes kielégíteni az igényeit.

Az ehhez a stílushoz kapcsolódó birtoklási vágy miatt a féltékenység problémát jelenthet a Mánia típusnak.

Agape

Az agapés egyének adakozóak és gondoskodóak, és a partnerük igényeit helyezik a középpontba. Ez nagyrészt önzetlen és feltétel nélküli szeretet. Az agapikus partner úgy szeret téged, ahogy vagy. De különösen nagyra értékeli majd azokat a gondoskodó és kedves cselekedeteket is, amelyeket viszonzásul kap.

Talán éppen azért, mert ők ennyire elfogadóak, általában nagyon magas a párkapcsolati elégedettségük.

A szerelem idővel átalakul

Az a fajta szeretet, amit a másik fél iránt érzünk, változik az idő múlásával. A kapcsolat kezdetén várakozással tekintünk a partnerünk és a kapcsolat elé, és izgatottak vagyunk minden alkalommal, amikor találkozunk a párunkkal.

Ezek azok a mámorító érzések, amelyeket a szerelemhez kötünk, és nagyon jellemzőek a romantikus szerelemre. De ezek az intenzív érzelmek nem tartósak, és hónapok vagy néhány év alatt elhalványulnak.

Ezeket a szenvedélyes érzéseket aztán mélyebb kapcsolat váltja fel, ahogy a párkapcsolatban élő emberek egyre jobban megismerik egymást. Ez a szakasz a "társas szerelem", és egy életen át tarthat.

Sajnos, sokan nem ismerik fel, hogy a romantikus szerelemtől a társas szerelemig tartó fejlődés normális és egészséges átmenet. Mivel a rajongás és lángoló érzések alábbhagynak, sokan azt hiszik, hogy kiszerettek a párjukból, holott valójában a társas szerelem intimitása és közelsége rendkívül erőteljes lehet, ha a felek esélyt adnak rá. Szomorú, mivel ezek az emberek talán soha nem tapasztalják meg azt a felemelő érzést, ami a társas szerelemmel jár.

Forrás: theconversation.com, Rachel Grieve, University of Tasmania

Találd meg a szerelmi stílusodhoz passzoló szerelmes partnert!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu