A Miitt.hu társkereső és programszervező közösség magazinja. Tovább a Miitt.hu-ra

Regisztráció Élő felhasználói profilod majd előfizetés után jön létre.

A Miitt.hu közösségi oldalra kizárólag egyedülállók jelentkezhetnek!

Erre a címre küldjük a regisztrációt megerősítő aktivációs linket.
Férfi
Regisztrációd aktiválása után bepillanthatsz az oldal működésébe. Ahhoz, hogy használni tudd az oldal szolgáltatásait, lásd az összes tagot, és jelentkezhess programokra, választanod kell egy előfizetési csomagot.
Regisztráció Facebook fiókkal
Regisztráltál már nálunk? Ha igen, bejelentkezhetsz!
Mégse
2021.12.07 ● Társkeresésről

Hogyan fogalmazd meg az elvárásaidat társkereséskor, hogy azok ne korlátozzanak?

Szerző: Pirchala Berta

Korábban is írtam már az elvárásokról. A Miitt.hu szingli közösség vezetőjeként találkozom azzal a problémával, hogy a társkeresők saját, gyakran valós lehetőségektől meredeken elrugaszkodott elvárásaikkal határozottan nehezítik a társkeresést.

Nem is annyira az elvárásokkal van gond, hanem azzal, hogy az elvárások mire vonatkoznak.

Lehet nagyot álmodni, hogy milyen életet akarok egy párkapcsolatban. Ehhez azonban nem azt kell kikötnöm, hogy a partnerem milyen legyen, hanem azt kell tudnom, hogy az életemet milyennek szeretném. Mik azok az értékek, amiket elvárok magamtól és a partneremtől. Más szóval, milyen életet szeretnék élni.

Azt kell tudnom, hogy a házasságom a párkapcsolatom, es ezen kereten belül a hétköznapjaim milyenek legyenek, és ha ez megvan, ehhez kereshetek partnert, aki szintén ezekre vágyik, és kész is dolgozni érte.

Mik lehetnek ezek az elvárások?

Néhány példa:

 • Stabilitás
 • Kiszámíthatóság
 • Tervezhetőség
 • Spontaneitás
 • Mobilitás
 • Változatosság
 • Folyamatos tanulás igénye és lehetősége
 • Életmű építésének lehetősége, egymás karrierjének kölcsönös támogatása
 • Csapatmunka
 • Lojalitás
 • Közös életcélok
 • Legyen az életünk szerves része a köz szolgálata (család, közösség, természet…)
 • Hatékony konfliktuskezelés
 • Közös családi és egyéb ünnepek fontossága
 • Egyéni szabadság, függetlenség
 • Anyagi biztonság (és megvalósításának formája)
 • Egészséges életmód

Még sokmást fel lehet sorolni, ami egy kapcsolatban és általában az életben fontos lehet. Sőt ezek egyenként is tovább bonthatók. Csak a pénzhez való eltérő viszony egyedül képes hazavágni egy párkapcsolatot. Ha a leendő partnerem szokásai, személyisége és külső jegyei helyett ezeket a vágyott életre vonatkozó elvárásokat szabom meg, akkor ezekhez a célokhoz többféle ember tud csatlakozni. Meg tudjuk teremteni a számunkra ideális életet egy párkapcsolatban ketten együtt, feltéve, hogy egyformán elkötelezettek és egyformán fejlett személyiségek vagyunk, és körül-belül ugyanazt szeretnénk.

Ha tudom, hogy hogy néz ki számomra egy jól működő párkapcsolat, és hogy az a gyakorlatban mely értékekre épül, akkor könnyebben ismerem fel azt a partnert, akivel ez megvalósítható lehet.

Innentől kezdve szinte mindegy lehet a másik magassága, haja színe, alkata, nemzetisége, anyagi háttere és bármi más társkereséskor szokásosan felemlegetett tulajdonság – mindaddig, amíg ezek a jellemzők nem hátráltatják a közös célokat.

Fontos, hogy olyan elvárásokat szabjak meg, amelyeket egyedül is teljesíteni tudok. Hiba azt várni, hogy a vágyaimat egy másik ember majd beteljesíti helyettem. Ha például én nem vagyok képes kiszámítható, anyagilag biztonságos életet teremteni, amiben hatékonyan kezelem a problémákat, akkor ezeket egy másik ember helyettem nem valószínű, hogy meg tudja teremteni kettőnk számára, vagy ha meg is tudná tenni, nem valószínű, hogy akar a nyakába venni ilyen dupla terhet. Viszont, ha valamelyest ismerem magam, sokkal reálisabb elvárásokat támaszthatok a másikkal szemben is és a közös jövőnkkel szemben is.

5-10 év után teljesen átalakul az, hogy mi fontos és mi működik egy kapcsolatban. Azok a külső és belső jellemzők, amik a kezdeti vonzódáshoz kellenek, koránt sem elegendőek, sőt, gyakran teljesen elvesztik jelentőségüket amikor egy kapcsolat hosszú távú, sikeres működtetése a feladat.

Ha tudom, hogy hogy néz ki számomra a gyakorlatban egy jól működő párkapcsolat, és hogy az mely értékekre épül, akkor könnyebben ismerem fel azt a partnert, akivel ez megvalósítható lehet.

Korábban az elvárásokról:

Elvárások és a Valóság

Mi az igazi baj a randikkal szemben támasztott elvárásokkal?

Mi működhet a korlátozó elvárások helyett?

Címkék

elvárások

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Szórakozz, Ismerkedj a MIITT.hu közösségben!

Regisztrálj:

Legyél a barátunk: facebook.com/miitt.hu