A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.10.23 ● Tippek

Rinyálsz, vagy párt találsz? Muszáj lesz választani!

Szerző: Pirchala Berta

Van az a helyzet, amikor el kell mondanod, ami a szívedet nyomja, és van, amikor csak panaszkodsz, a panaszkodás "élvezetéért". Óriási különbség van a kettő közt érzésre és hatásában is. A társkeresésben különösen káros tud lenni az egyik.

Jó 8 éve kutatok és írok társkeresés témában, és azóta rendszeresen és kikerülhetetlenül találkozom a típussal, aki szerint:

  • Az élet, a világ sz@r
  • A problémákat mások okozzák, minden mások hibája.
  • Következésképpen, változtatni is másoknak kellene.

Te is ismersz ilyet?

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, „Engem nem zavar, ha valaki nem vállal felelősséget a saját életminőségéért, és inkább csak panaszkodni szeretne, amíg ezt a négy fal között teszi!” Bárki, aki a segítő szférában, vagy szolgáltatásban dolgozik, naponta kényszerül szembesülni azokkal, akiknek semmi se jó, és a szenvedésükért mindig mások felelősek. A legbuddhább szakembernek is elgurul az üveggolyója emiatt időnként. Persze, csak a négy fal között. Pedig lehetne és kéne beszélni róla. Ha csak egy-két kezdő nyafibajnok magára ismer (vagy nem ismer, de leteszteli - Egyszerű gyakorlat az írás végén.), elgondolkodik, és nem mellesleg a saját érdekében változtat, már megéri felszólalni. Időnként saját magamat is meg kell reguláznom, amikor elfelejtem, hogy mindenért, ami az én életemben van, én vagyok a felelős - például a váratlan kellemetlenségekre adott reakciómért is, azért, hogy mennyire hagyom, hogy bármi kibillentsen az egyensúlyomból.

Mi a különbség a helyzetleírás/tájékoztatás/kibeszélés és a panaszkodás (itt „rinyálás”) közt?

Van az, amikor el kell mondanod, ami a szívedet nyomja, ki kell dühöngeni, szomorkodni magad. Ez természetes, sőt szükséges. Egyes negatív érzelmeket is meg kell élni ahhoz, hogy fel lehessen dolgozni az eseményeket, gondolatokat, amik kiváltották, és el lehessen engedni őket. Erről itt most nem írnék bővebben. (#toxicpositivity, #toxicspirituality) Komoly traumákat szakember tud kezelni (Nem valami önjelölt spiri-mágus, hanem tudományosan elismert terápiát, gyakorlatokat végző szakember! – Erről bővebben itt olvashatsz)

A mindennapos életvezetést még nem akadályozó, negatív tapasztalásokat kibeszélni pedig ott vannak a barátok. Ott vannak? (Ha nem, akkor ezzel érdemes lenne foglalkozni! – Milyen erős a szociális hálód?) A jó barátaid egész biztosan meghallgatják a panaszod, ha annak tájékoztatás és kibeszélés a célja. A kibeszélés attól olyan hatékony, hogy egyrészt érzed, hogy valaki melletted áll, figyel rád, és nem vagy egyedül a bajban, másrészt meghallgatod a sztorit hangosan, kimondva, és valamennyire a hallgatóság fülével, picit kívülről is figyeled. Néha egész másképp hangzik valami odabent, önmagadban morzsolgatva, mint hangosan kimondva. Van, amikor már ez is elég a megkönnyebbüléshez, hogy nem kell magadban tartanod a témát, és kicsit rendszerezed is a gondolatokat miközben beszélsz az érzéseidről. Mindez segít neked, és a barátodat sem terheli.

Hogy néz ki a rinyálás?

A probléma ott kezdődik, amikor valamin nem tudsz túllépni, és újra, meg újra ugyanazt a sztorit ismételgeted, és semmit nem javul az állapot. Mert semmit nem teszel  másképp, mert te magad nem változtatsz. Van az a trauma, ami ide vezet, így bizonyos szempontból ez is normális, viszont fontos, hogy észrevedd az ilyen beakadást, és utánajárj, hogy ki és mi tudna kisegíteni az elakadásból. Mondok egy egyszerű példát: Ha már több éve elváltál, de még majd minden beszélgetésben felhozod az exed és arról nyafogsz, miket csinált, akkor tennivalód van!

Amikor egy mondat így néz ki: MINDEN férfi/nő/30-as/ ilyen-meg-olyan (valami negatív), vagy amikor a kimondott dolgok mögött ott van ez a „Mindenki ilyen (-)", vagy "Senki nem (+)" szemlélet.

Először is az ilyen kijelentés nem igaz, mert 1.) nem találkoztál még minden nővel/férfival, tehát nem jelentheted ki 100%-os biztonsággal, hogy mind ilyen, vagy olyan 2.) Sőt, még ha találkoznál is mindenkivel, valószínűleg, amit állítasz, csak a te személyes tapasztalatod, más esetleg máshogy látja. És ezen túl, ha eleget ismételgeted, akkor ezt fogod meglátni mindenhol, tehát, pont te teremted meg magadnak a tapasztalatot.

Honnan tudhatod, hogy nincs igazad abban, hogy mindenki szemét/selejt…stb? Nézz körül! Vannak olyanok, akik boldog kapcsolatban élnek? Vagy kapcsolat nélkül boldogan? Akkor, nem igaz, hogy ez nem lehetséges. Következésképp a saját házad táján kell körülnézni, hogy mi okozza a rendszeres negatív tapasztalatot – nem is mindig a konkrét esetet, hanem a saját negatív magyarázatodat az esettel kapcsolatban, vagy az ilyen típusú történésekre fordított kiemelt figyelmedet, érzékenységedet.

Tipikus eset: „A férfiak csak szexet akarnak.” hozzáállás. Ezt többnyire akkor látod, ha nem megfelelő módon prezentálod magad online és offline, és/vagy nem szűröd a jelentkezőket már az elején az alapján, hogy hogyan kommunikálnak ezzel kapcsolatban. A másik „A nők csak pénzt akarnak.” Ezt meg akkor látod leginkább, ha szerinted neked nincs elég, viszont olyan barátnőre hajtasz, akire azok is, akiknek bőven van. Mindkét esetben van megoldás, és nem a másik nem egészének, hanem neked kell tenni valamit.

Rinyálásból nem lesz szerelem, de még szex se.

Láttál már online profilokon efféle, visszataszító, bújtatott rinya szövegeket: „kalandorok kíméljenek!” „Ha nem tudsz egy egész mondatot leírni helyesen, rövidítések és emojik nélkül, akkor ne is írj!” „Ha csak az ingyen kávéra hajtasz, válassz másik balekot!” „Ha egyéjszakás kalandot keresel…” Amikor ilyet írsz valójában azon rinyálsz, hogy csak igénytelen írástudatlanok és potyázók találnak meg. Nagyon átlátszó, és egyben végtelenül taszító is. A rinyálásból nem lesz szerelem, de még csak szex se. Te akarnál kapcsolatot olyannal, aki már a megismerkedés előtt a hisztivel kezdi? Értem én, hogy kiakadtál, de keress hatékonyabb megoldást! Például, tanuld meg korán kiszűrni azokat, akik nem méltók a figyelmedre, vagy ha mégis becsúszik egy ilyen, tudj túllépni rajta! A többi társkereső is találkozik negatív tapasztalatokkal. A lényeg az, hogy te mire koncentrálsz. Arra, ami gáz, vagy arra, ami érték? Pont az ilyen zugrinyával ijeszted el az értékes lehetőségeket.

A kapcsolatteremtés, randizás elején a másik nem tartozik neked semmivel. Bármit is tesz, vagy nem tesz ezen belül, az oké. Kár letapadni rajta. Aki kitart, csak az számít.

Ha egy bizonyos témában te mindig csak ártatlan áldozat vagy, az legyen nagyon gyanús! Lehet, hogy neked is szereped van az események kifutásában, és abban, ahogyan a világot látod? A kulcsszó az áldozat. Ha egy sztoriban te mindig csak a szenvedő alany vagy, aki mindig mindent jól csinál, mégis mindig bajba jut, akkor benne van a pakliban, hogy ez kívülről rinyálásnak fog hallatszani. Akkor is, ha szerinted jogos a sirám.

A barátok is megunják a rinyát egyszer. Ha szeretnek téged, azt akarják látni, hogy előre lépsz, hogy javul a helyzeted. Marhára nincs kedvük századjára is meghallgatni ugyanazt a lemezt, ha tudják, hogy semmit nem fogsz tenni a javulásért.

A helyzetjelentés, az elmesélés, a kibeszélés, a tanács kérése és a szakértői segítség igénybevétele is csak akkor hasznos, ha a javításra irányul.

A rinyálás legjobb esetben is felesleges, de legtöbbször inkább árt. Nem jó se neked, se annak, aki hallgatja. Neked különösen rossz, mert minden rinya alatt újra átéled és erősíted az áldozat szereped. Szóljon a panaszkodás a társkeresésről, politikáról, járványügyi intézkedésekről, vagy bármiről, a hatása jobbára ugyanaz.Megerősíted magadban a helyzetbe szorultság, a tehetetlenség érzését, pedig mindig van valami, amit azért tenni tudsz, hogy fokozatosan jobban érezd magad.

Rinyátlaníts így:

A rinyálás egy idő után automatikus szokássá válik. Le lehet jönni róla, de oda kell figyelni. Tarthatsz egy tudatos, „rinya mentes” napot, ami alatt meg tudod figyelni, mennyit panaszkodsz akár észrevétlenül is, akár csak magadnak is. Ilyenkor nem számít, hogy jogos-e a panasz, a lényeg, hogy észrevedd, egy pillanatra állj meg, és fordítsd a figyelmed másra, vagy egy más magyarázatra a helyzettel kapcsolatban!

Ez a gyakorlat nem arra irányul, hogy meggyőzd magad, hogy Te alig panaszkodsz, hanem azt segíti, hogy tudatosabb légy, és le tudj állni, ha mégis belekezdtél. Minél többször rajtakapod magad, annál ügyesebb vagy. Érdemes több alkalommal is megcsinálni az elején, majd később is, egyszer-egyszer ismétlésként, hogy erőlködés nélkül felfigyelhess rá, amikor véletlenül felülsz a rinyavonatra.

Megsúgom, nekem is figyelnem kell. Van, hogy rajtakapom magam, hogy az értékes energiámat a megoldáson munkálkodás helyett a nyafogásba ölöm. Ilyenkor gyorsan váltok. Miért pazarolnék időt és energiát (a hallgatóét is) olyasmire, ami legjobb esetben is csak egyhelyben tart, amikor ugyanezt az figyelmet a haladásra is fordíthatnám?!

Munkahelyeken cuki kis rinyakörök tudnak kialakulni kávézás közben. Amikor észreveszed, hogy beindult a panaszkodás, válts témát, vagy hagyd ott a társaságot! Ne csatlakozz a negatív hangulatkeltéshez! Ne hagyd, hogy elbarmolja a napod egy szokás, amiben nem is muszáj részt venned!

Azt már csak félve mondom, hogy a social médiában veszekedők, nyavajgók ugyanúgy lehúznak. Minden egyes nyafogás, sirám, felháborodás, amit elolvasol, hat rád. Legjobb, ha legalább addig kerülöd a hatásvadász, negatív híreket és a tengernyi rémes hozzászólást, míg te le nem szoksz a nyafogásról.

És végül, itt vannak azok, akik azon rinyálnak, hogy mások rinyálnak. Kemény, mi?! Nézd el nekem, már dolgozom rajta!

Ha célod a fejlődés, és mellesleg, az sem ártana, ha találnál egy hozzád illő párt, jól jöhet az értékeléshez a Miitt.hu szingliknek szóló programszervező közösség gyakorlati tesztje, amiből megtudhatod, hogy nem akadályozod-e pont te magad a társtalálásban, és ha igen, mit tehetsz, hogy a már most is meglévő forrásaidat mozgósítani tudd a siker érdekében.

Iratkozz fel a Miitt.hu hírlevelére, és töltsd le INGYEN a TESZTET + Munkafüzetet, ami azonnali segítséget nyújt, hogy feltérképezd a jelenlegi állapotot és kijelöld a sikerhez vezető lépéseket.

KATTINTS a képre!


Ha már feliratkoztál a tesztre, de nem mentetted el, vagy nem találod, írj nekünk az info@miitt.hu címre, és újraküldjük neked!

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu