A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2022.07.31 ● Szingli zóna

Pillangók a gyomrodban? Ez már szerelem, vagy valami egész más?

Szerző: Pirchala Berta

Ha az izgatottságra támaszkodsz, mint párkapcsolati boldogság előmérőjére, nagyon nagy hibát követhetsz el. Mondom is, hogy miért. Az, hogy valaki társaságában "pillangókat" (reszketést, szorítást) érzünk a gyomrunk tájékán, egyáltalán nem függ össze a hosszú távú kapcsolati egészséggel vagy elégedettséggel.

Az első látásra szerelem és az izgatott pillangó-érzés túlmisztifikálása nem hozott sok jót az életünkbe. Az, hogy valaki nem érez pillangókat egy romantikus partnerrel kapcsolatban, valójában hasznos lehet, különösen akkor, ha a múltját kapcsolati traumák vagy szorongás jellemzik. Ha kizárólag a pillangókra hagyatkozunk, mint jelre, hogy ki lehet érdemes romantikus partner, akkor potenciálisan jól működő, egészséges kapcsolatokról maradhatunk le.

Mindannyian ismerjük az érzést, azt a rezdülést, amit állítólag éreznünk „kell”, amikor életünk szerelme elkapja a tekintetünket egy zsúfolt teremben. Ugyanaz az érzés, aminek akkor is fel kellene támadnia, amikor életünk szerelme telefonál vagy SMS-t küld, egy a zsigereinkből induló varázslatos érzést.

Ezt a pillangós érzést régóta magasztaljuk, mint megbízható jelét annak, hogy valóban megtaláltuk a megfelelő partnert. A pop kultúrában, médiában ez az érzés a romantikus kémia vitathatatlan barométerévé vált, biztos jelzőjévé annak, hogy megtaláltad az Igazit.

De mi van, ha a pillangók nem pontosabb előrejelzői a kapcsolati boldogságnak, mint az a tény, hogy a partnereddel együtt fociztatok gyerekkorotokban, vagy hogy a főiskolai félév során ugyanabban a városban tanultatok külföldön? Ezek mind olyan kapcsolódási pontok, melyek kétségkívül izgalmasak, de nem feltétlenül jelzik előre a sikeres, boldog kapcsolatot.

Ez a jellegzetes érzés, valójában egyáltalán nem titokzatos, és semmiképpen sem megbízható mérőszám egy párkapcsolat hosszú távú kompatibilitásának és potenciális sikerének értékelésére.

Az igazság az, hogy a jó kapcsolatok sokkal többről szólnak, mint a rajongásról és a pillangókról, érzésekről, amelyek vagy voltak, vagy nem voltak a kapcsolatodban.

Kétségtelen, hogy a pillangó-érzés az izgatottság és az idegesség jelzői, és igen, ezek felemelő érzelmek egy kapcsolat kezdetén. Csakhogy sem az izgalom, sem az idegesség nem valódi mutatója annak, hogy az adott személy végül mit fog jelenteni neked, és mennyire jól tudtok majd csapatként navigálni az életben. A pillangóérzés egyáltalán nincs összefüggésben a hosszú távú boldogsággal, a szexuális elégedettséggel vagy a párkapcsolati kompatibilitással.

Érdekes tény, hogy a pillangók varázslatos érzése az agyunknak ugyanabból a részéből származik, amely a fenyegetés és a félelem regisztrálásáért felelős - ugyanabból a részből, amely a szorongásunkért felelős, az amigdalából. A várakozás és a fenyegetettség érzése az amigdalából indulva a gyomorban kialakuló görcsös érzéshez vezet, amit pillangóként szoktunk emlegetni. Valójában szorongunk.

Pillangókat érzünk akkor is, amikor kiugrunk egy repülőgépből, fontos előadást tartunk, vagy egy interjúra készülünk. Nem ritka jelenség, de amikor a romantika kapcsán érezzük őket, megtanítottak minket arra, hogy az érzést a fontosság jelének tekintsük, annak jeleként, hogy potenciálisan megtaláltuk az Igazit.

Ha nincsenek pillangók, az lehet, hogy pont jót jelent.

Ha nem érzed azt a bizonyos pillangószerű szorongást, amikor egy potenciális társsal találkozol, az nem mindig rossz jel. Sőt, sokak számára pontosan ez jelent jót.

Ha úgy nőttél fel, hogy otthon, vagy az iskolában mindig figyelned kellett arra, hogy mit mondasz vagy teszel, hogy ne legyen belőle baj (veszekedés, büntetés, vagy fizikai bántalmazás), amikor végre találkozol valakivel, aki nem az instabilitás körforgásának folytatása, hanem olyan, aki mellett biztonságban érezheted magad fizikailag és érzelmileg is, akkor az idegesség elmarad. Következésképp a pillangók is. Lehet, hogy aggódsz a „tűzijáték” hiánya miatt, de nem azért, mert az a boldogság valódi, pontos előjele, hanem azért, mert már megszoktad, hogy annak tekintsd.

Mi történik akkor, ha olyan emberrel találkozol, akiben minden megvan ahhoz, hogy jó társad legyen, akivel szeretnél együtt lenni, de nem váltja ki azokat a lelkesítő érzéseket - amikről azt tanultad, hogy az igaz szerelem jelzői? Az elsőre kipattanó „szikra”, a „pillangók”, az idegesség, az, hogy alig kapsz levegőt, közvetlenül mielőtt találkoztok…

Sokan félreértik ezeknek a jeleknek a hiányát, és ezért lemondanak fantasztikus lehetőségekről. A legtöbben lemondanak a kapcsolat és a kémia kiépítésének munkájáról a pillangó-érzés javára. Mert az jobban beleillik a társadalmi és kulturális elképzelésünkbe arról, hogy milyen érzés kellene, hogy legyen megtalálni az Igazit. Hiszen, erről szólnak dalok, versek és városi legendák milliói.

Ha hagyjuk, hogy a pillangó-barométer a kémia és a kompatibilitás aranyszabályaként maradjon fenn, akkor kockáztatjuk, hogy nagyszerű emberekről és egészséges, a szó legnemesebb értelmében vett partner-kapcsolatokról maradunk le. Azt kockáztatjuk, hogy lemaradunk olyan szerelemről, amely elsőre talán nem tűzijáték, de idővel és befektetéssel hosszú távra meleget adó kandallóként működhetne.

(Az írás alapját Sheva Rajaee, a dél-kaliforniai The Center for Anxiety and OCD alapítója és igazgatója, valamint a Relationship OCD szerzőjének cikke adta.)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu