A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2017.04.28 ● Társkeresésről

Kinek és miért állítanak MÁJUSFÁT?

Szerző: Pirchala Berta

MÁJUS. Sokak szerint a szerelem hónapja. Hagyományaink alapján választottuk ezt a hónapot a szerelem képviselőjének. Húsvét már elmúlt, az idő szép, így még a szomszédos faluba, városba sem olyan nehéz udvarolni menni. A májusfa állítás szokása falun még néhol megmaradt. A városokban már nincs rá sem elég hely, sem fa, és talán elegendő bátorság sem.

KI KINEK ÉS MIÉRT ÁLLÍT MÁJUSFÁT?

Májusfát a kereszténység előtti időkben a fák újjászületésének tiszteletére állítottak, mára a májusfa a szerelem, a tisztelet és a vidámság jelképe lett. A hagyomány szerint a vőlegény, vagy udvarló és barátai a menyasszony, vagy a kiszemelt leány a háza elé állították fel a májusfát általában május elsején, vagy Pünkösdkor. A lány mindaddig a házban maradt és egy szál gyertyával állt az ablakban, amíg a fát a legények fel nem állították, utána pedig étellel-itallal kínálta őket.

A Magyar Néprajzi Lexikon a következőket írja: “A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

A májusfa állítás már inkább csak falun szokás. A hajadon lányok kapuját bekötözik (ne tudjon megszökni) és a kerítés elé díszes (általában krepp) szalagokból díszített fát állítanak, amire kisebb nagyobb ajándékokat (italok, ajándékcsomagok,parfüm,virág,ékszerek, stb. határ a csillagos ég) lufikat kötöznek az udvarlók. Egy kerítés előtt egy fának szokás állnia. De sok helyen versengésbe megy a dolog így nem ritkán látni, hogy több fa díszeleg a kerítés előtt. Aki nem állít fát az május kosarat szokott köttetni. Ez egy nagyobbacska kosár teli ajándékkal, színes virágokkal, szalaggal átkötve.

A májusfák kidöntése járt együtt általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni. Azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. A legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek.”

miitt.hu májusfa
Mindebből látszik, hogy az udvarlás korábban nem volt egy csak két emberre tartozó, titkos tevékenység. A májusfa állítása közben a legények tevékenyen támogatták egymást az udvarlásban, és valljuk be, egy ilyen májusfa a legkevésbé sem diszkrét jelzője a vonzalomnak. Mind a falusi közösségek, mind a városi gazdagabb társaságok a báljaikon megtalálták a maguk társasági ismerkedő és udvarlási szokásaikat, ahol a fiatalok pártalálási törekvéseit az egész közösség támogatta.

Ma már a párkeresés magánügy, de most sem feltétlenül kell egyedül megbirkózni vele.
 
A Miitt Közösség azért jött létre, hogy társaságot biztosítson az egyedülállóknak, hogy legyen hol, és legyen kivel ismerkedni, és hogy az ismerkedésnek természetes, szórakoztató keretet biztosítson. A Miitt.hu Közösség hűen a májusfa által jelképezett értékekhez, megadja azt a támogatást, ami hozzásegít, hogy bátran és jókedvűen ismerkedhess a közösség által közösen szervezett programokon.
...
miitt társkereső programok 2017

 

Címkék

tavasz udvarlás

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu