A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.02.28 ● Tippek

12 tipp, hogy a barátság az exeddel működhessen

Szerző: Pirchala Berta

Nem bírjuk a veszteséget, a bukást, a siker hiányát. Márpedig a szakítás elsőre egy párkapcsolat bukásának tűnhet. Ha nem te akartad a szakítást, akkor aligha érzed magad jól, és minden lehetőséget megragadnál, hogy mégis valamiképp tompítsd a fájdalmat. Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnhet az, hogy barátok maradtok.

De vajon, lehetséges tiszta barátság a párkapcsolat után? Megéri megpróbálni? Ha egy toxikus, bántalmazó kapcsolatból lépsz ki, akkor semmiképp sem éri meg kipróbálni, ha viszont közös gyerekeitek vannak, akkor megfelelő óvatossággal és tisztelettel érdemes megpróbálni.

Ha megfelelő körültekintéssel vágsz bele, nem lehetetlen olyan barátságot kialakítani, ami mindkettőtök számára kényelmes és egészséges.

HOGYAN MARADHATTOK BARÁTOK?

1. Hagyj időt a gyászra!

Ez az a tanács, amit a felek a legritkábban követnek, pedig talán a legfontosabb. Egy párkapcsolat vége nem valami felemelő, és szükséges időt szánni az érzelmek rendszerezésére, megértésére és a kapcsolat végéhez vezető okok megértésére. Amíg nem vagy hajlandó elfogadni érzelmi síkon is, hogy a párkapcsolatnak végérvényesen vége, addig nem vagy kész a barátságra.

De mennyi idő kell rá? Számos publikációt elolvastam a témában; szakemberek legkevesebb 3 hónapot, de volt, aki minimum 1 évet szánna a romantikus érzelmektől való eltávolodásra.

Ez az idő nem csak arra kell, hogy kilábalj a negatív érzelmekből, de arra is jó, hogy valamivel objektívebben lásd a volt párodat. Lehet, hogy 6-12 hónap után már nem is akarnál barátkozni vele.

2. Tudd, hogy miért akarsz barátságban maradni!

  • Még vannak romantikus érzelmeid a másikkal kapcsolatban.
  • A bűntudat, vagy megfelelési kényszer vezérel – nem akarsz genyó lenni.
  • Félsz az egyedülléttől.
  • Nem tudod elfogadni, hogy nem „győztél”, hogy a párkapcsolat „sikertelen”.
  • Az exed olyan értéket képvisel, ami barátság keretei között is fontos tud maradni.
  • Közös gyerekeitek, barátaitok vannak.
  • Szükséged van a támogatására (üzleti kapcsolatokban, munkában…).

Vannak olyan okok, amiken nem fut el egy barátság hosszú távon. Ilyenkor kár belevágni.

3. Ne hánytorgasd fel a múltat!

Bármi is történt a kapcsolatotokban, az már a múlté. Ha dühös vagy rá, az nem vezet sikeres barátsághoz. Bocsáss meg, és búcsúzz el a régi sérelmektől.  Ha szükséged van az elmúlt kapcsolat elemzésre, arra ott vannak azok a barátaid, akikkel nem volt romantikus kapcsolatod.

4. Maradjon a kapcsolat szex- és flörtmentes!

Ne akard fenntartani a párkapcsolatodat egy új név alatt. Vagy kapcsolatot akarsz, vagy barátságot. Tisztázd ezt magadban, mert nem lehetsz jó barát, ha valójában más akarsz lenni.

5. Tartsd tiszteletben a magánszféráját!

Mostantól az exednek külön élete van, amivel nem tartozik elszámolással, és te sem neki. A leszakadáshoz fontos, hogy mindketten magatok dönthessetek róla, hogy mennyit osztotok meg egymással a magánéletetekről.

6. Alakíts ki új kapcsolattartási szokásokat!

A barátságotok nem a kapcsolat folytatása, hanem valami új. A régi szokások nem fenntarthatók.

Ha eddig minden nap beszéltetek, és minden nap üzentetek, ez ezután másképp lesz. Fogadd el, és tegyél róla, hogy az új szokások támogassák a barátságot azzal, hogy nem egy párkapcsolatban szokásos kapcsolattartást utánoznak.

7. Az exed nem lehet az egyetlen barátod!

Ha nincs senki, akihez fordulhatsz a szakítás után, akkor ideje új barátokat is keresni. Ne azért legyetek barátok, mert nincs más barátod! Ha miatta távolodtál el a barátaidról, akkor érdemes átgondolni, egészséges volt-e a kapcsolat párkapcsolatként, és nem lenne-e sokkal hasznosabb új ismeretségeket kötni.

8. Ő már nem az exed, hanem egy barátod - Nevezd is másképp!

Ha barátok akartok lenni, akkor legjobb, ha nem is az exednek hívod, hanem egy barátodnak, például, amikor társaságban bemutatod. Helyre tudja tenni az új kapcsolatot mindkettőtökben, ha egyértelműen a „barát” kategóriába soroljátok egymást.

9. Az elvárásaidat igazítsd az új helyzethez!

A kapcsolat jellege megváltozott, és az elvárásoknak is meg kell változnia. Fogadd el, hogy nem köteles születésnapi ajándékot venni neked, sőt akár emlékeznie sem feltétlenül kell a szülinapodra. Már nem te vagy a fő prioritása, nem ugráltathatod, és ő sem téged. Egyszerűen csak plusz egy személy vagy az életében, akivel törődik.

10. Légy nyitott egy új kapcsolatra!

Minél előbb nyitsz egy új kapcsolat lehetőségére, annál jobb. Nem kell azonnal új párkapcsolatba ugranod, de legyen az egy lehetőség, amire nyitott vagy. Egyszer az exednek is lesz új kapcsolata, jó, ha erre felkészülsz lelkileg. Ha ettől a gondolattól kapásból a rosszullét környékez, akkor még nem állsz készen rá, hogy barátok legyetek.

11. Ha feltámadnak az érzelmek, tarts nagyobb távolságot!

Akaratlanul is keverhetitek magatokat olyan szituációba, hogy egy pillanatra feléled a korábbi kémia. Ez teljesen normális. Fontos, hogy kezeld helyén a dolgot. Ez nem egy jel, hogy újra együtt kell lennetek. Ha észleled, vonulj vissza, és állíts fel komolyabb korlátokat!

12. Tudd, hogy bármikor véget vethetsz az új barátságnak, ha úgy érzed, hogy nem tesz jót neked.

Ha úgy döntesz, hogy a barátság fenntartása túl nagy kihívást jelent, az sem baj. Ha nincsenek közös gyerekeitek, akkor elsősorban a saját lelki egészségedért felelsz.

Ha a fenti tippeket bevetetted, és az új kapcsolati dinamika mégsem működik, nyugodtan elengedheted az exed. Ha olyan dolgokat tartasz meg az életedben, amelyek már nem szolgálnak téged, akkor nem marad hely olyan dolgoknak, amelyek igen.

Címkék

ex

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu