A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.07.15 ● Társkeresésről

A "Fekete Hetes" – 7 legjobban utált tulajdonság társkereséskor

Szerző: Pirchala Berta

A Science Direct weboldalon a Personality and Individual Differences című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány elemezte és kigyűjtötte a 7 legjobban utált tulajdonságot, mint kizáró okokat (red flags, deal breakers) az ismerkedésben, párkeresésben.

Ehhez a kutatók 155 heteroszexuális férfit és nőt kértek meg arra, hogy összesen 96 különböző elrettentő jellemzőt azonosítsanak, melyek megléte a legjobban zavarná őket a randipartnerükben, és amik alapján nem randiznának valakivel. Ezt követően további 2445 résztvevő értékelte ezeket az összegyűjtött jellemzőket aszerint, hogy az egyes jellemzők mennyire rettentenék el a randizót egy potenciális partnertől. Ezután összevonták az eredményeket, és összeállították a hét leggyakoribb elrettentő ("deal breaker") tényezőt. Ezek a következők voltak...

AZ AMBÍCIÓ HIÁNYA

Nem mindenki tudja megvalósítani az összes nagy álmát és célját, de az, hogy legalább megpróbálja elérni azokat, a tanulmány eredményei szerint elég vonzó. Kevesen szeretnének hosszú távon együtt lenni valakivel, akinek nincs személyes motivációja és tervei, melyekért küzd is. Ennek ellenére a tanulmány azt is megállapította, hogy az ambíció hiánya a rövid távú kapcsolatokra törekvő férfiak és a nők számára kevésbé zavaró. Rövid távon hajlandóak vagyunk randizni cél és elhivatottság nélkül élőkkel.

TÚLZOTT RAGASZKODÁS

Mind a férfiak, mind a nők azt mondták, hogy a túlzottan ragaszkodó (”ragadós"), túlságosan szentimentális és elkötelezettséget azonnal akaró viselkedés rövid távon problémás, míg ugyanez a viselkedés hosszú távon, egy jól alakuló kapcsolatban kevésbé jelent kizáró, elrettentő okot.

ARROGANCIA

Bár az arrogancia a legerősebb kizáró okok közé tartozott a hosszú távra tervezőknél, a rövid távú kapcsolatokban ez kevésbé volt probléma, különösen a nők számára nem. Ez azzal függhet össze, hogy a magabiztosságot a férfiaknál általánosan vonzó tulajdonságnak találják a nők. A magabiztosság és az arrogancia közötti határvonal azonban elég vékony, érdemes az udvariasságra támaszkodni kontrollként.

ÁLTALÁBAN ELLENSÉGES VISELKEDÉS

A "gonosz, rosszindulatú, mogorva és barátságtalan" nem olyasmi, amit a legtöbb ember keres a partnerében. Bár egyre nehezebb nem morcosnak lenni a világ helyzete miatt, legalább ne légy bunkó! Épp elég mindenkinek a hétköznapi problémák hada, nem meglepő, hogy nincs kedvünk még a partnerünk általános negatív beállítottságával is tetézni azokat.

AGRESSZÍV, ERŐSZAKOS VISELKEDÉS

Ugyanígy a bántalmazó vagy bármilyen módon "agresszív és erőszakos" viselkedés is a hosszú távú kapcsolatok egyik legfontosabb gátja volt, különösen nők számára.

"NEM VONZÓ" KÜLSŐ

A fizikai vonzerő valahol a középmezőnyben helyezkedett el a hét legnagyobb elrettentő erő között mind a férfiak, mind a nők esetében, és rövid, és hosszú távú kapcsolatok esetében egyaránt. Mivel azonban a kutatók a vonzóság hiányát úgy definiálták, mint "csúnya" és "rossz testalkatú", lehetséges, hogy a kutatásban résztvevők nem vallották be felszínesebb preferenciáikat. Lehetséges, hogy a vonzó külső hiánya kiemeltebb helyet is kaphat. Az, hogy kinek mi a csúnya, vagy rossz alkat, nagyon változó. Kultúránként más és más a szép, és egyénenként is léteznek nagy különbségek abban, hogy milyen külsőt találunk vonzónak, vagy éppen taszítónak.

KOSZOSSÁG ÉS ÁLTALÁNOS TREHÁNYSÁG

A tisztaság hiányát mind a férfiak, mind a nők komoly kizáró oknak tartották rövid és hosszú távon is. Nem csak a személyes higiéniát tekintve, de az is kizáró ok, ha valaki a környezetét nem tartja rendben.

(Forrás melmagazine.com Lauren Vinopal, Sciencedirect.com - Csajbók Zsófia, Berkics Mihály)

Meglep ez a 7 kizáró ok? Kimaradt valami nagyon fontos? Vagy van olyan tétel, amivel együtt tudsz élni?

Azon, hogy az embernek mit osztott a genetika, nem lehet változtatni, viszont számos eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy a kapott anyagból a legtöbbet kihozzuk. Ápoltsággal, jólöltözöttséggel plusz megnyerő személyiséggel több pontot lehet javítani a megjelenésen egy 1-10 skálán. A fizikai alap adottságainkon kívül minden más csakis rajtunk múlik. A sikerért mi magunk felelünk.

A Miitt.hu szingliknek szóló közösségben is beszélgettünk többször arról, hogy mi a vonzó és a kizáró okokról. A 2020-ban, a korona vírus miatti bezártság alatti, rögtönzött, kis csoportos beszélgetések során bőven nyílt alkalom hosszasabban beszélgetni a témáról, amiről feljegyzések is készültek. Visszatekintve, azt látom, hogy a beszélgetések során többször felmerült, mint negatív tulajdonság, az az állapot, amikor azt érezzük, hogy valakiben „nincs lendület”. Ez összefüggésben lehet a fent említett ambíció hiánnyal.

Akinek nincsenek tervei, és az életét egyfajta céltalan monotóniában éli, az gyakran tűnik élettelennek, és holt tömegnek, akit egy párkapcsolatban szinte vonszolnod kell magaddal. Aki inkább teher, mint partner a kapcsolatban. Rövid távon talán nem olyan fárasztó, de hosszú távon, egy kalandokkal és nehézségekkel tarkított párkapcsolatban kíméletlen fék tud lenni a küzdeni akarás és tudás hiánya.

Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni az ambíció esetében. Nem csak az rendelkezik vele, aki milliárdos vagyonokat halmoz fel. Van, aki a hobbijáért tud úgy rajongani, hogy hétről hétre örömmel tanul, fejlődik benne, ezzel azt is megmutatva, hogy amikor egy komolyabb válság beüt, legyen az egy széles körű, gazdasági válság, vagy háború a közelben, esetleg egy vírus elterjedése, vagy legyen csupán egy személyes válság – mint baleset, karrier gondok, családi problémák – az illető fog tudni a megoldás érdekében fejlődni, tanulni, dolgozni, mert a természetének része a képesség az elkötelezett odafigyelésre, és ezt a képességét szükség esetén át tudja irányítani egy új területre.

A lelkesedés és a figyelem fókuszálásának képessége tanulható. Legkönnyebben egy olyan terület kiválasztásával, ami igazán érdekel, amiben el tudsz kicsit veszni a jó értelemben. Lehet, hogy próbálgatni kell különböző témákat, tevékenységeket, mire rálelsz arra, ami lelkesíteni tud. Ha egy területen eléred a teljes odafigyelést és megtanulsz kutatni, tanulni, fejlődni az adott témakörben, akkor ugyanezt az elhivatottságot szükség esetén más területen is kamatoztatni tudod. Ez a képesség különösen vonzó. Az emberek túlélésének egyik eszköze évszázadok óta. Nem meglepő, ha szexinek találjuk. Ki ne szeretne olyan partnert, aki a változó körülmények közt is tud egy kiválasztott cél felé törekedni, aki optimista és cselekvő?

Ha úgy érzed, kicsit ellaposodott az életed, és hétről hétre ugyanazokat a monoton köröket futod, van kiút a fásultságból.

Ismerj meg új embereket, akik az élet egy más szeletét tudják megmutatni, mint amit már ismersz, és próbálj ki új dolgokat! A Miitt.hu szingliknek szóló programszervező közösségben ez a kettő együtt a rendelkezésedre áll. Naponta új programokat szervezünk, és közben folyamatosan érkeznek új tagok a közösségbe. Mindenki egy külön szín a palettán, saját egyedi tudását és érdeklődését hozza a közösbe, színesítve a többiek életét is.

Frissítsd fel a mindennapjaidat új élményekkel!

Címkék

fejlődés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu